Primorski aduti za medaljo

Ko ni olimpijskih iger, je sezonski vrhunec za sprinterje na mirnih vodah svetovno prvenstvo. Letos ga bodo gostile Račice, kjer bo glavni slovenski adut - tako kot na vseh velikih tekmah v zadnjem desetletju - Špela Ponomarenko Janić, ki to pot tekmuje tudi v primorskem dvojcu z Anjo Osterman.

Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić sta se že okitili z medaljama na evropskem 
prvenstvu. Jima bo uspelo tudi na svetovnem prvenstvu?
Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić sta se že okitili z medaljama na evropskem prvenstvu. Jima bo uspelo tudi na svetovnem prvenstvu? 

RAČICE > Seveda se v slovenskem taboru nadejajo, da se bo tudi na tradicionalnem prizorišču sprinterskih tekem na Češkem nadaljeval rezultatski trend iz letošnje sezone. Špela Ponomarenko Janić se je na treh tekmah svetovnega pokala kot tudi na evropskem prvenstvu v Plovdivu vselej zavihtela na zmagovalne stopničke, bodisi v enojcu bodisi v navezi z Anjo Osterman, s katero sta pod taktirko Stjepana Janića letos združili moči v kajakaških dvojcih na 500 metrov. Odločitev se je po začetnih dvomih očitno obnesla. Janićeva in Ostermanova sta na tekmi svetovnega pokala v Szegedu osvojili tretje mesto, v Plovdivu pa sta si na evropskem prvenstvu priveslali srebro. Ali bosta torej že v prvi skupni sezoni dodali še odličje s svetovnega prvenstva?

“Nove tekme prinašajo nove izzive. Seveda meriva na najvišja mesta. Tako kot pred evropskim prvenstvom smo trenirali v Bohinju, kjer sva stopnjevali formo. Do zdaj je šlo vse po načrtih, upam da bo tako tudi na svetovnem prvenstvu, kjer bo konkurenca na čelu z Novozelandkami še močnejša,” je povedala Ostermanova. V poolimpijski sezoni reprezentance praviloma preizkušajo različne kombinacije v čolnih in tudi letos je tako. Nemara najboljša sprinterka na mirnih vodah, Lisa Carrington iz Nove Zelandije,ki se ponaša z maloštevilno, a zelo močno zasedbo, bo imela v Račicah posebej zgoščen razpored. Tekmovati utegne v kar štirih disciplinah, tudi v kajakaškem dvojcu na 500-metrski razdalji.

Fabčič že danes

Svetovno prvenstvo se v Račicah začenja danes z otvoritveno slovesnostjo. Hkrati bodo že kvalifikacije in polfinalni boji na 200 metrov za parakajakaše. Slovenske barve bo zastopal Dejan Fabčič, ki je lani na paraolimpijskih igrah osvojil šesto mesto. “Želja je uvrstitev v finale A, čeprav vem, da bo zelo težko. Treniral sem precej manj kot lani. Program do svetovnega prvenstva mi je pripravil Jernej Župančič Regent, a zaradi številnih obveznosti enostavno ni bilo časa, da bi se vozil na trening na Most na Soči,” je povedal reprezentant iz Podnanosa.

S Caitlin Ryan je Carringtonova že zmagala na tekmi svetovnega pokala v Szegedu, kjer je primorsko navezo ugnal še ruski čoln, v katerem sta veslali Kira Stepanova in Jelena Anjušina. Slednjo bo v Račicah zamenjala Arina Anoškina. Janićeva in Ostermanova sta v boju za tretje mesto ugnali nemško navezo Franziska Weber in Tina Dietze. Olimpijski prvakinji iz Londona in srebrni iz Ria pa sta se jima oddolžili na evropskem prvenstvu, kjer sta bili najhitrejši.

Nemki bosta v najožjem krogu favoritinj za zmago tudi v Račicah, kjer ne bo olimpijskih prvakinj iz Ria, Madžark Gabrielle Szabo in s tremi zlatimi odličji ene od junakinj zadnjih olimpijskih iger, Danute Kozak. Kvalifikacije se začnejo jutri. “Cilji so zmeraj visoki. Naredili sva vse, kar je bilo v najinih močeh. Če se bova na tekmi izkazali kot na treningih, dober rezultat ne sme izostati, saj je napredek viden že od evropskega prvenstva. Je pa res, da tudi konkurenca ni mirovala. Svetovno prvenstvo je pač vrhunec tekmovalne sezone,” je povedala Janićeva, ki jo čaka še posamični nastop na 200 metrov, kjer je lani v Riu osvojila četrto mesto.

Konkurenca bo močna oziroma olimpijska. Z izjemo bronaste iz Ria, Ukrajinke z azerbajdžanskim potnim listom Inne Osipenko, bodo na startu vse tekmovalke, ki so krojile olimpijski vrh: zlata Carringtonova, srebrna Poljakinja Marta Walczykiewicz, petouvrščena Francozinja Sarah Guyot ... V Račicah bosta seveda tudi Madžarka Dora Lucz in Danka Emma Jörgensen, ki sta se na evropskem prvenstvu uvrstili pred Janićevo. Kvalifikacije se začnejo v petek.

V moški konkurenci imajo slovenski predstavniki nižje cilje. Za kajakaša Jošta Zakrajška, ki bo tekmoval na 500, 1000 in 5000 metrov, bi bil že uspeh, če bi se v olimpijskih disciplinah zavihtel v finale A. Vid Debeljak in Maks Frančeškin, ki sicer blestita v spustu, pa sta novinca na svetovnih prvenstvih v mirnih vodah. V Račicah bosta tekmovala med dvojci na 200 in 500 metrov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano