Prevc zaokrožil dan z rekordom skakalnice

Izjemno lep dan je pospremil uvodno dejanje poletov na novi Goriškovi letalnici, ki se je zaradi težav s topljenjem snega na zaletišču končalo šele popoldne. Vsaj konec je bil imeniten - z deveterico Slovencev na današnji tekmi.

Prenovljena Planica je že včeraj sprejela veliko obiskovalcev, za jutrišnjo ekipno tekmo pa je že pošlo vseh 30.000 vstopnic.
Prenovljena Planica je že včeraj sprejela veliko obiskovalcev, za jutrišnjo ekipno tekmo pa je že pošlo vseh 30.000 vstopnic. 

PLANICA >Pa začnimo s srečnim koncem - zmagovalec kvalifikacij je bil Anže Semenič (225 metrov), za daljavo dneva in rekord prenovljene letalnice pa je poskrbel zadnji na zaletišču Peter Prevc, ki je poletel do 238,5 metra in napovedal današnjo imenitno zračno bitko z Nemcem Severinom Freundom. Ta bi moral skakati za Prevcem, a se ni pojavil na startu, saj se je po preložitvi kvalifikacij raje odpravil v hotel. A na treningu je pokazal, da bo z Norvežanom Andersom Fannemelom prvi Prevčev izzivalec. Na tekmo se je ob Prevcu in Juriju Tepešu, ki sta že imela zagotovljen nastop, prebilo še sedem Slovencev - 8. Tomaž Naglič, 11. Robert Kranjec, 22. Jernej Damjan, 25. Nejc Dežman, 26. Matjaž Pungertar in 30. Anže Lanišek. Tokrat je bila naloga zahtevnejša. V poletih nastopi 40 skakalcev, na ostalih tekmah pa 50. To pomeni, da je v današnjo prvo serijo uvrščenih le 30 in ne običajnih 40 najboljših kvalifikantov. Primorski orlič Jaka Hvala se ni prebil skozi sito. Bil je šele 41. (183 metrov, na uradnih treningih 195,5 in 186,5 metra) in bi - tudi če bi šlo za skoke - izvisel ravno za eno mesto. Ironija usode je, da bi mu mesto vzel Lukaš Hlava, s katerim so Primorca večkrat zamenjali tuji novinarji. Ker bo v soboto ekipna tekmo, v nedeljo pa lahko nastopi le 30 najboljših, je “panikušč aru” že končal z nastopi. “Nimam še prav jasne slike, nisem najbolj zadovoljen. Žal nisem pokazal nadgradnje s celinskega pokala, ni pravega občutka. Skoki so stabilni, ampak me ne odnese daleč, kot bi želel,” je za PN povedal Hvala. Kaj kmalu je bilo jasno, da je daljava prekratka za nastop na tekmi. Je pa tako kot ostali tekmovalci navdušen nad novo letalnico. “Letalnica je res super, sem zelo vesel, da smo dobili tako sodoben in lep objekt. Da se stabilno skakati, prej je bilo res grozno. Vse pohvale tistim, ki so objekt naredili.”

Četrtek je tradicionalno dan za šolarje in malčke. Zaradi prestavljanja kvalifikacij so nekateri videli bolj malo poletov. Uradna ocena obiska v sončnem vremenu je bila 13.000 gledalcev. Sobotna tekma je razprodana, saj organizatorji nočejo tvegati z obiskom več kot 30.000 gledalcev. Kdor želi v Planico, lahko še dobi vstopnice za današnjo in nedeljsko tekmo.

Si pa je prvi dan Planica privoščila manjšo blamažo in tako kaj čudno zvenijo besede vodje tekmovanja Jelka Grosa, ki se je hudoval nad mednarodno zvezo FIS, ki je pred dnevi zahtevala izdajo certifikata. “Nismo banana republika,” je grmel v ponedeljek. Ker nova letalnica nima senčenja naleta, se je že v obeh serijah za trening zaradi visokih temperatur začela poznati vodena smučina, ki jo je vse bolj grelo sonce, Jurij Tepeš je v drugem skoku kar zakrilil z rokami, ko ga je voda na trenutek zaustavila v smučini. Hitrosti tekmovalcev so padale in dvig zaletnega mesta ni veliko pomagal. “Jaz pač malo bolj agresivno čepim in to pomeni, da me malo bolj 'cuka' kot ostale, ampak se je čisto lepo sešlo nad 200 metrov,” je menil Tepeš, ki je bil z 237,5 metri rekorder skakalnice. Do Prevčevega poleta. “Dan je bil zelo dolg, se je pa na srečo končal z zadovoljstvom. Skakalnica je lepo narejena, je takšna, da dopušča dolge skoke in da ni treba več stiskati zobe, kam te bo neslo.”

Rok Maver, poročevalec


Najbolj brano