Prihaja kralj James

Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi zaokrožila tekmovalni spored za leto z 2014, ki so ga zaznamovali prijateljski dvoboji z južnoameriškimi izbranimi vrstami. Po gostovanjih v Urugvaju in Argentini se bo v Stožicah ob 18. uri pomerila s Kolumbijo.

James Rodriguez je najvidnejši posameznik v kolumbijski reprezentanci
James Rodriguez je najvidnejši posameznik v kolumbijski reprezentanci 

NOVA GORICA >Upoštevajoč ekipno moč tretje-uvrščene ekipe na lestvici FIFA in atraktivnost zasedbe, ki je na svetovnem prvenstvu (SP) v Braziliji plenila pozornost z atraktivnimi predstavami, ki jih je poosebljal s šestimi zadetki najboljši strelec turnirja James Rodriguez, je Kolumbijska selekcija vredna ogleda. Četrtfinalisti zadnjega SP so ta čas ena najbolj vznemirljivih reprezentanc na svetu.

Selektor, Argentinec Jose Pekerman, je sestavil zasedbo, ki je tudi brez načetega Radamela Falcaa učinkovita in igra zelo privlačno. Rodriguez, ki je bil pri Monacu in reprezentanci v senci bolj slovitega rojaka, pa se je prelevil v najbolj zaželenega igralca na nogometni tržnici. Madridski Real je klubu iz kneževine poleti zanj plačal 80 milijonov evrov odškod- nine, kar ga uvršča na vrh seznama najdražjih kolumbijskih nogometašev. Reprezentanca, ki je po rezultatskih dosežkih v globoki senci velikega južnoameriškega trojčka Brazilije, Argentine in Urugvaja, do zadnjega SP pa tudi Čila in Paragvaja, je tudi v preteklosti imela prepoznavne nogometaše. V prvi vrsti sta bila to Carlos Valderrama z znamenito pričesko in vratar Rene Higuita z nekonvencionalnim načinom branjenja.

Kolumbijski selektor, Argentinec Jose Pekerman, je sestavil zasedbo, ki je tudi brez načetega Radamela Falcaa učinkovita in igra zelo privlačno.

Z obema se je kot nogometaš na igrišču soočil Srečko Katanec. Slovenski selektor je bil član jugoslovanske reprezentance, ki se je leta 1990 na SP v Italiji v skupinskem delu pomerila s Kolumbijo in jo ugnala z 1:0. Obe reprezentanci sta se nato prebili v izločilne boje, kjer se je Kolumbija zaustavila na prvi oviri. Premagal jo je Kamerun, uvrstitev v osmino finala pa je bila do letošnjega SP najvidnejši dosežek reprezentance, ki naj bi štiri leta pozneje na zaključnem turnirju v ZDA naredila vsaj korak naprej. Razplet je bil tragičen. Kolumbija je obstala v skupini. Usoden je bil poraz z gostitelji Američani in avtogol Andresa Escobarja. Po vrnitvi v domovino so ga razjarjeni napadalci pokosili s strelnim orožjem, s čimer je Kolumbija le še utrdila sloves države, ki ji vladajo (narko)mafijske združbe.

V dveh desetletjih so se družbene in predvsem nogometne razmere izboljšale. Reprezentanca je z nadarjenim rodom, v katerem so poleg Rodrigueza še Guillermo Cuadrado, Jackson Martinez, Carlos Bacca, Adrian Ramos, Pablo Armero, spet ponos države. Drevi v Ljubljani ob Falcau ne bo niti poškodovanih Freddyja Guarina in Camila Zunige, a kolumbijski izbor kakovostnih igralcev je širok. Vsekakor širši od slovenskega. Po igralskih rošadah se bo Kolumbijcem v Stožicah zoperstavila kombinirana zasedba, v kateri ne bo vsaj šestih prvokategornikov. Morda pa bo Katanec odkril še kakšnega aduta za spomladanski ciklus kvalifikacij, ki ga bo slovenska reprezentanca pričela 27. marca na domači tekmi s San Marinom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano