Primorci le v drugih klubih

Jutri se bo v kranjski dvorani Planina začel tridnevni zaključni turnir moškega in ženskega odbojkarskega pokala. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije na parketu ne bo bo nobenega primorskega kluba, a bo na delu drugod devet naših odbojkarjev.

Odbojkarji ACH so znova prvi favoriti tekmovanja. Foto: STA
Odbojkarji ACH so znova prvi favoriti tekmovanja. Foto: STA

KRANJ >Najprej - že jutri - bodo na delu dekleta. Naslov pokalnih zmagovalk branijo odbojkarice mariborskega NKBM Branika, katerega članica je tudi nekdanja novogoriška odbojkarica, sedaj kapetanka Mariborčank, Aleksandra Milosavljević. Štajerke bodo lovoriko težko ubranile, saj je v izvrstni form ljubljanski Calcit, sveži podprvak srednjeevropske lige, ki ima tudi daljšo klop. Calcit je močno primorsko obarvan. Standardna članica prve postave je novogoriška blokerka Tina Grudina, s klopi na ta položaj občasno prihaja Koprčanka Kaja Turk, na položaju libera pa se v zadnjem času vse bolj uveljavlja Novogoričanka Maja Pahor.

V tretjem polfinalistu Ljubljani izvrstno igra kanalska blokerka Nuša Ferlinc, v ekipi pa sta še Koprčanki - organizatorka Petra Flego in napadalka Natali Pavić. Četrti udeleženec ženskega turnirja je novogoriški pokalni krvnik Formis iz Hoč. Pričakovati je ponovitev lanskega mariborsko - ljubljanskega finala.

Spored zaključnega turnirja, ženske, jutri, polfinale - Calcit : Formis (17.30), NKBM Branik : Ljubljana (20.30); v soboto - finale (20.30). Moški, v soboto - ACH Volley - Krka (14), Triglav : Calcit (17); v nedeljo - tekma nekdanjih reprezentantov (17) in finale (20.30).

Sprehod ACH Volleya?

Moški bodo s tekmovanjem začeli v soboto, absolutni favorit pa je sveži srednjeevropski prvak ACH Volley s kanalskim liberom Janijem Kovačičem v prvi postavi. V polfinalu bodo s presenečenjem letošnje sezone, novomeško Krko, kjer uspešno igra bloker Miha Bregar, ki se je prvoligaško uveljavil v Prvačini, Ljubljančani verjetno imeli le nekoliko resnejši trening. Povsem drugače bo v drugem polfinalu, kjer se bosta pomerila domači Triglav in branilec lovorike, kamniški Calcit, ki pa ni tako močan kot lani. Kranjčani se že vso sezono v državnem prvenstvu s Calcitom borijo za drugo mesto, dobro selekcionirana domača ekipa pa je ob pravi dnevni formi pred svojimi navijači nevarna vsakomur. V Calcitu redno igra kanalski sprejemalec Jure Okroglič in nekoliko manj novogoriški drugi organizator Jani Konjedic. Pri Kranjčanih je v napadu gonilna sila Janko Bregant, ki se je v članski odbojki uveljavil v primorskih klubih - v Prvačini in v Kanalu. Prav mogoče je, da bo tokratni finalni par ACH Volley : Triglav.

Primorski zaton

Po lanski dvojni primorski klubski udeležbi v polfinalu pokala je letos stanje žalostno. Sedemkratni zmagovalec pokala, Salonit iz Kanala, nekoč nepogrešljivi udeleženec zaključnih turnirjev, tokrat manjka že drugič zapored. Lani je imeli smolo z žrebom, ko je že v četrtfinalu naletel na Calcit, letos pa so ekipo v osmini finala ustavile poškodbe.

Osiromašena Luka Koper se je poslovila v osmini finala, poškodbe treh članic prve postave pa so v četrtfinalu prekrižale pot na zaključni turnir novogoriškemu Gen- I Volleyu.

Finalni tekmi bo prenašal drugi program nacionalne televizije. STA, IM


Najbolj brano