Prevc slabega poleta ne bo pozabil

Eno je bolj ali manj jasno: na svetovnem prvenstvu v poletih svetovni rekord ne bo padel. Letalnica bi to teoretično lahko še omogočila, vendar pa vremenske razmere rekordnih daljav očitno ne bodo dovoljevale. Je pa bil prvi uradni dan svetovnega prvenstva z dvema skokoma za trening in kvalifikacijsko serijo po okusu slovenskih letalcev, ki so napovedali boj tudi za ekipno odličje.

Tak je pogled s skakalčeve perspektive, ko se s smučmi 
odlepi od letalnice in zajadra proti dolini.
Tak je pogled s skakalčeve perspektive, ko se s smučmi odlepi od letalnice in zajadra proti dolini. 

KULM - BAD MITTERNDORF > V dobrem dnevu se je v zgornjo avstrijsko Štajersko vrnila zima. V sredo popoldne je začelo snežiti, zapihalo je s severa in temperatura se je spustila pod ničlo. Včerajšnji, s soncem obsijani dan je ponudil lepo kuliso okoli naravne, v goro zgrajene letalnice, ki je v zadnjem letu dobila še nekatere izboljšave. Približno 2000 gledalcev, precej je bilo šolske mladine, si je prišlo ogledat predpremiero tistega, kar čaka od danes do nedelje najboljše letalce na svetu. Med temi na startu ne bo Poljaka Kamila Stocha, ki je bil še pred dvema sezonama domala nepremagljiv. Včeraj se mu je kvalifikacijski skok povsem ponesrečil (134,5 metra).

Daljave slovenskih letalcev - Peter Prevc (225, 235,5 in 188,5 metra), Robert Kranjec (218, 220, 207 m), Jurij Tepeš (219, 191, 193,5), Anže Lanišek (181,5, 186,5, 189,5 m). Med najboljšimi sta bila tudi aktualni prvak Nemec Severin Freund (206,5 m) in Švicar Simon Ammann (205 m).

Tako je to v tej zahtevni in specifični disciplini, kjer se letos zdi nepremagljiv Peter Prevc, ki je postal prava medijska zvezda. Na njegov avtogram so potrpežljivo čakali tudi številni domači šolarji. Prevc je bil v obeh serijah za trening najdaljši z 225 metrov in 235,5 metra, kar je blizu rekorda letalnice, ki znaša 237,5 metra. Ko je zadnjič včeraj stopil na vrh letalnice, je bilo pričakovanje v izteku veliko, vendar je skočil le do 188,5 metra. Najslabše od vseh Slovencev! To pa ga ni niti najmanj iztirilo. Glavni trener Goran Janus je najprej pri pomočnikih preverjal: “So vsi zdravi?, potem pa potešil še sedmo silo. “Ta skok bo Peter hitro pozabil,” je zatrdil, vendar ga je Prevc kmalu demantiral: “Skoka ne bom takoj pozabil, še dolgo ne. Iz njega se lahko veliko naučim. Čez prelet letalnice me je zajel sunek vetra, zato se nisem mogel optimalno nagniti čez smuči, moral sem se boriti za vsak meter.”

Poleti so vrnili formo tudi Juriju Tepešu, ki je bil četrti v kvalifikacijski seriji (205 metrov), medtem ko je na odru vodilni Robert Kranjec počasi že slonel na smučkah, saj zelo dolgo ni bilo nikogar, ki bi preskočil njegovih 207 metrov. Moral je počakati vse do Norvežana Andersa Fannemela, ki je poletel 233 metrov daleč in ga zrinil na drugo mesto. Z desetim mestom se je izkazal najmlajši, 19-letni Anže Lanišek (189,5 metra). “Robi je po dobrem treningu prišel na letalnico zelo umirjen, za Jurija smo vedeli, česa je sposoben, Lanišek pa je bil malo v dvomih, vendar je zdaj gotovo zadovoljen,” je svoje sotekmovalce kar po trenersko ocenil Prevc, ki ga slab polet niti najmanj ni spravil v slabšo voljo. “Na tej napravi se lahko vsaka sprememba razmer zelo hitro pokaže tudi z 20 metri več ali manj. Seveda je veliko odvisno tudi od skakalcev. Zadovoljen sem le z drugim skokom, letalnica pa je boljša. Zdaj je keramična smučina kot tirnica, lani pa nas je premetavalo sem in tja.”

Tudi najmlajši Lanišek je deloval precej samozavestno. “Saj skoki niso slabi, zmanjka mi le letalskih občutkov, ti pa pridejo z leti. Tudi mene bo enkrat neslo daleč. Tu gre za etapno zmago, zame je prava zmaga, ko na koncu sezone dvigneš pokal. Bolje skačem, ker mi fantje pomagajo. Robi mi je rekel, da moram ob letu glavo držati više, Peter pa mi je svetoval, naj držim smuči bolj skupaj. Vse to to mi je pomagalo.”

Goran Janus ob vznožju skakalnice - kot navadno - ni bil gostobeseden, je pa deloval precej sproščeno. “Sem zadovoljen, užival sem. Danes gremo v boj za odličja. Vzdušje je sproščeno, fantje se zavedajo, da je že danes treba skakati na polno, kajti za soboto bolj slabo kaže. Proti vremenu se ne da.”

Napoved za soboto res ni obetavna. Danes naj bi prav med tekmo (začetek je napovedan za 13. uro) začelo rahlo snežiti, za jutri pa napovedujejo tudi močnejše sneženje.

ROK MAVER


Najbolj brano