Prevc zmagal na poletni veliki nagradi v Wisli

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc (415,2 točke) je zmagal na poletni veliki nagradi v smučarskih skokih v Wisli na Poljskem. Drugo mesto na prvi letošnji poletni preizkušnji skakalcev je osvojil Poljak Piotr Zyla (398,5), tretji pa je bil Nemec Andreas Wellinger (392,0).

Peter Prevc Foto: Epa
Peter Prevc Foto: Epa

ZAKOPANE > Prevc je na napravi v poljskem smučarskem središču postavil najdaljše znamke s 134,5, 132 in 129,5 metri dolžine. V Wisli namreč Mednarodna smučarska zveza preizkuša nov tekmovalni sistem, kjer se točke iz kvalifikacij prenesejo tudi na tekmo; 48 skakalcev so na današnji tekmi razdelili v štiri skupine, pri čemer v finale napreduje zgolj najboljših šest iz vsake skupine.

"Zelo sem vesel, da je Peter zdržal oba skoka, prikazal formo na visoki ravni. Kar se pa novega tekmovalnega sistema tiče, pa vidimo, kaj se je dogajalo z nekaterimi favoriti prejšnjih let. Treba je biti dober že v kvalifikacijah, saj to veliko prinese. S trenerskega stališča lahko rečem, da nam nov sistem ni všeč oziroma da nismo zanj," je po današnjem tekmovalnem dnevu dejal trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Žrtev novega sistema je bil danes med drugimi tudi dvakratni olimpijski prvak Poljak Kamil Stoch, ki po spodletelem skoku v kvalifikacijah ni imel možnosti za uvrstitev v finalno serijo. Tomaž Naglič je danes osvojil 23. mesto, medtem ko so Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Nejc Dežman in Jurij Tepeš ostali brez finalne preizkušnje. Kranjec je bil 29., Pungertar 30., Dežman 34., Tepeš 44., Rok Justin pa 52. Slednji se je poslovil že po kvalifikacijah.

"Tako to je v skokih, to sicer videvamo tudi na treningih. Včasih skočiš bolje, včasih slabše. Potrebno bo še trenirati, zdaj gremo domov in se bomo vrgli na delo," je še dejal Janus.

Naslednjo tekmo poletne velike nagrade bo 8 in 9. avgusta gostil švicarski Einsideln.

STA


Najbolj brano