Primorcem tokrat tolažilne nagrade

Primorski kolesarji so bili tudi na 25. državnem prvenstvu v glavnih vlogah, žal pa se jim je prva nagrada v elitni kategoriji izmuznila. Na cestni dirki so se Kristjan Fajt, Borut Božič in Jan Tratnik zvrstili od drugega do četrtega mesta, naslov pa je tako kot pred dvema letoma osvojil Luka Pibernik.

Kristjan Fajt (levo) je na državnem prvenstvu v cestni dirki 
osvojil drugo mesto. Foto: Goran Badovinac
Kristjan Fajt (levo) je na državnem prvenstvu v cestni dirki osvojil drugo mesto. Foto: Goran Badovinac

MIRNA PEČ > Kolesar italijanskega Lampreja, ki bo oktobra dopolnil 22 let, je tako že drugič postal državni prvak. Da je nadarjen, je Luka Pibernik nakazal že leta 2012, ko se je povzpel na zmagovalne stopničke državnega prvenstva v cestni dirki. Bil je tretji. Še večjo težo pa je imelo peto mesto na svetovnem prvenstvu za mlajše člane v Valkenburgu. Njegov vrstnik in moštveni kolega v italijanski ekipi Jan Polanc je bil, denimo, na Nizozemskem dvanajsti. Pred dvema letoma pa si je Pibernik že nadel majico slovenskega prvaka v elitni kategoriji. V Gabrjah na Dolenjskem je v ciljnem sprintu ubežne skupinice ugnal lanskega prvaka Mateja Mugerlija.

Včeraj je bil v Mirni Peči razvoj dogodkov na moč podoben. Odločilni pobeg se je zgodil še v uvodnem delu dirke, Pibernikov sopotnik, glavni tekmec, a hkrati tudi najboljši pomočnik je bil Kristjan Fajt iz novomeškega Adrie Mobila. Kolesar iz Lucije v zadnjih letih vselej kroji razplet na državnih prvenstvih v cestni dirki in se uvršča med najboljše. Predlani je bil, denimo, peti, lani pa tretji, obakrat sta z Mugerlijem narekovala taktiko. Letos mu iz Adrie Mobil ni sledil nihče, zato pa se mu je v begu pridružil Pibernik, s katerim sta bila sama v ospredju večji del dirke.

Primorci so se morali zadovoljiti s srebrno medaljo Kristjana Fajta in bronom Boruta Božiča. Niz zmag na državnih prvenstvih je v ženski konkurenci s šestim naslovom nadaljevala Ajdovka Polona Batagelj. Anže Skok iz idrijske Sloge je med mlajšimi mladinci osvojil drugo mesto.

Poskusi zasledovalcev, da bi se jima približali, so bili zaman. Ob tem ko je imela novomeška ekipa v ospredju svojega moža, je bilo jasno, da bo težko organizirati uspešen lov. Glavnina se je kmalu razdrobila, večina kolesarjev - med njimi spet ni bilo Simona Špilaka - ki so šli na start z lepimi obeti, pa je postopno obupala. Borut Božič, ki se je kot prvi želel tretjič vpisati na seznam zmagovalcev cestne dirke za državno prvenstvo (DP), je bil še z enim Idrijčanom Janom Tratnikom in Matejem Mohoričem med najvztrajnejšimi zasledovalci. Kombinacija za Božiča na papirju ni bila slaba. Tratnik je dobil državno prvenstvo v kronometru, Mohorič pa se v tej prvini prav tako dobro znajde.

Po dobri polovici dirke je prednost znašala še nekaj več kot minuto, a očitno sta imela moža v ospredju dovolj moči. Razlika se je nato iz kroga v krog spet stopnjevala. Ko je 25 kilometrov pred ciljem presegla tri minute, je bilo znano, da bosta o zmagovalcu odločala Pibernik in Fajt. Prav tako je bilo jasno, da bo imel v ciljnem sprintu prednost član Lampreja, ki je svojo moč v tej kolesarski prvini na DP uveljavil že pred dvema letoma. Pibernik je že pred zaključkom pokazal, da ga noge dobro nesejo, zato je imel Fajt le malo možnosti za presenečenje, kar se je potrdilo tudi ob razpletu.

Primorci so se tako morali zadovoljiti s srebrno medaljo Fajta in bronom Božiča. Svoj niz zmag na državnih prvenstvih pa je v ženski konkurenci s šestim naslovom nadaljevala Ajdovka Polona Batagelj. Anže Skok iz idrijske Sloge pa je med mlajšimi mladinci osvojil drugo mesto.

ASO


Najbolj brano