Prevc: V finalu sem naredil veliko napako pri odskoku

Peter Prevc, vodilni po prvi seriji, je bil tretji na tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal v poljskih Zakopanah in je še povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala, saj Nemca Severina Freunda po poškodbi hrbta na SP v poletih na Kulmu ni bilo na Poljsko. Prevc je po tekmi dejal, da je moral po napaki v finalu reševati, kar je bilo mogoče.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

ZAKOPANE > “Zelo sem vesel, da sem na stopničkah tukaj v Zakopanah, dobro se je vse skupaj razpletlo. Tu je vedno lepo skakati, ker številni gledalci ustvarijo res izjemno vzdušje. Moj prvi skok je bil zelo dober, imel pa sem tudi srečo z vetrom. V finalu pa sem napravil veliko napako pri odskoku. Pretiraval sem, pa ne da bi hotel preveč, nisem obdržal pravega počepa skozi radius in sem moral po napaki rešiti, kar se je rešiti dalo. Po dolgem času sem tretji, to nič narobe, včasih mora to priti, da se naučiš kaj. Imaš pa še več miru kot ob zmagah in sem bilo hitreje v kombiju za domovino, ker nas čaka kar dolga pot,” je po enajstih zaporednih zmagovalnih stopničkah dejal Peter Prevc.

Na Japonskem bo manj novinarjev

Po štirih zmagah v svetovnem pokalu in zlatu na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu konec prejšnjega tedna doživel prvi poraz v novem letu. “Po nastopu na velikanki na Kulmu je bilo dovolj časa, da da sem v glavi preklopil na manjšo napravo. Bilo pa je malo čudno v petek, ko sem prišel na to skakalnico. Toda vsak se mora čim prej pripraviti na nove razmere in ne uspe vsem enako. Japonske in naslednjih tekem v Sapporu se zelo veselim, zadnji dve leti sem tam dosegal dobre izide. Umaknem se tudi od vsega, spremenim okolje. V Evropi je vse zelo podobno, tam pa je vse drugače, drugačna kultura. Proti številnih obveznosti na novoletni turneji in Kulmu je bilo že na Poljskem manj novinarjev, tam jih bo še manj,” meni Prevc, ki ima zdaj v svetovnem pokalu 1084 točk, 305 točk zaostaja Severin Freund (779).

Avstrijci so slavili dvojno zmago, prvouvrščenemu Stefanu Kraftu se je na drugem mestu pridružil Michael Hayböck. “Za mano je prečudovit dan. Imel sem dva lepa skoka, bilo je lepo tekmovanje, čeprav zaradi spremenljivega vetra tudi težko. Trikrat sem bil v tej zimi že četrti, zelo sem se želel prebiti med prve tri, toda zdaj mi je uspelo celo zmagati,” je bil vesel Kraft, ki je pred tem zadnjič zmagal za svojo reprezentanco, kar mu je uspelo 8. marca lani v Lahtiju.

Deveti je bil Domen Prevc, 24. Anže Lanišek, 25. pa Robert Kranjec, v finalu pa se nista uvrstila Jurij Tepeš, ki je končal na 44. mestu, ter Andraž Pograjc, ki je bil 48. “Težka tekma je bila, napak si ni smel nihče privoščiti. Lanišek ima težave s hrbtom, Kranjec pa je imel v finalu zelo slabe pogoje,” je ocenil slovenski trener Goran Janus.

Jaka Hvala zmagal na tekmi celinskega pokala

Njegov pomočnik Jani Grilc je nekoliko obširneje pojasnil: “Današnja tekma je bila za nas uspešna, čeprav je bil Peter na koncu tretji. Vremenski pogoji so se spreminjali, kar je vplivalo na to, da je Peter v finalu izgubil dve mesti, imel je težje razmere, napravil pa je tudi napako. Kljub temu je dosegel vrhunsko uvrstitev in povečal vodstvo v svetovnem pokalu. Domen potrebuje še izkušnje za take tekme, ker je zamudil v odskoku, malo tudi zaradi položaja na naletu, vendar je zelo dobro tekmoval in odlično končal, obenem pa je še vedno deseti v skupnem seštevku. Kranjec je imel z naskokom najslabše razmere, težko bi naredil kaj več. Tekmovalna žirija bi lahko počakala, vendar ni. Tako pač je. Lanišku pohvala za nove točke, lepo se drži.”

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v Sapporu na Japonskem. Tam je danes Jaka Hvala danes zmagal na tekmi celinskega pokala, Bor Pavlovčič pa je osvojil tretje mesto. “Tepeš bo ostal doma, da bo naredil več skokov, ker že na treningih preveč niha in se mora stabilizirati za naslednje tekme v Skandinaviji. Namesto Pograjca bo nastopil Hvala, ki ima kvoto za nastop in si to tudi zasluži. Pavlovčič pa bo tudi mogoče ostal s Hvalo in se pridružil reprezentantom, ki bodo prišli iz Evrope. Kdo bo to, se še nismo dogovorili,” je še dejal Grilc.

STA


Najbolj brano