Prevc o Kulmu: Sedaj je kot na vlaku

Peter Prevc je bil najboljši na uvodnih treningih pred svetovnim prvenstvom v poletih na Klumu, kjer je v drugem skoku s 235,5 metri dosegel tudi daljavo dneva, v kvalifikacijah pa je bil prvi favorit prvenstva najslabši v slovenski četverici.

Peter Prevc
Peter Prevc 

BAD MITTERNDORF > Peter Prevc je pristal pri 188,5 metra in imel 36. daljavo. Najboljši je bil svetovni rekorder Norvežan Anders Fannemel s 233 metri, sledila so mu Robert Kranjec (207 m), svetovni prvak pred štirimi leti, Švicar Simon Ammann (205 m), svetovni prvak pred šestimi leti, in drugi Slovenec Jurij Tepeš, ki je bil četrti med kvalifikanti (193,5 m). Uspešno je svoje prvo SP v poleti začel tudi Anže Lanišek, ki je bil 10. (189,5 m).

V kvalifikacijah so prek 200 m poleteli poleg Fannemela, Kranjca in Ammanna še že prej kvalificirani tekmovalci Norvežan Daniel Andre Tande (212,5 m), Avstrijec Stefan Kraft (211,5) in branilec naslova Nemec Severin Freund (206,5). Japonski veteran Noriaki Kasai, svetovni prvak v poletih leta 1992 v Harrachovu, je bil edini, ki se kvalifikacij ni udeležil. Poljak Kamil Stoch, aktualni dvakratni olimpijski zmagovalec (Soči 2014) pa je povsem razočaral. Namerili so mu vsega 134,5 metra in je prehitel le trojico tekmovalcev in na 32. mestu med kvalifikanti že končal posamični del SP.

Janus: Polet Prevca v kvalifikacijah za takojšnjo pozabo

Trener Goran Janus je dejal, da je bil polet Prevca v kvalifikacijah za takojšno pozabo. “Ne, ne strinjam se, sam tega skoka še dolgo ne bom pozabil, ker se lahko iz njega največ naučim. Videli smo, pri preletu je bilo malo preveč vetra od zadaj, s trupom sem napak odskočil in nisem prišel optimalno nad smuči. Potem sem se moral boriti za vsak meter, ker sem bil zelo nizko prek hrbtišča,” je svoj tretji polet dneva strnil vodilni skakalec zime Prevc.

V drugem poskusu je pristal pri 235,5 metrih, kar je le dva metra manj od rekorda skakalnice, v prvem pa je bil s 225 m tudi najboljši med vsemi. “Kar se daljave tiče sta bila treninga sicer dobra, toda sam vem, da sta bila prvi in zadnji skok kar podobna. Drugi pa je bil tak, da ga je treba čim bolj priklicati v spomin in ga poskušati ponoviti ali nadgraditi v petek in naslednjih dnevih. Mogoče je skočiti še kaj več. Ponavadi je tako, ko se začnejo močnejše smrekove vejice, ki so ob letalnici, je še kakšnih pet metrov cone za pristanek, kot smo videli že v Vikersundu in Planici. Je pa vse odvisno od skakalca in razmer, kako dolgo lahko poletiš kakšen dan,” je ocenil Prevc.

Dobri skoki celotne ekipe

Na Kulmu so po prenovi letalnice leta 2014 in pred SP najdaljše tri polete opravili z 237,5 m Severin Freund (9. januar 2015) ter Tepeš (231 m, 10. januar 2015) in Prevc (230,5 m, 9. januarja 2015). Kulm pa so po lanski tekmi še nekoliko popravili. “Nalet je veliko lepši, pa še vreme je bilo lani deževno in je bila smučina razrita in nas je premetavalo levo in desno. Sedaj pa je kot na vlaku, kot na tračnici in smuči gladko tečejo. Malo nižje se pride tudi čez nalet, kar je pomembno tudi, če se zgodi kaj nepričakovanega,” je menil Prevc.

Na treh skokih se je izkazala celotna slovenska ekipa. “Danes je bilo zelo lepo videti celotno ekipo. Robi se je zbral in šel umirjeno na preizkus. Je pa že v Planici v torek na treningu dobro skakal in je bilo lepo videti, da je te skoke prenesel na Kulm. Za Jurija smo vedeli, da se odpre tu na Kulmu. Lanišek ni bil zadovoljen po treningih, toda sedaj po kvalifikacijah mora biti. Vzdušje v kontejnerju je zato zelo veselo. Če nam tako uspejo poleti, kot na treningu, smo lahko vsi dobre volje. Če bi se 'popali' na 150 m, pa bi bilo vzdušje zelo klavrno,” je omenil Prevc.

Zaveda se, da bo moral napasti že v petek, ko sta na programu prva dva poleta za SP, saj je za soboto, ko sta na vrsti še tretji in finalni skok, napovedano slabo vreme, ki lahko ponovno razpolovi predvideni program prvenstva. Podobno se je zgodilo že sredi marca 2014 v češkem Harrachovu, kjer je po dveh serijah naslov osvojil Freund, Prevc pa je bil tretji.

STA


Najbolj brano