Primorski boj za tretje mesto

Za večino ženskih odbojkarskih prvoligašev se danes začenja nova sezona. Favorita za naslov ostajata Calcit in NKBM, glavna kandidata za bron pa sta primorska - Luka Koper in Gen I Volley.

Novogoriški kapetanki Teji Kolbl (9) bosta pomagali tudi 
novinki Nika Bavdaž (8) in Rachel Aumann (5).   Foto: Igor Mušič
Novogoriški kapetanki Teji Kolbl (9) bosta pomagali tudi novinki Nika Bavdaž (8) in Rachel Aumann (5).  Foto: Igor Mušič

KOPER, NOVA GORICA > Na Primorskem se bo prvoligaška sezona začela danes ob 18. uri v dvorani OŠ Koper, kamor k tretji ekipi minulega prvenstva prihaja Aliansa iz Šempetra v Savinjski dolini, ki si je lani izborila obstanek. Kakovostna razlika med ekipama je po imenih velika. Lani uspešne Koprčanke - tudi finalistke pokala - so se okrepile z izkušenima odbojkaricama, ki sta prišli iz Nove Gorice: sprejemalko Anito Petho in organizatorko Antonijo Jurić.

Letošnje prvenstvo bo precej kakovostnejše od lanskega, saj ga bosta končno v celoti odigrali tudi najboljši ekipi, Calcit in NKBM. Srednjeevropska liga, v kateri že dolga leta tekmujeta, namreč letos zaradi turnirskega sistema ne bo več časovno tako obremenjujoča kot prej, ko sta se obe ekipi domačemu prvenstvu pridružili šele v četrtfinalu. Nižjeligaši bodo sezono začeli čez teden dni. V drugi ligi bosta Primorsko zastopala Ankaran Hrvatini in izolski Galeb grup Robotina, v tretji pa podmladka obeh prvoligašev, Neptun Kanal in Piran.

Začetek sezone bi moral biti za Koprčanke s preizkušenim strokovnim štabom (na čelu z Markom Kalcem) zmagovit, nadaljevanje pa bo zaradi okrnjene ekipe kar naporno. Omenjeni okrepitvi sta sicer nadomestili odhod Amande Bible in Sare Valenčič, vendar pa so ekipo zapustile še Arijana Lucas, Petra Flego, Sabrina Calcina, Vita Kocet, Eva Vedlin Gojčič in Tia Cesar, ki so si nabrale že kar nekaj izkušenj in so bile dobrodošle rezerve nosilkam igre - Tini Kaker, Dajani Lucas, Nuši Ferlinc, Sari Kušar in kapetanki Marini Barič. Vrzel bodo skušale zamašiti novinke iz druge klubske ekipe - Nika Jerkovič, Neja Nedoh, Andreja Jotanovič, Lara Dodič in Taja Poropat.

V takšnih okoliščinah je predsednik kluba Artur Ražman potrdil, da Luka Koper, ki si je s tretjim mestom sicer priborila pravico nastopanja v evropskih pokalih, tam ne bo tekmovala. Finančno tveganje je preveliko, saj bi vsako nekoliko bolj oddaljeno gostovanje preveč načelo klubski proračun. V domačem prvenstvu pa želijo ponoviti lanske dosežke.

Več okrepitev je bilo v Novi Gorici, kjer domuje četrtouvrščena ekipa lanskega prvenstva. Tam je glavni pokrovitelj Gen I sklenil vlagati več in dolgoročno. Novo je tudi ime ekipe - Gen I Volley. Premiero bo zasedba imela danes na najbolj oddaljenem gostovanju - v Puconcih (lani sedmi), kjer se soočajo z menjavo generacij.

Zato bi tudi Novogoričanke sezono morale začeti zmagovito. V mesto vrtnic je namreč prišel izvrstni italijanski trener Luigi Schiavon (trener več italijanskih A ligašev, selektor mladinske in pomočnik selektorja članske reprezentance). Ekipo so okrepile organizatorka Zala Zbičajnik (Braslovče) ter blokerke Sara Djukić (Vital), Lena Burilo (Poreč) in Američanka Rachel Aumann. Seznam bo te dni uradno daljši še za črnogorsko napadalko Jovano Vukčević, ki naj bi imela pravico igranja najkasneje čez teden dni. Iz domače mladinske šole sta prišli napadalka Nika Bavdaž in blokerka Mirta Velikonja Grbac.

“Letos bo prvo leto našega triletnega načrta, da se prebijemo na sam vrh. Ob tem, da napredujemo v skupino za prvaka, je letos cilj homogenizirati ekipo s številnimi novinkami in dekleti iz našega podmladka. Na vsakem igralnem mestu sta vsaj dve dobri igralki. Zato bodo treningi lahko taktično kakovostni, na njih pa bo primerna konkurenca, še posebej, ker z zdravjem ni težav,” je povedal predsednik kluba Miha Mačus.

IGOR MUŠIČ, SANDI JERMAN


Najbolj brano