Primorci želijo na vrh

Kaže, da so najhujši časi za rokometne drugoligaše mimo. V soboto sta z visokimi cilji uspešno začela prvenstvo oba lani uspešna primorska kluba - Jadran in Ajdovščina.

Rokometaši Ajdovščine (zeleni) so lani premagali vodilnega 
Rudarja, a so v končnici prvenstva popustili. Foto: Igor Mušič
Rokometaši Ajdovščine (zeleni) so lani premagali vodilnega Rudarja, a so v končnici prvenstva popustili. Foto: Igor Mušič

HRPELJE > Po letih krčenja druge lige, ki so jo nekoč igrali celo v dveh skupinah in je lani dosegla dno z le devetimi udeleženci v enotnem tekmovanju, je letos drugoligašev deset - z obema lanskima primorskima udeležencema.

Največje spremembe na bolje na Primorskem so se zgodile pri lani četrtih Hrpeljcih, kjer se klub dolge in slavne zgodovine (v prejšnjem desetletju je igral celo v ligi prvakov) po novem imenuje RD Škerjanc Jadran, Hrpelje Kozina. Za dolgim imenom se skriva novi glavni pokrovitelj - uspešno družinsko lesno podjetje iz Povžan pri Materiji na čelu z Mitjo Škerjancem. Uspešen je bil tudi začetek, saj so Hrpeljci uvodoma na gostovanju s 40:36 premagali Pomurje.

Izidi uvodnega kroga v drugi DOL - Grča Kočevje : Ajdovščina 23:32 (7:17, najboljpši strelci pri gostih: M. Koren 10, Corič 4, Hrovatin, J. Koren in Svetik po 3), Alples Železniki : Arcont Radgona 33:29, Grosuplje : Kronos 36:24, Metlika : Velika Nedelja 30:27, Pomurje : Jadran 2009 HK 36:40 (18:19, najboljši szrelci prio gostih: Hrvation 10, Dobrila in Kljun po 7, Mahmić 4). V sobotnem drugem krogu v Hrpelje prihaja Velika Nedelja, v Ajdovščino pa Alples.

Zagotovljen stabilen proračun za kakovosten članski amaterizem in za dobro delo z mladimi je pomagal tudi pri sestavi ekipe. Iz Avstrije se je vrnil Primož Drožina. Po koncu kariere Mateja Žneblja se je v vratih spet aktiviral Uroš Čuk, iz Mitola pa je prišel na pomoč še Jan Kostadinović. Na položaj krožnega napadalca se je iz Ajdovščine vrnil Gregor Kuret, iz Kopra sta prišla Staš Dobrila in Gabrijel Franca. Tomaž Ponikvar bo moral na operacijo ramena, copate pa je obesil na klin Matjaž Kašca. Trener Konrad Božeglav stopa v sezono ambiciozno: “Cilj je napredovati, torej biti vsaj drugi. Ekipa je trenutno dovolj številna, zagnana in kakovostna. Upam, da v odločilnih trenutkih ne bo preveč odsotnosti zaradi službenih obveznosti in poškodb. Bo pa boj za napredovanje trši kot lani, saj imata že lani iz prve B lige izpadla Grosuplje in Alples primerno ekipo in ambicije za poskus takojšnje vrnitve v višjo ligo.”

Edini preostali preživeli primorski drugoligaš (še pred nekaj leti so v tej konkurenci igrali tudi Mitol, Nova Gorica in Col), Ajdovščina, v pripravljalnem obdobju ni imel takšne sreče kot Hrpeljci. Je še brez glavnega in kakršnega koli drugega velikega pokrovitelja. Ajdovce pokonci drži veliko kakovostnega prostovoljnega dela in denar občine.

Dobro delo so fantje iz mesta burje potrdili z uvodno zmago v Kočevju z 32:23. Igralskega prometa je bilo v Ajdovščini malo. Skoraj vse sloni na lastni rokometni šoli. Niko Bajc je šel v Krim, iz Cola pa sta prišla Domen Benčina in Rok Kobal, ki bosta predvsem v drugem delu sezone dobrodošla pomoč.

Ajdovci so lani štiri kroge pred koncem prvenstva celo vodili, potem jim je nekoliko pošla sapa in sta jih prehitela nova 1. B ligaša Rudar in Cerklje. Tudi letos imajo s skoraj enako igralsko zasedbo enake cilje. Doseči jih bo skušal novi trener, izkušeni Branko Leban, ki je prej delal z mladimi dekleti Mlinotesta. Zamenjal je Deana Kovšco, ki je ajdovski članski rokomet v minulih sezonah povlekel z roba propada med žive. Leban je pričakovanja pred novo sezono strnil takole: “Borili se bomo za vrh in poskušali napredovati, bo pa liga bolj izenačena kot lani. Alples, Grosuplje, Jadran in mi bomo bili težke boje. Pa tudi na Arcont in Veliko Nedeljo bo treba računati. Za zdaj je ekipa dovolj številna. Pripravljali smo se dobro, med sezono pa zna priti do težav, saj ima polovica fantov študijske obveznosti v Ljubljani, kjer jim bomo sicer organizirali trening.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano