Primorki v postavi prvenstva

Slovenska ženska mladinska odbojkarska reprezentanca je s Primorkama Evo Mori in Majo Pahor v prvi postavi v nedeljo pozno zvečer v Estoniji postala evropski podprvak, kar je največji uspeh slovenske odbojke.

Kanalka Eva Mori je bila kapetanka srebrnih Slovenk Foto: Igor Mušič
Kanalka Eva Mori je bila kapetanka srebrnih Slovenk Foto: Igor Mušič

TARTU > To estonsko mesto je bilo v nedeljo zvečer, že po oddaji naših besedil v tisk, prizorišče največjega uspeha slovenske odbojke v zgodovini. Naša dekleta, med katerimi sta v prvi postavi igrali Kanalka Eva Mori (članica italijanskega Bergama) in Novogoričanka Maja Pahor (Go Volley), so v finalu šele po petih nizih klonila proti Srbiji. Slovenke so pred odhodom na EP na Finsko in v Estonijo po tihem računale, da se lahko uvrstijo v polfinale.

Zaključne tekme na EP, finale - Slovenija : Srbija 2:3 (-23, 17, 24, -17, -12); Slovenija: Mori 2, Mihalinec 3, Markovič 19, Mihevc 4, Pintar 9, Ščuka 14, Sobočan 11, Pahor (48 od. spr.) ; Srbija: Kocić 4, Ćirović 4, Lozo 8, Aleksić 4, Lazović 1, Milenković 12, Vučićević 8, Bošković 38; za 3. mesto - Turčija : Grčija 3:1 (-18, 18, 23, 15); polfinale - Slovenija : Grčija 3:0 (16, 21, 16): Slovenija - Mori 7, Markovič 10, Mihevc 4, Pintar 4, Ščuka 15, Sobočan 8, Pahor (72. od. spr.) - vrstni red: Srbija, Slovenija, Turčija, Grčija, Bolgarija, Češka, Rusija, Belgija, Italija, Nizozemska, Finska, Estonija.

Ekipa, ki jo vodi Jože Časar, predstavlja izjemno generacijo. Ta je potenciale pokazala že lani v kadetski kategoriji, saj je zmagala na evropskih olimpijskih dnevih mladih. Uspeh deklet je toliko večji, ker so opravila s težko predtekmovalno skupino, v kateri so štirikrat zmagale s 3:0 in izgubile le z Rusijo. Že v skupinskem delu nihče ni pričakoval, da bodo Slovenke na odločilni tekmi za uvrstitev v polfinale kar s 3:0 odpravile velesilo Italijo. Na krilih tega uspeha je Slovenija v sobotnem polfinalu s 3:0 odpihnila še Grčijo. Niti težka roka 196 cm visoke Anthi Vasilantonaki (najučinkovitejša na EP) ni pomagala. Branilke evropskega naslova, Turkinje (naše so jih v skupini premagale), so prišle do brona.

Dodati velja, da sta bili organizatorka Eva Mori in prosta igralka Maja Pahor izbrani v idealno postavo prvenstva. Za Pahorjevo v polfinalu in finalu skoraj ni bilo izgubljene žoge, Morijeva pa je nosila kapetanski trak, s svojo višino (187 cm) je precej pomagala v bloku, s hitrostjo in nepredvidljivostjo podaj pa je odpirala luknje v obrambah tekmic. Ključne trenutke prvenstva je strnila:

Srbija je bila v finalu boljša in je zasluženo zmagala. Odločilnega petega niza nismo začele tako, kot smo si želele, a to gre pripisati nervozi, saj še nikoli nismo bile v takem položaju. Tudi drugo mesto je odlično. Velik korak smo naredile že z zmago v polfinalu z Grčijo, ki je bila od nas v kadetski konkurenci boljša.”

Najboljše posameznice na EP, napadalka: Pelin Aroguz (Turčija), blokerka: Anastazija Barčuk (Rusija); serverka: Sara Lozo (Srbija); libero: Maja Pahor (Slovenija); sprejemalka: Bojana Milenković (Srbija); podajalka: Eva Mori (Slovenija); največ točk: Anti Vasilantonaki (Grčija); MVP: Tijana Bošković (Srbija).

Za najboljšo igralko EP je bila izbrana srbska kapetanka, 192 cm visoka Tijana Bošković, ki je v finalu Slovenkam nasula kar 38 točk. Imela je tudi dobre pomočnice, saj evropske prvakinje pred finalom niso izgubile niti niza.

Jože Časar je v prvo ekipo za finale postavil Evo Mori, Lano Ščuka, Anito Sobočan, Katjo Mihevc, Elo Pintar, Niko Markovič in Majo Pahor. Dodati velja, da je k uveljavitvi Sobočanove, Mihevčeve in Markovičeve veliko prispeval primorski trener Braslovč Zoran Jerončič.

Že prvi niz je bil zelo izenačen in tako je bilo do konca skoraj dve uri in pol dolge tekme. Po vodstvu Slovenk z 2:1 v nizih, za kar sta bili precej zaslužni Maja Pahor z obrambo in Lana Ščuka v napadu, je že kazalo, da je dosegljivo celo zlato. V nadaljevanju so Slovenke precej padle in o vsem je odločil peti niz. Do izida 8:8 je našim še dobro kazalo, po tem pa sta za razliko poskrbeli članici idealne postave prvenstva, Boškovićeva in najboljša sprejemalka Bojana Milenković.

Kljub porazu je naš selektor Jože Časar prepričan, da Slovenija lahko Srbiji vrne udarec: “Srbska reprezentanca je tokrat igrala odlično, vendar sem prepričan, da se bomo v prihodnosti še srečali. Nekaj nepotrebnih napak v petem nizu nas je stalo naslova prvakinj.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano