Priložnost za mlade talente

Na Bonifiki bo vse do sobote potekal ženski teniški turnir ITF Luka Koper Ladies Open z nagradnim skladom 10.000 ameriških dolarjev. V Teniškem klubu Koper z organizacijo želijo pomagati tudi domačim igralkam, da jim ni treba vseskozi nastopati v tujini, obenem pa je turnir dobra promocija za klub in mesto.

Sara Palčič iz kluba  Ta Los Vanganelos je včeraj proti Manci 
Pislak iztržila  en niz. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sara Palčič iz kluba Ta Los Vanganelos je včeraj proti Manci Pislak iztržila en niz. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Ženski ITF turnir v TK Koper letos prirejajo prvič, predvsem zato, ker so želeli dati priložnost perspektivnim primorskim in ostalim slovenskim teniškim talentom. Povprečna starost udeleženk je 18 let, na svetovni jakostni lestvici, kjer lovijo prve točke, pa so uvrščene med 300. in 900. mestom.

Povabilo organizatorja so dobile tri primorske tenisačice: Laura Sarah Ambrožič iz Portoroža, Sara Palčič iz Vanganela in Silvija Peroša iz Kopra. “To so dekleta, ki se podajajo na poklicno teniško pot in so v mlajših kategorijah že veliko dosegla. Prehod v višji starostni razred je zelo zahteven in zanimivo bo videti, kako se bodo znašle v izkušenejši mednarodni konkurenci,” pravi direktor turnirja Ervin Hafner. Pohvalil je urejenost športnega parka Bonifika, kjer je devet peščenih igrišč in še štiri s trdo podlago. Število igrišč je ostalo isto, vendar so vsa prenovljena. Gostje kar ne morejo verjeti, da vse to vzdržuje občina. Zaradi vse boljše infrastrukture na Bonifiki tudi vse laže organiziramo velike turnirje.”

Devet let zapored so v Kopru gostili podoben moški turnir, na katerem so nastopili nekateri zelo kakovostni igralci. Pred šestimi leti je zmagal Francoz Benoit Paire, danes 41. igralec ATP lestvice, med udeleženci je bil tudi Ernests Gulbis, trenutno 67. igralec sveta. Z njim je takrat prišel tudi njegov trener, legendarni hrvaški tenisač Nikola Pilić. Pred šestimi leti je v dvojicah slavil Kanadčan črnogorskega rodu Miloš Raonić, danes deseti igralec na svetu.

Tudi med dekleti, ki ta teden igrajo na Bonifiki, bo nedvomno katera, ki se je bodo organizatorji čez nekaj let nadvse radi spominjali. Morda bo to Anna Bondar iz Madžarske, aktualna evropska prvakinja do 18 let, ki je v Kopru igrala že kot dvanajstletnica.

Ambrožičeva (Hari) je včeraj v prvem krogu izgubila proti Madžarki Stolmarjevi z 0:6 in 3:6, Palčičevo pa je s 6:0, 6:7(2) in 6:1 premagala Manca Pislak, ki se je edina od Slovenk uvrstila v drugi krog turnirja. Dvoboj Silvije Peroša proti Slovakinji Kotelesovi je po prvem nizu v korist slednje prekinil dež. Nadaljeval se bo danes ob 11. uri.

Vse bolj glasne so tudi želje, da bi na Bonifiki organizirali velik teniški turnir svetovnega ranga. “Teh ambicij ne skrivamo. Koper je že dolga leta na svetovnem teniškem zemljevidu. Poleg tega je to lepo mesto, v katerega ljudje pridejo z veseljem,” je prepričan Hafner.

ALJA TASI


Najbolj brano