Prihajajo Nemci in Rusi

Odbojkarska zveza Slovenije je turnir skupine A drugega kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo mladincev zaupala odbojkarskim delavcem novogoriškega Go Volleya. Prišli bodo tudi izvrstni Rusi in Nemci.

Za mesto libera se bo v reprezentanci potegoval član Go Volleya Jan Gašparin. Foto: Leo Caharija
Za mesto libera se bo v reprezentanci potegoval član Go Volleya Jan Gašparin. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V četrtek je Odbojkarska zveza Slovenije potrdila kandidaturo novogoriškega Go Volleya za izpeljavo turnirja A skupine drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vsi tekmeci slovenske mladinske reprezentance, v katero je selektor Iztok Kšela tudi tokrat uvrstil Jureta Okrogliča (Salonit) in Jana Gašparina (Go Volley), bodo izvrstni. To sta velesili Rusija in Nemčija ter redna udeleženka velikih tekmovanj, Belgija. Prizorišče turnirja, ki se bo začel 15. maja, bo osrednja dvorana v mestnem šolsko-športnem centru, ki je oktobra gostila turnir malonogometne lige prvakov. Kakovostna odbojka se je iz nje umaknila po koncu sezone 2012/13, ko se je za moškim tudi ženski del prvoligaša Go Volleya preselil v cenejšo dvorano športnega parka. Ob koncu prejšnjega desetletja je v finančno zlatih časih odbojke sicer gostila niz evropskih tekem obeh mestnih ligašev.

Predsednik ženskega dela Go Volleya Miha Mačus je vzroke za selitev iz športnega parka, kjer so Novogoričani v zadnjih letih že izpeljali evropske kvalifikacije, pojasnil: “Zahteve mednarodne odbojkarske zveze glede standardov so pri kvalifikacijah za svetovno prvenstvo višje. Ker je streha v športnem parku ob straneh igrišča zaradi nosilcev v obliki lokov prenizka, smo se morali preseliti v mestno dvorano. Preverili smo vse dimenzije in spremljajoče prostore, ogled pa je pokazal, da dodatni posegi ne bodo potrebni. Mislim, da bomo s približno 30, v glavnem preizkušenimi prostovoljci tekmovanje dobro izpeljali.”

Slovenija ima dobro generacijo, ki je na lanskem evropskem prvenstvu osvojila četrto mesto, kar je pomenilo izenačenje največjega uspeha slovenske moške reprezentančne odbojke na mednarodnem prizorišču. Kljub temu bo težko ponoviti zgodovinski dosežek izpred devetih let, ko se je Slovenija (tedaj tudi s Kanalcema Darijem Savičićem in Luko Krivcem) uvrstila na svetovno prvenstvo.

Na SP bo namreč iz Nove Gorice odpotoval le zmagovalec turnirja. Drugega evropskega predstavnika na SP, izbranega v drugem krogu, bo dal turnir skupine B, na katerem se bodo pomerili Italija, Francija, Poljska in Avstrija.

Realno je prvo mesto v Novi Gorici rezervirano za reprezentanco Rusije, vendar se selektor Iztok Kšela ne namerava vdati že pred začetkom turnirja: “Rusi imajo vrhunsko reprezentanco, ki bi povzročala velike težave marsikateri članski izbrani vrsti. Vsekakor bomo v Novi Gorici spremljali pravi spektakel. Proti Rusom bomo igrali na vse ali nič in iskali svojo priložnost, Belgija in Nemčija, pa sta po kakovosti približno na naši ravni. Nismo povsem brez možnosti. Januarski prvi krog kvalifikacij smo odlično odigrali. Upam, da bo tako tudi tokrat in da bomo imeli doma številno in bučno podporo s tribun.”

Dodati velja, da Slovenija še ni premagala nobene ruske selekcije. V Novi Gorici bo sicer zaradi večjih prostorskih zahtev mednarodne odbojkarske zveze za posamezno tekmo na voljo le približno 600 vstopnic (na običajnih odbojkarskih tekmah dvorana sprejme 1000 obiskovalcev), organizatorji pa se bodo v sodelovanju s Hitom s cenovno in vsebinsko raznoliko izbiro turističnih paketov in nastanitev (od dijaškega doma do luksuzne Perle) potrudili tribune na vseh tekmah napolniti tako z domačimi kot s tujimi gosti.

Selektor bo reprezentanco prvič zbral konec aprila v Mariboru, V Novo Gorico pa bodo fantje na zaključne priprave prišli tri dni pred turnirjem - 12. maja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano