Prenovljena Planica v soboto odpira svoja vrata tudi za obiskovalce

Planica že dolgo velja za enega od simbolov slovenskega športa. Po današnjem uradnem odprtju Nordijskega centra Planica bodo vanj v soboto na dnevu odprtih vrat lahko vstopili tudi prvi obiskovalci, ki se bodo lahko po skakalnici spustili po jeklenici. Številni ljubitelji poletov so del novega centra videli že v začetku letošnjega leta.

Po današnjem uradnem odprtju Nordijskega centra Planica  
bodo vanj v soboto lahko  vstopili tudi prvi obiskovalci, ki se 
bodo lahko po skakalnici spustili po jeklenici. Foto: STA
Po današnjem uradnem odprtju Nordijskega centra Planica bodo vanj v soboto lahko vstopili tudi prvi obiskovalci, ki se bodo lahko po skakalnici spustili po jeklenici. Foto: STA

LJUBLJANA > Projekt osrednjega slovenskega nordijskega centra marca letos med finalom svetovnega pokala še ni bil končan, vendar je bil njegov glavni del že viden in je nova letalnica gostila prve tekme. Po odprtju naprave 16. marca je 18. marca zgodovinski prvi skok pripadel Rožletu Žagarju, ki je kot urezal novo smučino. Že ob preizkusu so kar trije skakalci skočili čez 200 metrov.

Žagar je prvi zgodovinski skok končal z daljavo 169 metrov. Najdaljši polet je uspel Ernestu Prisliču, ki je skočil kar 227 m, dvestometrsko znamko pa sta z 213 m presegla še Andraž Pograjc in avstrijski nordijski kombinatorec Fabian Steindl (201 m).

Peter Prevc je nato 20. marca s tretjim najdaljšim skokom v zgodovini človeštva (248,5 m) in z zmago ohranil možnost za skupno slavje v pokalu.

Po sobotni ekipni slovenski zmagi se je nato v nedeljo odvijala prava drama. Jurij Tepeš je bil zmagovalec zadnje tekme sezone in je za vsega 2,8 točke ugnal Petra Prevca. Ta je izgubil boj v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ga je s sedmim mestom osvojil Nemec Severin Freund.

V skupnem seštevku svetovnega pokala sta Freund in Prevc, ki je slavil v seštevku poletov, zbrala po 1729 točk, a je svetovni pokal pripadel Nemcu, ker je v sezoni zbral več posamičnih zmag.

STA


Najbolj brano