Presenečenja so stalnica

Nekdanji odbojkar Salonita Dejan Vinčič, ki si je v Novi Gorici ustvaril družino, je končal dobro sezono pri francoskem prvoligašu Narbonne, kjer je odigral vse tekme. Pred reprezentančnimi pripravami bo treniral v Kanalu.

Organizator igre Dejan Vinčič (z žogo) je z 202 centimetroma 
za francoski Narbonne dosegal točke tudi v bloku.
Organizator igre Dejan Vinčič (z žogo) je z 202 centimetroma za francoski Narbonne dosegal točke tudi v bloku. 

NARBONNE > Mesto na jugozahodu francoske sredozemske obale je bilo zadnjih osem mesecev drugi dom organizatorja igre Dejana Vinčiča, ki je v tamkajšnjega prvoligaša Narbonne prišel z izkušnjami iz Turčije. V novem okolju se je dobro znašel. Ves čas je bil v prvi postavi, dosegal je več kot štiri točke na tekmo, žal pa je njegova ekipa izpadla iz elite. Kljub temu je s sezono zadovoljen:

“Prišel sem v odlično organiziran klub in odigral sezono v kakovostni ligi. Veliko sem pridobil, še posebej, ker sem ostal nepoškodovan in sem lahko kot eden nosilcev igre odigral veliko težkih tekem. Vse ekipe so odlično sestavljene. Presenečenja so se kar vrstila. V vsakem krogu so padli vsaj trije favoriti. Liga je bila izredno zanimiva, vzdušje v stalno polni domači dvorani pa izredno.”

Usoda Narbonneja se je odločala v zadnjem krogu rednega dela, po katerem dva najslabša med 14 ligaši izpadeta, osem najboljših nadaljuje končnico, ostali pa zaključijo sezono. Vinčič ni pričakoval, da bo tako dobra ekipa zašla v takšne težave: “Ekipa je bila sestavljena za končnico. Imeli smo kar šest tujcev. Najbolj znana sta dolgoletni nosilec igre španske reprezentance Guillermo Falasca in nekdanja zvezda italijanske lige Louis Diaz. Prišel je tudi naš Alen Djordjević. Žal so soigralce nato pestile poškodbe, klub je zamenjal trenerja, v tem času pa smo po lestvici zdrsnili navzdol. Kljub temu smo na koncu premagali kandidata za play off, Chaumont, kar bi moralo zadoščati za obstanek, vendar pa je za nami uvrščeni Nantes senzacionalno premagal vodilni Paris volley in se uvrstil pred nas zaradi boljše razlike v nizih. Tako nas je potisnil na usodno predzadnje mesto.”

V Novo Gorico priseljeni Velenjčan (na Goriškem ima družino z dvema otrokoma) kljub temu upa, da bo ostal v Franciji in morda kar v Narbonneju, ki odstopa od stereotipov o življenju tujcev v Franciji: “Narbonne je majhno obalno turistično mesto, prijetno za življenje tujcev. Precej ljudi govori angleško. Zato na začetku težav s sporazumevanjem in grdih pogledov ni bilo. Tako sem lahko normalno preživel začetno obdobje, med katerim sem francoščino začel osvajati na tečaju, organiziranem v klubu. Sedaj vsakdanji pogovorni jezik za svoje potrebe obvladam. Ljudje so prijazni, klub je redno izpolnjeval obveznosti in mi priskrbel udobno stanovanje ter avto. Nakazali so mi možnost, da pogodbo podaljšamo, ker je zaradi finančnih težav drugih klubov možno, da bomo vseeno ostali v prvi ligi. Prihajajo sicer tudi ponudbe iz drugih francoskih klubov.”

Velenjčan Dejan Vinčič si je pred devetimi leti, ko je igral za Salonit, v Novi Gorici ustvaril družino. Pri 28 letih bi z izkušnjami (igral je za ACH Volley, poljski Belchatow, turški Milli Piyango in francoski Narbonne) in za organizatorja igre precejšnjo višino (202 cm) moral biti steber reprezentance, v katero ga je novi selektor Andrea Giani pred dodatnimi kvalifikacijami za EP že poklical.

V okoliščinah ločenosti od družine je bil Narbonne privlačen tudi zaradi bližine nizkocenovnega letališča Girona (40 minut vožnje), ki ima redno povezavo z italijanskim Trevisom, kar je olajšalo občasne prihode žene in otrok. Dejan namreč zaradi natrpanega koledarja sploh ni utegnil poleteti domov. Te dni je sicer Francija v drugem planu. Družinsko življenje Vinčič te dni usklajuje z vožnjami na trening v svoj nekdanji klub Salonit. Pred reprezentančnimi pripravami bi namreč rad ostal v dobri formi: “Zelo sem se razveselil, da me je novi selektor Andrea Giani poklical po telefonu že dva dni po tem, ko je sprejel novo službo. Komaj že čakam na 5. maj, ko se bom srečal s fanti, s katerimi se dobro razumem. Žal se s prejšnjim strokovnim vodstvom nisem in smo se razšli, a sam nisem želel, da bi ostalo pri tem. Veselim se nove priložnosti, da v dodatnih kvalifikacijah pomagam premagati Portugalce. Z njimi smo se pomerili že večkrat. Verjamem v naš uspeh in v uvrstitev na evropsko prvenstvo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano