Tudi tretjič v znamenju kanarčkov

Nogometaši Luke Koper nadaljujejo zmagoviti niz v primorskih derbijih. Dobili so še tretjega v tej prvenstveni sezoni. Gorico so v športnem parku ugnali z 2:1 (2:1).

Novogoričani (v modrih dresih) proti Koprčanom niso mogli razviti igre, ki bi si jo želeli. Foto: Leo Caharija
Novogoričani (v modrih dresih) proti Koprčanom niso mogli razviti igre, ki bi si jo želeli. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sredina zgodnjepopoldanska ura na tribune novogoriškega stadiona po pričakovanjih ni privabila večjega števila gledalcev. Opaziti pa je bilo nekaj znanih obrazov, tudi bivšega trenerja Luke Koper Rodolfa Vanolija. Njegov naslednik Alen Šćulac se je na prvi spomladanski tekmi zanesel na preverjene moči. Cesare Beggi pa je po dvoboju v Mariboru v udarni enajsterici Gorice opravil le eno menjavo. Od prve minute je zaigral Amedej Vetrih.

Športni park, gledalcev 400, sodnik Obrenović (Ljubljana) 6. Strelci - 0:1 Enow (ag, 9), 0:2 Črnigoj (37), 1:2 Taider (39). Gorica: Gallinetta 5, Enow 5, Caputo 5, Palumbo 5, Napoli 5, Taider 6, Vetrih 5,5 (od 63. Martinović 5,5), Slivka 5,5, Džuzdanović 5,5 (od 80. Osuji-), Ruggiero 5,5 Eleke 5,5. Trener: Cesare Beggi. Luka Koper: Simčič 6, Hadžić 6, Blažič 6, Palčič 6,5, Halilović 6, Tomić 6,5, Guberac 6, Štulac 6, Črnigoj 7 (od 78. Hadžibulić -), Lotrič 6, Pučko 6 (od 68. Peševski 6). Trener: Alen Ščulac. Rumeni kartoni: Napoli, Vetrih, Slivka; Črnigoj, Guberac.

Za Novogoričane se je ponovil scenarij začetka tekme z Mariborčani. V Ljudskem vrtu so prejeli gol po treh minutah, zadetek s Koprčani pa je padel v šesti. Po prekinitvi so izgubili žogo globoko na gostujoči polovici igrišča in aktivirali protinapad Domna Črnigoja, ki se je izkazal v vlogi podajalca. Za gol v domači mreži je poskrbel Solomon Enow, ki je bil osmoljenec že na sobotni tekmi v Ljudskem vrtu, kjer pa zaostanek ni spodrezal nog Novogoričanom, kot se je zgodilo včeraj. Koprčani niso dovolili nerazpoloženim gostiteljem, da bi razvili igro, dobili so praktično vse dvoboje na sredini igrišča. Gostitelji so bili nasploh premalo čvrsti, koprska zvezna vrsta pa je ob pomoči agresivnih Mitje Lotriča in Mateja Pučka zlahka nadzorovala dogajanje na zelenici.

Plus: trije zadetki na medsebojnih prvenstvenih dvobojih Novogoričanov in Koprčanov so v zadnjem obdobju že pravo razkošje. Minus: povprečna predstava ter raztrgana igra z veliko prekrški in prekinitvami.

Vse skupaj se je odvijalo na sredini igrišča, kjer je bilo veliko napak, prekrškov, prekinitev. Sodnik Rade Obrenović je imel ob raztrgani predstavi precej dela, ki ga ni opravil zgledno, a usodnih napak si vendarle ni privoščil. Za razliko od goriške ekipe, ki je po 30 minutah igre strnila svoje vrste, a si kmalu zatem spet privoščila mrk ob prekinitvi. Po kotu so jih Koprčani spet presenetili s protinapadom, v katerem sta imela Lotrič in Črnigoj odprto pot do drugega zadetka. Tudi tretjemu zadetku je botrovala prekinitev. Sreča se je tokrat nasmehnila gostiteljem. Po nekaj odbitkih je žogo iz neposredne bližine v mrežo pospravil Nabil Taider, ki je tako pogrel domače upe pred odmorom.

Statistika derbija, streli: Gorica 3, Luka Koper 8; streli v okvir vrat: Go 2, Kp 3; koti: Go 5, Kp 3; prekrški: Go 29, Kp 18; prepovedani položaji: Go 0, Kp 5; rumeni kartoni: Go 3, Kp 2.

Uvodne minute nadaljevanja so prinesle obrise goriške igre, ki jo je bilo videti v Mariboru, a je goriški pritisk kmalu uplahnil. Ko je Lotrič v 57. minuti zagrozil s protinapadom in strelom, po katerem so že vsi videli žogo v mreži, se je težišče igre spet pomaknilo proti sredini igrišča. Koprčani so bili še enkrat zelo blizu povišanju vodstva deset minut kasneje, ko so izpeljali na las podoben protinapad. Zaključni strel je tokrat pripadel Pučku, ki pa je bil podobno kot Lotrič nenatančen. Koprska neučinkovitost ni bila kaznovana, saj so bili Novogoričani do konca nemočni.

Izidi 21 kroga Gorica : Luka Koper 1:2 (1:2), Celje : Krka 2:1 (1:0), Kalcer Radomlje : Rudar Velenje 1:0 (0:0), Zavrč : Domžale 1:0 (1:0), Olimpija : Maribor večerna tekma. Koper z 28 točkami zaseda šesto, Gorica z 18. točkami pa osmo mesto.

“Prvi polčas smo odigrali zelo slabo. Koprčani so se čvrsto branili in nam niso dovolili razviti igre. Začetek drugega je bil bistveno boljši. Izpeljali smo tudi nekaj obetavnih akcij, a ni prišlo do pravega zaključka,” je po tekmi povedal domači kapetan Amel Džuzdanović. Več razlogov za zadovoljstvo je imel koprski trener Alen Šćulac:“Zmaga je čista kot solza. Lahko bi bila še višja. Tekmec je bil nevaren le iz prekinitev. Fantom pa lahko samo čestitam za pristop. Za kombinatoriko je še čas, za začetek so pomembne tri točke.” Da je zmaga gostov zaslužena, se je strinjal tudi novogoriški trener. “Odigrali smo slabo tekmo z obilico napak, ki se sicer lahko primerijo. Ne sme pa biti straha v igri, potem smo še bolj ranljivi kot sicer,” je povedal Cesare Beggi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano