Prevc ostaja v igri za veliki kristalni globus

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je zmagovalec prve tekme finala svetovnega pokala v Planici. Na prenovljeni skakalnici pod Poncami je že v prvi seriji z 248,5 m dolgim poletom postavil nov rekord naprave, v drugi pa je ubranil prednost. Drugi je bil Jurij Tepeš, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft.

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je zmagovalec prve tekme finala svetovnega pokala v Planici. Drugi je bil Jurij Tepeš, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft. Foto: STA
Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je zmagovalec prve tekme finala svetovnega pokala v Planici. Drugi je bil Jurij Tepeš, tretji pa Avstrijec Stefan Kraft. Foto: STA

PLANICA > Prevc, ki je temeljni kamen za zmago postavil v prvi seriji s tretjim najdaljšim skokom v zgodovini človeštva, je v drugo poletel 233 metrov, za kar je prejel pet sodniških dvajsetic. Tepešev polet je bil prav tako dolg 233 m in je za desetinko točke premagal tretjeuvrščenega zmagovalca novoletne turneje Krafta. Ta je pristal pri 238,5 m, tokrat pa je imel srečo s sodniki slovenski tekmovalec, saj je prejel kar tri dvajsetice, Avstrijec pa dve in Slovenci so se razveselili zmage pod Poncami že četrto leto zapored, a prve dvojne.

"Vse se je lepo izšlo. Vse tisto, na kar sem bil pozoren, se je izšlo in skok se je dobro sestavil. Danes je bilo dobrodošlo, da sem stabilno skakal že včeraj," je o izjemnem prvem poletu dejal Prevc. A se je ozrl tudi naprej: "Super je, da je bila uspešna cela ekipa. A jutri potrebujemo osem dobrih skokov." Tepeš pa je pristavil: "Izšlo se je sanjsko zame in za Petra. Zase upam, da bodo moji skoki še naprej tako dobri. A v prvem nastopu sem bil res sem jezen, ker sem imel najslabše razmere med vsemi. Kot kaže, sem to jezo sem pretvoril v dober skok, zato sem lahko zadovoljen. Mislim, da sta bila to moja top 10 skoka v sezoni."

Enako zanimiv kot boj za zmago je bil tudi dvoboj med Nemcem Severinom Freundom in Petrom Prevcem za skupno zmago v svetovnem pokalu. Nemec je zmagal na zadnjih štirih tekmah zapored, na zadnjih šestih pa zbral pet zmag in drugo mesto. Njegova prednost pred Prevcem je pred tekmo znašala že 94 točk.

Freund je bil po prvi seriji četrti, v drugi pa še enkrat pokazal trdne živce. Pred njim je zelo solidno skočil japonski veteran Noriaki Kasai, ki je pristal pri 229,5 metra, Norvežan Rune Velta, s katerim si je celo delil četrto mesto, pa 222 metrov. A Nemca to ni zmotilo in z 233 metri je zanesljivo prevzel vodstvo.

A tudi vodilna trojica iz prvega nastopa je v drugo skočila izredno in Freund je v dvoboju s Prevcem izgubil kar 50 točk. Razlika se je zmanjšala na 44 in še en tak izid na nedeljski tekmi bi Prevca pripeljal do kristalnega globusa, prvega za Slovenijo po Primožu Peterki leta 1998.

"Vsake serije je enkrat konec. Še vedno vodim in preračunavanje ne bo prineslo nič. To moram odmisliti. Peter je ekstremno močan. Vedel sem, da ne bo podaril nobenega metra v poletu in tukaj ga bo res težko premagati. V nedeljo me čaka težka naloga, tekma bo zelo napeta," pa je po "porazu" povedal Freund. O 248-metrskem skoku Prevca pa: "Tukaj je prižgal raketo. Res veličasten polet."

Odličen je bil tudi Anže Semenič, ki oba dneva kaže odlične skoke, kot 10., Robert Kranjec je z 22. napredoval na 11. mesto. Jernej Damjan je bil 16., Nejc Dežman pa 26. Trener Goran Janus pa se je na osnovi današnjih izidov odločil tudi četverico za sobotno ekipno tekmo, na kateri bodo nastopili Prevc, Tepeš, Semenič in Kranjec.

"Peter je oba skoka naredil odlično, odličen je bil tudi Jurij," je po tekmi povedal Janus, o boju za naslov v skupnem seštevku svetovnega pokala pa dodal: "Vse se bo odločalo v nedeljo,a pustimo to."

V soboto je v Planici ekipna tekma, v nedeljo pa sklepno dejanje sezone 2014/15, posamična tekma.

STA


Najbolj brano