Pri Guardianu na športni fotografiji dneva

Trikratni slovenski športnik leta ima pri 23 letih za seboj že zavidljive dosežke na najvišji ravni. Dve olimpijski medalji in štiri medalje s svetovnih prvenstev. Pregledali smo, kako je zadnja osvojitev zlatega orla odmevala v tujini.

Peter Prevc na športni fotografiji dneva pri Guardianu
Peter Prevc na športni fotografiji dneva pri Guardianu 

LJUBLJANA > Nobeno odličje Petra Prevca doslej ni bilo zlatega leska, zato izjava, da mu sredin dosežek, ko je na prestižnem tekmovanju končno pokoril vso konkurenco, pomeni največ, ni presenetljiva. Kljub temu ne gre spregledati dejstva, da je spremljanje novoletne turneje v svetu precej manjše od pozornosti, ki jo prinesejo olimpijske igre. Smučarski skoki med zimskimi športi še ne dosegajo takšne priljubljenosti kot alpsko smučanje, a imajo za razvoj in odmevnost še dovolj prostora. So namreč zelo atraktivni.

Nekoč tudi v Afriki

Po podatkih, dostopnih na spletu, je na zemeljski obli 1747 nekdanjih, sedanjih ali projektiranih skakalnic v 44 državah. Kar 450 naj bi jih imela Nemčija, Norveška 278, Poljska 118, Finska 115, Združene države Amerike 114, Češka 106, Slovenija kar 86 in Avstrija 78. Eno so imeli celo v Afriki. Leta 1906 so v času francoske nadoblasti v glavnem mestu Alžirije zgradili 25-metrsko skakalnico, na kateri je slavil Norvežan Alfred Henriksen. Podrli so jo pred drugo svetovno vojno in še danes velja za edini tovrstni objekt na črni celini. Nekaj naprav je bilo celo v Avstraliji, Argentini in na Novi Zelandiji. Prvo tekmo so izvedli pred več kot dvesto leti, natančneje leta 1808 na Norveškem. S tem športom se na ravni svetovnega pokala redno ali občasno ukvarja približno dvajset držav sveta.

Kljub ozkemu krogu narodov, ki svoje znanje in trud vlagajo v smučarske skoke, je konkurenca pri vrhu vselej zelo zahtevna. Predvsem v Nemčiji, Avstriji in na Norveškem imajo Prevčevi dosežki posebno težo. Iz prvih dveh držav prihaja tudi daleč največ sponzorskega denarja za financiranje svetovnega pokala. Dunajski časnik Kurier je v času novoletne turneje nizal članke s hvalospevi slovenskemu asu: “Prevc je slovenska upodobitev Janneja Ahonena. Vedno hladen, z nogami trdno na tleh. Končno se je privadil novinarskih vprašanj, ki se jih je nekoč bal bolj kot slabega vetra. Kljub vrhunski formi in veliki prednosti je bil tudi pred zadnjo tekmo previden. Prevc zmaguje na način, kot ga doslej nismo bili vajeni. Je tudi precej boljši kot Gregor Schlierenzauer, ko je v rekordni sezoni osvojil več kot 2000 točk svetovnega pokala.”

“Ni s tega sveta”

Zelo brani Frankfurter Allgemeine Zeitungje dan po turneji naslovnico športne rubrike namenil prav Prevcu. “Ni s tega sveta,” je naslovil in dodal: “Slovenec je impresivno odgovoril na izjemni skok Severina Freunda v zadnji seriji zadnje tekme turneje. Pokazal je, da je razred boljši od ostalih. Freund je drugi in je - srečen.”

Smučarski skoki so pri Nemcih in Avstrijcih izjemno priljubljeni, povsem nasprotno pa je bilo poročanje v Franciji, Španiji in Italiji. Gazzetta dello sport v svoji spletni izdaji sploh ni imela prispevka z novoletne turneje. Tudi pri dnevniku Corriere dello sportni bilo zaslediti nobenega članka o skokih. Pri največjem francoskem športnem časniku L'equipe je v rubriki o zimskih športih najti podrubriko o smučarskih skokih, kjer so članki vsake posamezne tekme, ki jo povzemajo v le dveh stavkih. Skoraj vsaka naslovnica med zadnjimi desetimi prispevki je posvečena našemu skakalcu. “Peter Prevc v svojem svetu,” so pospremili zadnjo zmago na turneji štirih skakalnic. Omenjajo še uvrstitve dveh francoskih skakalcev. Precej daljši komentar je Prevčevim uspehom namenila madridska Marca, čeprav Španci v tem športu nimajo nobenega tekmovalca. V Pirenejih imajo sicer 90-metrsko skakalnico, kjer so leta 1981 priredili univerzijado. Naslov v Marci je bil: “Prevc prvi Slovenec, ki je po 19 letih zmagal na novoletni turneji.” Poudarili so, da nadaljuje uspehe, ki jih je pred dvema desetletjema dosegel Primož Peterka in ob tem podrobno pojasnili skupni seštevek na turneji in v svetovnem pokalu. Zanimivo, da so tretji tekmi v Innsbrucku posvetili posebno fotogalerijo. Tudi tu sta Prevc in Slovenija dobila svoje vidno mesto.

Na vidni strani Guardiana

Presenetljivo veliko pozornosti so tekmam posvetili na Hrvaškem, ki prav tako kot Španija v svetovnem pokalu še ni imela svojega tekmovalca: “Slovenski čudež: Prevc osvojil turnejo!” Zapisali so, da je 23-letnemu Gorenjcu s hat-trickom zmag uspelo zlomiti konkurenco in da mu je ponovitev dosežka Svena Hannawalda iz leta 2002 preprečil veter, ki mu je odnesel zmago v Oberstdorfu. Dodali so tudi poseben članek s Prevčevimi izjavami.

Britanski dnevnikThe Guardian skokom ne posveča nobene pozornosti. Tako kot The New York Timesna spletni strani nima niti posebne rubrike o zimskih športih, zato pa je Peter Prevc svoj soj žarometov dobil v rubriki športna fotografija dneva, Sport picture of the day. Na dan novega leta se je njegov skok za zmago v Garmisch-Partenkirchnu znašel na tem mestu. “Prevc reže zrak nad Garmischem. In zmaguje.” so zapisali v Londonu. Veliko prostora dogajanju na skakalnicah tradicionalno namenjajo na Poljskem, kjer so skoki eden pomembnejših športov. V prvi vrsti se hudujejo nad najslabšim dosežkom svoje reprezentance v zadnjih 16 letih, nato pa Prevcu priznavajo veliko mojstrstvo. Spletni portal sport.pl, ki je podružnica znanega časnika Gazeta Wyborcza, komentira: “Klofuta za Poljsko, Prevc končno kraljuje. Zopet je odpihnil vse tekmece.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano