Prevc sezono odprl s petim mestom

Čeh Roman Koudelka je zmagovalec uvodne posamične tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v nemškem Klingenthalu. Zelo dober finalni skok je uspel tudi najboljšemu Slovencu Petru Prevcu, ki je z osmega mesta po polovici tekme po dobrem skoku v finalu napredoval na peto mesto.

Zelo dober finalni skok je uspel tudi najboljšemu Slovencu Petru Prevcu, ki je z osmega mesta po polovici tekme po dobrem skoku v finalu napredoval na peto mesto
Zelo dober finalni skok je uspel tudi najboljšemu Slovencu Petru Prevcu, ki je z osmega mesta po polovici tekme po dobrem skoku v finalu napredoval na peto mesto 

KLINGENTHAL > Koudelka, ki je dobil že petkove kvalifikacije, je tako na uvodu v sezono prišel do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, na stopničkah pa sta se mu pridružila še Avstrijec Stefan Kraft na drugem in vodilni po prvi seriji, domačin Andreas Wellinger na tretjem mestu.

Prevc je bil petega mesta na uvodni tekmi sezone zelo vesel: "Zelo sem zadovoljen s tem dosežkom. Boljše je od lanskega leta in to je to, na kar sem tudi upal pred začetkom sezone."

Med finalisti sta bila ob Prevcu še dva slovenska skakalca. Anže Lanišek, ki je bil 24. po prvi seriji, je na koncu napredoval na 21. mesto. Mladi Domžalčan je dobro izkoristil ponujeno priložnost, ki se mu je ponudila po odpovedi nastopa najboljšega skakalca minule zime, dvakratnega olimpijskega prvaka Poljaka Kamila Stocha. Lanišek, sicer 41. v petkovih kvalifikacijah, je tako prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala, do točk pa je prišel tudi Matjaž Pungertar, ki je zasedel 26. mesto.

Brez finala sta danes ostala Jurij Tepeš, ki je z 31. mestom za las ostal zunaj druge serije, ter Jernej Damjan, ki se mu je nastop povsem ponesrečil in je končal kot 36., njegovo razočaranje pa je bilo po nastopu moč prebrati tudi z njegovega obraza.

Trenerju reprezentance Goranu Janusu, ki si je za današnjo tekmo zaželel, da bi fantje dosegli en rezultat pri vrhu ter da bi se vsi uvrstili v finale, se je uresničila polovica želje. "Predvsem čestitke Petru za res vrhunski rezultat ter tudi čestitke Lanišku, to so bile njegove prve točke za svetovni pokal. Res da je tik pred zdajci dobil to priložnost, kajti mi smo bili že na skakalnici in vesel sem, da so Poljaki pravočasno obvestili o odpovedi Stocha, da je Anže lahko skakal," je uvodoma dejal glavni trener.

"Jurij je zgolj za 0,1 točke zaostal za finalom in lepo se je videlo, da si napak na tej ravni enostavno ne smeš privoščiti. Če so večje, je zelo težko potem priti v finale. To se je pripetilo tudi Damjanu. Želja je velika, njemu se je pripetila groba napaka, a nič ne de. Že naslednji vikend nas čaka Kuusamo in gremo naprej," je mirno pojasnil Janus.

Sicer pa sta jo ta vikend skupila dva skakalca, ob Stochu, ki ima poškodovan levi gleženj, se je na petkovem treningu poškodoval še mladi Norvežan Phillip Sjoeen, ki je poleti z dvema zmagama blestel na tekmah velike nagrade. Komaj 18-letni novinec v svetovnem pokalu je na treningu grozljivo padel, tako da so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, iz norveškega tabora pa so kmalu sporočili, da ni utrpel resnejših poškodb. Kako resna je poškodba 27-letnega poljskega šampiona, pa bo znano v ponedeljek, ko bo v domovini opravil dodatne zdravniške preglede. Ta čas sumijo, da ima nategnjene vezi.

Slovenci se tako s prve postojanke vračajo z dvema petima mestoma, poleg Prevca so bili peti tudi na sobotni ekipni tekmi, ter še dvema finalnima uvrstitvama. Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bo na severu Finske zimsko smučarsko središče Ruka v petek in soboto gostilo dve posamični tekmi. V slovenski ekipi bo za Kuusamo prišlo do menjave, saj bo Jako Hvalo, tako kot Lanišek in Robert Kranjec je obstal v petkovih kvalifikacijah, zamenjal Tomaž Naglič.

STA


Najbolj brano