Prihaja leto sprememb

Pred Kristijanom Korenom je leto sprememb. Spremenilo se je moštvo, spremenila naj bi se tudi vloga ajdovskega kolesarja v karavani, kjer se je izkazal kot predani in cenjeni pomočnik.

Kristijan Koren že nabira kilometre za novo sezono.
Kristijan Koren že nabira kilometre za novo sezono. 

NOVA GORICA > Pri Liquigasu in njegovem nasledniku Cannondalu je vrtel pedala za kapetane šampionskega kova, kot so Ivan Basso, Vincenzo Nibali, Peter Sagan. V svoji petletni poklicni karieri v elitnem kolesarskem razredu si je torej nabral že precej kilometrine. Ne nazadnje je edini slovenski kolesar, ki se lahko pohvali s petimi nastopi na največjem kolesarskem dogodku na svetu, dirki po Franciji. Tour je bil doslej vsakič v tekmovalnem koledarju 28-letnega Kristijana Korena. V novi ekipi Cannondale Garmin bi utegnil biti razvoj dogodkov drugačen, tako kot je drugačna tudi sestava moštva, ki je dokončno izgubilo italijanski pridih.

V moštvu Cannondale Garmin naj bi v prvem delu spomladanskih klasik glavna vloga predvidoma pripadla Nizozemcu Sebastianu Langeveldu, v drugem delu pa bo bržkone v ospredju Dan Martin. Irec utegne imeti vidno vlogo na največjih etapnih dirkah, kjer bo ekipa precej stavila tudi na Američana Andrewa Talanskega. V oporo jima bosta izkušeni rojak Tom Danielson in zmagovalec Gira leta 2012, Kanadčan Ryder Hesjedal.

Denarni in športni ustroj kroji upravljavska struktura v Združenih državah Amerike, kjer je bil konec novembra spoznavni zbor prenovljenega moštva, ki je nato utrjevalo vezi na jadranju okoli Deviških otokov. Tekmovalnemu jedru iz Garmin Sharpa se je pridružila šesterica kolesarjev, ki je v pretekli sezoni vrtela pedala za Cannondale. Med njimi sta tudi dva slovenska predstavnika, Matej Mohorič in Koren, ki so ga pričakale spodbudne besede novih delodajalcev. Če se je v zadnjih letih vse vrtelo okoli Sagana, naj bi Koren v novi sezoni dirkal tudi zase.

“Način dirkanja bo drugačen. V novi ekipi nimamo tako izrazitega aduta za enodnevne dirke oziroma posamezne etape, kot je bil Sagan. Moštveni kolegi smo naredili vse, da se je znašel v najboljšem izhodišču za zaključno akcijo, ki je bila praviloma zelo učinkovita. V novi ekipi taktike ne bomo podrejali posameznikom do razpleta oziroma tistega trenutka, ko bo se bodo razkrila razmerja moči v karavani,” je pojasnil Koren, ki pogleduje predvsem proti klasikam.

Načrt priprav je prilagodil novim okoliščinam. Kljub dolgi sezoni in kopici dirk si ni privoščil veliko predaha. Več pozornosti je namenil treningom za moč. Če bodo vremenske okoliščine ugodne, bo decembra vrtel pedala kar na Goriškem, v nasprotnem bo poiskal nadomestno prizorišče. Po novem letu ga čakajo moštvene priprave na Kanarskih otokih. Sezone pa ne bo začel tako kot v zadnjih letih na dirkah v Omanu in Katarju, pač pa februarja na krajši etapni preizkušnji po portugalski pokrajini Algarve. Na začetku marca sledi že tradicionalna dirka World Toura Pariz-Nica nato pa pride na vrsto prvi del spomladanskih klasik, vključno z najbolj slovito Pariz-Roubaix.

“Čimprej želim ujeti tekmovalno formo. Izkušenj imam dovolj, motiva še več. Osredotočen sem na prvi del sezone, o nadaljevanju z morebitnim vnovičnim nastopom na Touru niti ne razmišljam. Razmerja moči v moštvu so drugačna, nabor raznovrstnih kolesarjev je širši. Po generalki na Kriteriju Dauphine se bo videlo, koga bo moštvo popeljalo na dirko po Franciji,” je pojasnil Koren.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano