Primorske medijske hiše so izbrale nominirance za najboljše športnike Primorske v letu 2015

Kot je običajno že več kot tri desetletja tudi na Primorskem decembra izbiramo najboljše športnike. Sklepna prireditev bo konec meseca, tokrat bodo najboljši po priznanja prišli v Izolo.

Vasilij Žbogar, ki je vajen pozornosti medijev, se bo za naslov 
najboljšega športnika potegoval v rojstni Izoli. Foto: STA
Vasilij Žbogar, ki je vajen pozornosti medijev, se bo za naslov najboljšega športnika potegoval v rojstni Izoli. Foto: STA

KOPER > Brezmejno iskanje najboljših primorskih športnikov se nadaljuje že tretje leto zapovrstjo. Lani je bila za sklepno prireditev izbrana Gorica, letos je za organizacijo izbora znova na vrsti slovenska stran. Tokrat bo ta v Izoli, ki velja za enega najbolj športnih krajev na Primorskem. Ribiško mesto bo najboljše športnike gostilo v torek, 29. decembra zvečer. Včeraj se je drugič sestala komisija predstavnikov medijev - Slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za FJK, Primorskega dnevnika, spletne strani slosport.org , Radia in Televizije Koper-Capodistria ter Primorskih novic -, ki je določila po šest nominirancev v treh različnih kategorijah. Pri izboru velja pravilo, da mora vsaj en nominiranec v vsaki kategoriji biti iz zamejstva. Lani jih je bilo skupno pet, letos pa trije, torej minimalno število.

V kategoriji ekip je bil letos deloma zaustavljen trend padanja izidov in konkurenčnosti v slovenskem merilu, medtem ko so bili rezultati slovenskih klubov v zamejstvu slabši kot v lanskem rekordnem letu. Po abecednem vrstnem redu je komisija v končni izbor uvrstila FC Luko Koper, ki je maja osvojil pokalno nogometno lovoriko, julija pa še superpokal. KMN Oplast iz Kobarida je v minuli sezoni postal pokalni prvak v futsalu in zasedel drugo mesto v državnem prvenstvu (DP). Za vrh se poteguje tudi RD Koper 2013, ki se je z rekordnim nizom zmag iz druge prebil v prvo rokometno ligo, kjer je trenutno na tretjem mestu, sodeloval je tudi na finalnem pokalnem turnirju. OK Salonit je stari znanec izbora, letos je vanj uvrščen kot finalist pokalnega tekmovanja in tretja ekipa minule sezone v odbojkarskem DP. RK Mlinotest je v lanskem ženskem rokometnem prvenstvu osvojil tretje mesto ter se prebil v drugi krog evropskega pokala. ŠŽ Olympia iz Gorice je v minuli sezoni kot novinec v italijanski odbojkarski ligi B-2 osvojila peto mesto in za malenkost zaostala za končnico prvenstva.

V ženski konkurenci so bili dosežki dokaj podobni lanskim. Nosilka igre odbojkarske reprezentance Marina Cvetanovič je komisijo prepričala z odlično igro v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo ter klubskimi igrami v Italiji in NKBM Maribor. Teniška igralka Andreja Klepač je končala že enajsto sezono med poklicnimi igralkami in je v kategoriji dvojic najvišje doslej in bo verjetno nastopila na olimpijskih igrah. Jadralki razreda 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta na evropskem prvenstvu na Danskem osvojili naslov evropske prvakinje in si priborili olimpijsko vozovnico. Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić si je s šestim mestom na svetovnem prvenstvu na mirnih vodah priveslala olimpijsko kvoto, medtem ko se je mednarodni javnosti na SP predstavila telovadka Tea Ugrin, doma iz okolice Trsta, ki je z italijansko ekipo v ekipnem mnogoboju zasedla sedmo mesto.

Ekipe
> FC Luka Koper
> KMN Oplast
> RD Koper 2013
> OK Salonit
> RK Mlinotest
> ŠZ Olympia
Ženske
> odbojkarica Marina Cvetanovič
> teniška igralka Andreja Klepač
> jadralki Tina Mrak-Veronika Macarol
> kajakašica Špela Ponomarenko-Janić
> telovadka Tea Ugrin
> gorska kolesarka Tanja Žakelj
Moški
> rokometaš Dean Bombač
> kanuista Luka Božič-Sašo Taljat
> odbojkar Mitja Gasparini
> veslač Rajko Hrvat
> odbojkar Loris Mania’
> jadralec Vasilij Žbogar

V tej disciplini je tudi italijanska državna prvakinja. Gorska kolesarka Tanja Žakelj je bila na evropskem prvenstvu četrta.

V moški konkurenci je med šesterico izbrancev rokometni reprezentant Dean Bombač, ki blesti v dresu madžarskega Pick Szegeda v ligi prvakov. Kanuistični dvojec Luka Božič-Sašo Taljat je na SP na divjih vodah s četrtim mestom Sloveniji priboril olimpijsko normo. Odbojkarski reprezentant Mitja Gasparini je prispeval velik delež k zgodovinskemu srebrnemu odličju Slovenije na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Njegov izolski someščan Rajko Hrvat je v lahkem enojcu na SP osvojil srebrno, na evropskem prvenstvu pa bronasto odličje. Odbojkar Loris Mania’ je lani igral pri Latini, s katero je pot končal v polfinalu končnice za italijanskega prvaka. Vasilij Žbogar je v predolimpijskem letu uspel osvojiti svoje prvo odličje na svetovnih prvenstvih. Bronast je bil tudi na EP.

ROK MAVER


Najbolj brano