Tepeš: To ni bil dvoboj med Petrom in mano

Jurij Tepeš je zmagovalec sklepne tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Planici. Jubilejna 50. slovenska zmaga pa ima tudi kanček grenkega priokusa, saj je drugouvrščeni Peter Prevc z najtesnejšim izidom v zgodovini izgubil boj z Nemcem Severinom Freundom za skupni seštevek svetovnega pokala.

Jurij Tepeš je zmagovalec sklepne tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Planici. Foto: STA
Jurij Tepeš je zmagovalec sklepne tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Planici. Foto: STA

PLANICA > V skupnem seštevku svetovnega pokala sta Freund in Prevc letos zbrala po 1729 točk, a je svetovni pokal pripadel Nemcu, ker je v sezoni zbral več posamičnih zmag.

"To je bila zame najverjetneje ena najtežjih serij. Ponavadi sem na tekmah miren, a je bil tokrat srčni utrip nad normalno ravnijo. Čestitke Juriju Tepešu, Petru Prevcu, za nami je fantastičen vikend s samimi zmagami, za uteho so nam ostali skupni zmagovalec v poletih Peter Prevc in tretji v seštevku pletov Jurij Tepeš," je po tekmi in izgubljenem velikem kristalnem globusu dejal Janus. Janus skakalcem ne očita ničesar: "Kar se tiče skupne zmage, smo odlično finiširali, ostaja malce grenkega priokusa, a bo kmalu že nekaj ur po tekmi tudi ta izginil. To je pač šport. In to je treba športno sprejeti, pravila so pravila, treba kakšno tekmo več zmagati, glede na to, da je sezona zelo dolga in da so tekmovalci zelo izenačeni," je bil stvaren tvorec slovenskega skakalnega preporoda. Trener zato ne pristaja na ugotovitve, da je Prevc veliki kristalni globus izgubil v Planici. Odločilni za boj za skupno lovoriko sta tako, vsaj kar se skakalca iz Dolenje vasi tiče, bili marčevska tekma v Kuopio in februarska v Vikersundu s 17. in 16. mestom. Freund je imel po novoletni skakalni turneji izjemen niz vrhunskih uvrstitev, najslabši in najbolj negotov je pravzaprav bil prav njegov zadnji nastop v Planici s sedmim mestom. O sami tekmi pa je dejal: "Tisto, kar smo se pogovarjali, je Jurij uresničil, Petrov skok je bil malce prezgodaj, razlika je bila majhna, ampak tudi to je treba sprejeti. Sezona, kar se mene osebno tiče, odlična.”

Prevc razočaran

Pri Petru Prevcu je bil viden kanček razočaranja, ker se mu je kljub fantastičnim nastopom izmuznil veliki kristalni globus: "Ko sem pristal, nisem vedel, kaj in kako, saj nisem imel podatkov, kaj se je pred tem zgodilo. Žal me je Jurij premagal, a vseeno je lepo. V Planici smo videli tri zmage," pa je za televizijo Slovenija po tekmi povedal Prevc.

"Zelo sem vesel, da sem zmagal doma, pokazal dobre skoke in stopil na najvišjo stopničko. Zmagati doma je vedno najlepše. Ta vikend se je sešel še boljše, kot sem si želel. Še posebej dobro mi je uspel zadnji skok. Osebni rekord, in to na tekmi, je res poseben dosežen. Verjel sem, da lahko toliko skočim, a nisem verjel, da že letos," je po tekmi povedal Tepeš, ki je v drugo pristal kar pri 244 metrih.

Na Tepeša letele kritike

A Ljubljančan je bil v občinstvu deležen tudi kritik, ker je s prvega mesta v skupnem seštevku v svetovnem pokalu zrinil Petra Prevca in preprečil, da bi Slovenija po Primožu Peterki dobila naslednjega skakalca, ki bi mu uspel ta podvig. "Danes je bil to boj med Petrom in Severinom in ne med Petrom in mano. Morda se lahko reče, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Meni se je sešlo in vesel sem."

Kot pravi 26-letni reprezentant, ki je svojo edino prejšnjo zmago slavil na zadnji tekmi poletov v Planici, tudi Prevc te zadeve razume na enak način. "To je šport. Peter to seveda razume in najini odnosi so normalni. Vedeti morate, da se dvoboj ni izgubljal v Planici. Tukaj je Peter dobival. Skakal je res izredno. Izgubil je prej, morda na kakšni tekmi, ki je bila rizična, kjer so bili pogoji slabi. Tam je bil Severin boljši."

Takšen razplet tekme seveda tudi za Tepeša ni bil načrtovan. Po pristanku je najprej počakal, kaj se bo sploh izpisalo na semaforju, saj tudi sam ni natančno poznal lastne daljave. "Videl sem, da sem spredaj po točkah, a kmalu se je začelo kalkuliranje, kaj bo, če bo, ... Zgodilo se je prav to, kar so se nekateri pogovarjali, da ima Severin prednost, če bo sedmi in Peter drugi. Na žalost. Največja smola je ta, da je Peter izgubil z enakim številom točk."

Prvič v karieri prejel pet dvajsetic

Da je bil odličen in da je bil odločilni skok Planice 2015 takorekoč popoln, so mu priznali tudi sodniki, saj je prvič v karieri prejel kar pet dvajsetic. Slovenski skakalec je kljub izredni daljavi ob pristanku zmogel še telemark. "Tega je za zmago treba narediti. To je Peter vedel v petek, to sem jaz vedel danes. Vedno moraš verjeti, da si sposoben. In vedel sem, da če sem ga lahko naredil pri 237,5 metrih, ga lahko tudi zdaj. Zaupal sem vase in vem, da bi lahko šlo tudi še nekaj dlje. Ne vem koliko, a lahko bi šlo dlje."

V pogovoru z mediji se nedeljski slovenski junak seveda ni mogel izogniti novi letalnici, za katero pravi, da je zanj najlepša na svetu. "Sam rad letim in to je moja najljubša letalnica. Želel bi si večkrat skakati na njej. V primerjavi s prej je veliko bolj varna, dopušča daljše skoke in je presežek prejšnje v vseh pogledih. Vesel sem, da smo to dobili prav tukaj v Planici."

Robert Kranjec je osvojil 13. mesto (214,5/214,5 m), Jernej Damjan 16. (207,5/201,5 m), Nejc Dežman 25. (190,5/202 m) in Matjaž Pungertar 30. (186,5/192,5 m).

STA


Najbolj brano