Preteklost in prihodnost

Okrogli jubileji so praviloma priložnost za voščila, obdaritve in sproščeno druženje. Tako je bilo tudi v soboto, ko so v Nogometnem društvu Bilje praznovali 70 let delovanja.

Okrogli jubilej Nogometnega društva Bilje je privabil lepo 
število gostov. Foto: Aleš Sorta
Okrogli jubilej Nogometnega društva Bilje je privabil lepo število gostov. Foto: Aleš Sorta

BILJE > Med krajem s 1000 prebivalci in klubom z 200 nogometaši so se seveda stkale številne vezi. Veliko je osebnosti, spominov, lepih in manj lepih, anekdot, uspehov in neuspehov, ki se prepletajo v pestri zgodovini Nogometnega društva Bilje. Zbornik s faktografskimi dejstvi, kronološkimi opisi in pripadajočimi fotografijami bo izšel do konca leta. Na biljenskem “Kampotu” je v soboto prevladovala živa beseda, pri čemer sta se uradni in neuradni del pravzaprav prelivala oziroma dopolnjevala. Tako kot se dopolnjujejo mlajše in starejše generacije, tiste, ki so klubsko pripadnost šele dobro okusile, in tiste, ki jo negujejo že več desetletij.

V Biljah so rasli oziroma nogometno kilometrino nabirali tudi reprezentanti in trofejni trenerji, s klubom so tako ali drugače (bile) povezane osebnosti, ki so krojile družbeni in družabni utrip v kraju in okolici. Tako kot ga kroji nogometno društvo, ki je imelo v svoji zgodovini deset predsednikov. Aktualni, zadnji po vrsti, Luka Simović, je navezal preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo.

“Nogomet sproža čustva, tako pozitivna kot negativna. V Biljah ni nič drugače. Biljenci sicer v splošnem veljajo za konfliktne, a ko je treba, znajo stopiti skupaj. Sam sem v klubu v takšni ali drugačni vlogi prisoten že dve desetletji. V društvu je 180 otrok, tem pa velja prišteti še nogometaše članskega moštva. Ustanovili smo tudi žensko ekipo do 15 let, ki bo nastopala v prvi ligi. V klubu so vselej dobro delali s podmladkom, kar se pozna v široki igralski bazi, za katero v Biljah ni bojazni. Obenem si prizadevamo za izboljšanje vadbenih in igralnih razmer. Želimo si postati stalnica v prvih mladinskih ligah in narediti razredni preskok tudi pri članih ter razvijati nogometaše, da bi šel še kdo po stopinjah Birse, Zajca ali Matavža,” je povedal Simović, ki so mu med gosti posebej čestitali župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, predsednik MNZ Nova Gorica Dušan Bezjak in predsednik sosednjega kluba, mirenske Adrie, Erik Kovic.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano