Premoč Škotinj je prevelika

Za vodenje obrambnih nalog je na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Škotsko skrbela standardna reprezentantka, mirenska članica avstrijskega Luva iz Gradca, Manja Benak. Žal je bila tudi ona z boljšimi tekmicami brez moči.

Manja Benak zna čvrsto držati sredino obrambe. Foto: Leo Caharija
Manja Benak zna čvrsto držati sredino obrambe. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA >Po tekmi je edina primorska članica prve postave, sicer srednja branilka, razmišljala takole: ”Vedele smo, kaj nas čaka, saj je Škotska zelo močna ekipa. Potrdila je, da je favorit. Na začetku smo se dobro upirale. Žal pred prvim škotskim golom nismo izkoristile svojih priložnosti, tako da so gostje zasluženo zmagale.”

Športna zgodba 27-letne Manje Benak iz Mirna je na Primorskem redkost. Kot deklica je pri domači Adriji žogo obvladala bolje kot marsikateri fant. Ker je nogometno hitro prerasla okolje brez ženskega kluba, je odšla v srednjo šolo v Ljubljano in k ŽNK Senožeti iz Jevnice, kjer je že pri 16 letih prejela prvi vpoklic v državno reprezentanco. V nadaljevanju je igrala za novomeško Krko in Teleing Pomurje Beltinci, nato pa do letošnjega poletja za aktualnega madžarskega prvaka, Ferencvaros Torna Club iz Budimpešte. Zdaj je članica šeste ekipe avstrijskega prvenstva LUV iz Gradca.

> Ali bi Slovenija to tekmo sploh lahko dobila?

“Če bi me prve zadele, ali če bi vsaj zdržale prvi polčas brez golov, bi se morda dalo osvojiti vsaj točko. Vendar pa je treba priznati, da je zmagal boljši tekmec.”

> Kje naša reprezentanca lahko išče točke?

“Na vseh dvobojih skupine bodo tekmice favoritinje. Lahkih tekem ne bo. Že naslednja preizkušnja z Belorusinjami bo težka. Ne bomo razmišljale daleč naprej. Zdaj je važna le priprava na Belorusijo. Upam, da bomo uspešnejše, po tem pa bomo videle, kako naprej. Imamo dovolj kakovosti, da lahko koga presenetimo, vendar moramo končno to dokazati z rezultatom. Na papirju imamo največ možnosti v boju z Makedonkami, vendar je treba prežati že na prvo priložnost. Menim, da nam bo najtežje z Islandijo. Vsekakor pa se ne bomo predale vnaprej.”

> Kako ste zadovoljni z sprejemom v novem klubu?

“Po prestopu iz Ferencvarosa iz Budimpešte v Luv iz Gradca se še skupaj s soigralkami še lovim. Na nek način pa se vendarle počutim domače, saj je v ekipi kar sedem Slovenk. Ekipa je skoraj povsem nova, zato uigranost še ni prava. Sezona je še dolga in časa za boljše rezultate bo dovolj, so pa cilji visoki - finale pokala in drugo mesto v prvenstvu. Ta čas smo daleč od tega, zato nas čaka še veliko dela.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano