Presenečenja na dnevnem redu

Kdo je bližje in kdo dlje od uvrstitve na evropsko nogometno prvenstvo leta 2016? Po jesenskem ciklusu tekem so že bolj jasna razmerja moči v kvalifikacijskih skupinah.

Marek Hamšik (desno) ima zavoljo rezultatov Slovaške v jesenskem delu kvalifikacij tokrat več razlogov za zadovoljstvo kot Arjen Robben in Nizozemska Foto: Reuters
Marek Hamšik (desno) ima zavoljo rezultatov Slovaške v jesenskem delu kvalifikacij tokrat več razlogov za zadovoljstvo kot Arjen Robben in Nizozemska Foto: Reuters

NOVA GORICA > Presenečenj ne manjka. Po štirih krogih se lahko s polnim izkupičkom pohvalijo štiri reprezentance. Poleg Angležev, ki vodijo v slovenski skupini E, so to Češka, Slovaška in Izrael, ki je sicer odigral le tri tekme. Čehom, Slovakom in Izraelcem se ni uspelo prebiti na zadnje svetovno prvenstvo (SP), enako kot Avstriji, Romuniji, Poljski in Danski, ki prav tako vodijo v svojih kvalifikacijskih skupinah, kar je pomenljiv podatek.

Brazilske posledice

Od udeleženk SP krojita vrh svoje skupine le Hrvaška in Italija. Slednji sta se z Anglijo poslovili že pred izločilnimi boji zaključnega turnirja v Braziliji, kar je še en zanimiv podatek. Nemčija, Nizozemska, Belgija, Švica in še najbolj Grčija, ki so se na zadnjem SP prebili vsaj v osmino finala, pa imajo na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP) težave. Podobna ugotovitev velja še za dve udeleženki zaključnega turnirja v Braziliji, Rusijo ter Bosno in Hercegovino. Tudi Portugalska je kvalifikacije začela s porazom. Še branilka naslova evropskega prvaka, Španija, je v bilanco kvalifikacij za EP že vknjižila poraz. Slabi rezultati pa so v jesenskem ciklusu sprožili kar nekaj menjav na selektorskih stolčkih.

V skupini A vrh krojita Češka (12 točk) in Islandija (9), ki je jeseni potrdila, da rezultati v kvalifikacijah zadnjega SP, ko se je prebila do repasaža, niso bili naključni. Obe reprezentanci sta ugnali prvega favorita skupine Nizozemsko (6), ki v kvalifikacijah praviloma blesti. Tulipani z zmagama nad Kazahstanom in Latvijo seveda ostajajo v igri za neposredno uvrstitev na EP, slabše pa kaže Turkom (4). Še bolj zapleten je položaj v skupini B, kjer je na vrhu Izrael (9), ki se še ni uvrstil na zaključni turnir EP ali SP. Tudi drugo in tretje mesto zasedata reprezentanci, ki ju tam ne bi pričakovali, Wales (8) in Ciper (6). Belgijci (5) so šele četrti, a so odigrali le tri tekme. BiH (2) pa je peta. Po štirih krogih je še brez zmage.

(Ne)jasen položaj

Bolj jasen je položaj v skupini C. O prvih treh mestih bodo bržkone odločale Slovaška (12), Španija (9) in Ukrajina (9). V skupini D je na vrhu Poljska (10), Nemčija pa si je v uvodnih štirih krogih privoščila poraz in remi. Zbrala je sedem točk, toliko kot Škotska in Republika Irska, ki se bosta najbrž potegovali za tretje mesto. V skupini F, kjer lahko vsak premaga vsakega, je še vse odprto. Poleg vodilnih Romunov (10) dobro kaže tudi Severni Irski (9). Madžarska (7) in Finska (4) prav tako še gojita upe za preboj na EP, vsaj prek dodatnih kvalifikacij. Najslabši je položaj Grčije (1). Edina udeleženka zadnjega SP iz te skupine si je privoščila že tri domače poraze.

Na evropsko prvenstvo se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci iz devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljša tretjeuvrščena izbrana vrsta. Preostalo osmerico reprezentanc, ki bodo osvojile tretje mesto v svojih skupinah, čakajo dodatne kvalifikacije.

V skupini G je v najboljšem položaju Avstrija (10), ki je dobro izkoristila ugoden razpored s tremi domačimi dvoboji na začetku kvalifikacij. Tudi tu se utegne položaj še precej zaplesti oziroma premešati. Švedska (6), Rusija (5) in Črna gora (5) bodo zelo zagrizene tekmice. V skupini H najbolje kaže Hrvaški (10) in Italiji (10), dobro pa v boju za vsaj tretje mesto Norveški (9). Bolgarija (4), ki je nazadnje doma le remizirala z Malto, pa si je privoščila že preveč spodrsljajev. V edini petčlanski skupini I vodijo Danci (7), a imajo tekmo več od Portugalcev (6). Albancem (4) kaže v boju za tretje mesto bolje kot Srbom (1).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano