Primorci krojijo vrh

Po zadnji dirki v Srminu so na zimska popravila v garaže zapeljale posadke terenskih vozil. Sezona dirk v slovenskem pokalu je končana, vrh pa so v njej večinoma krojili Primorci.

Slovenski pokal 4x4 (posnetek je s tekme društva 4x4 Lijak na Vogrskem)  nudi obilo izzivov dirkačem in užitka gledalcem.  Foto: Igor Mušič
Slovenski pokal 4x4 (posnetek je s tekme društva 4x4 Lijak na Vogrskem) nudi obilo izzivov dirkačem in užitka gledalcem.  Foto: Igor Mušič

SRMIN > V laporokopu Srmin pri Kopru je domače društvo ORC Obala gostilo zadnjo dirko sezone državnega prvenstva posadk v terenskih vozilih (vseh posadk je od 40 do 50), ki je imelo letošnje primorske postaje še na Vogrskem (organizator Društvo 4x4 Lijak) in v Renčah (Extreme team).

Ostale najboljše uvrstitve v Serminu, soft A: 2. Domen Kogovšek (4x4 Lijak), 4. Nik Grižon (ORC Obala); soft C: Jure Pavlič. Ostale najboljše primorske skupne uvrstitve, spretnost A: 2. Podgornik, 3. Kogovšek; 7. Grižon; C: 2. Riki Veselič (ORC Obala); soft A: 2. Kogovšek, 3. Grižon; C: 2. Vlado Gužič (ORC Obala); hard: 2. Erik Kristančič (Extreme team), 3. David Ratej (4x4 Lijak); ekipno, hard: 2. 4x 4 Lijak; spretnostna v. 2. 4x4 Lijak, 5. ORC Obala; soft: 2. Extreme tema, 3. ORC Obala.

Tako kot na ostalih dirkah so se tudi v slovenski Istri dirkači z uro in med seboj pomerili v soft trialu (vožnja med vratci), v spretnostni vožnji po zmerno razgibanem terenu in v disciplini hard, ki je za gledalce največja paša za oči. Tam morajo namreč posadke skozi ekstremno blato, globoke luže in po napol navpičnih klancih vozila premikati s pomočjo vitlov. Za tri dvokilometrske etape so včasih potrebne celo tri ure (na toliko je omejen čas za prihod v cilj) izjemnih naporov.

Na tekmi v Srminu je v spretnostni vožnji razreda A (bencinski motorji do 2000 ccm) zmagal Dejan Merčun (4X4 Lijak) pred Matejem Podgornikom (Extreme team, sicer najhitrejši v soft trialu A za najmanjša vozila). Čast domačinov je s četrtim mestom branil Nik Grižon (ORC Obala), ki je bil enako uspešen še v soft trialu A. V skupini C (največji avtomobili, nad 445 cm) je bil najhitrejši Erik Krt.

V skupnem seštevku sezone je spretnostni prvak razreda A postal Merčun, v razredu C pa je slavil Boštjan Blažič (Extreme team). Podgornik je bil najboljši v razredu soft A. V disciplini hard je prvak postal Primož Arčon (Extreme team). Ekipni prvaki so Extreme team (hard in spretnostna vožnja) in 4x4 Lijak (soft). IM


Najbolj brano