Prepričljivo so potrdile dobro delo

V Hrpeljah so letos želi sadove uspešnega dela. Že štiri kroge pred koncem sezone v ženski prvi B ligi so si rokometašice Jadrana Bluemarine že zagotovile napredovanje v elitno žensko ligo in se pridružile Ajdovkam in Koprčankam.

Hrpeljska dekleta so prepričljivo izborile napredovanje v prvo žensko rokometno 
ligo. Foto: Jadran Bluemarine
Hrpeljska dekleta so prepričljivo izborile napredovanje v prvo žensko rokometno ligo. Foto: Jadran Bluemarine

HRPELJE > Društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1999, se je v pravkar končani tekmovalni sezoni prvič prebilo v najvišjo slovensko ligo, kar je za relativno majhno društvo v sicer z rokometom zasvojenem kraju, a z majhnim zaledjem igralk, velik uspeh. “Ve se, da so v Hrpeljah in Kozini od Mihe Jezerška naprej v osnovni šoli trije glavni predmeti: slovenščina, matematika in rokomet,” se je najprej pošalil predsednik in glavni pokrovitelj ženskega kluba Borut Škabar, ki je ob uvrstitvi v prvo ligo napovedal še enega pokrovitelja; klubu bo pomagala tudi Luka Koper d. d. “Klub je stabilen, občina mu stoji ob strani, z novo županjo je podpora normalna. Pričakujemo morda še dva ali tri sponzorje. Lepo bi bilo, če bi se za pomoč odločilo več podjetnikov iz lokalnega okolja. Moje podjetje je iz Kopra, ampak sem zraven, ker želim pomagati,” pravi Škabar.

Jadran je nastal na pobudo staršev in željo deklet, ki so ljubiteljsko trenirale in igrale rokomet pod vodstvom trenerja Karla Kastelica. Danes združuje več kot 150 članov, zanimanje med dekleti je, kot pravijo, dobro, imajo vse mlajše selekcije, igralke pa so vztrajne in se na treninge vozijo tudi iz Ljubljane. Okrepili se bodo v okviru zmožnosti, predvsem pa si v novi sezoni želijo zanesljivega obstanka v ligi oziroma sedmega mesta.

Po rednem delu tekmovanja je vodilni Jadran Bluemarine iztržil 16 zmag ter po en remi in poraz, skupaj pa 33 točk, pet več od Nazarij. Končni vrstni red skupine za napredovanje - in s tem prvenstva - pa je bil - Jadran Bluemarine 43, Brežice, 32, Nazarje 29, Ptuj 25 točk.

Napredovanje in naslov v sicer le sedemčlanski drugi ligi so Brkinke potrdile z zmago proti Nazarjem, ki je bilo po rednem delu tekmovanja drugo, v končnici pa zasedlo tretje mesto. Zares proslavile so ga v zaključni tekmi sezone v domači Modri dvorani proti Brežicam s 27:26, ki so po končnici zasedle drugo mesto v DP. Dekleta s Hrpelj so v prvenstvu izgubile zgolj dvakrat in enkrat igrale neodločeno, kar kaže na njihovo prevlado in zasluženo prvo mesto.

Sezona in napredovanje so bili le nadgradnja minulega dela in uspešne trenerske roke Petra Kastelica, ki je v klubu že delal z mlajšimi selekcijami. V tako majhnem okolju, kjer je veliko razpršenih naselij, je pridobivanje deklet še toliko zahtevnejše in v prihodnje bi zagotovo bilo vredno razmisleka tudi širše regijsko sodelovanje. Hrpeljke so namreč, potem ko sta omagala Sežana in Ilirska Bistrica, edine ohranile člansko ekipo. Težave ženskih športnih kolektivov so sicer v vseh ekipnih športih in pretežno v tem, da se zelo zgodaj začne osip igralk v članskih selekcijah.

ROK MAVER


Najbolj brano