Pričakujejo 100.000 navijačev

Dve leti je mimo od zadnjega svetovnega prvenstva v poletih, ki ga je takoj po olimpijskih igrah gostil češki Harrachov. Naslov prvaka brani Nemec Severin Freund.

Slovenska ekipa v Kulmu (z leve):  trener Goran Janus, Andraž 
Pograjc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Robert Kranjec in Peter 
Prevc.  Foto: STA
Slovenska ekipa v Kulmu (z leve): trener Goran Janus, Andraž Pograjc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Robert Kranjec in Peter Prevc.  Foto: STA

KOPER, KULM > Češka letalnica pod Hudičevo goro je najmanjša med petimi, ki obstajajo na svetu, zato ne omogoča takega spektakla kot prenovljene in bolj sodobne naprave. Ker jo je češkim prirediteljem zagodlo še vreme, zadnje svetovno prvenstvo ni ponudilo niti najmanjšega presežka; ostalo je tudi brez ekipne tekme. Zapomnili smo si ga le po bronastem odličju Petra Prevca, ki bo te dni v vlogi absolutnega favorita na avstrijski letalnici Kulm blizu Bad Mitterndorfa in Tauplitza, ki je bila nazadnje preurejena leta 2014 po načrtih slovenskega konstruktorja Janeza Goriška in njegovega sina Sebastjana.

Avstrijci so sicer eni tistih, ki niso najbolj naklonjeni vedno večjim letalnicam, a se je vodstvo smučarske zveze uklonilo prepričevanju domačina (doma je iz bližnjega Bad Auseeja), nekdanjega odličnega skakalca Huperta Neuperja, ki je vodja organizacijskega odbora Kulma. Letalnica je po rekonstrukciji - na prenovljeni je bil prvi zmagovalec Nemec Severin Freund - ob boku največjim v Vikersundu in Planici. Kritična točka je pri 200 metrih, velikost letalnice pa je označena pri 225 metrih. V zadnjem letu so na njej opravili še nekaj popravkov, zato bi lahko skakalci leteli tudi blizu svetovnega rekorda. Za kaj takega pa morajo biti idealne tudi vremenske razmere.

Spored svetovnega prvenstva v poletih - danes - ob 13. uri kvalifikacije za posamično tekmo; ob 17. uri - uradna otvoritev prvenstva; petek - ob 13. uri začetek posamične tekme, prva in druga serija; sobota - ob 14. uri drugi dan posamične tekme, tretja in četrta (zadnja) serija. Po koncu tekmovanja uradna podelitev odličij; nedelja - ob 14.15 začetek ekipne tekme, prva in druga serija, podelitev odličij; ob 16.15 svečan zaključek tekmovanja.

Kulm gosti svetovno prvenstvo natanko po desetih letih; doslej jih je gostil štiri. Prvič leta 1975, ko je prvak postal Čehoslovak Karel Kodejška. Naslednji dve sta razveselili gostitelje z naslovoma Andreasa Felderja (1986) in Andreasa Goldbergerja (1996), zadnje pa je leta 2006 osvojil Norvežan Roar Ljøkelsøy. Takrat so Norvežani slavili tudi na ekipni tekmi, ki jih prej ni bilo na sporedu.

“Prodali smo že več kot 30.000 vstopnic. Ker je Peter Prevc v izjemni formi, pričakujemo veliko slovenskih navijačev. Tudi avstrijski skakalci so med favoriti za medalje, zato je tudi zanimanje doma veliko,” pravi Neuper in dodaja, da je letalnica odlično pripravljena.

Da je zanimanje za letošnje tekmovanje izjemno veliko, potrjujejo v tamkajšnjem turističnem društvu. Praktično vse sobe so zasedene in od jutri do nedelje pričakujejo kar 100.000 obiskovalcev. Uradno se bo dogajanje začelo danes, ko bo slavnostno odprtje s koncertom popestrila tudi zmagovalka Evrovizije leta 2014 Conchita Wurst, doma prav iz okolice prizorišča tekmovanja v poletih. Prireditelji za zdaj še niso sporočili, ali na SP pričakujejo tudi kakšne druge znane osebnosti iz sveta športa ali politike.

ROK MAVER


Najbolj brano