Premier liga kot rudnik zlata

Po podpisu nepredstavljive pogodbe se zdi, da je le še vprašanje časa, kdo izmed angleških velikanov bo Barceloni ponudil 250 milijonov evrov in kupil Lea Messija.

Anglija postaja meka največjih  nogometnih zvezdnikov.
Anglija postaja meka največjih nogometnih zvezdnikov. 

LONDON > Pred kratkim smo poročali, da se je v lanski sezoni prvič zgodilo, da je bilo vseh dvajset klubov angleške Premier lige uvrščenih med 40 najbogatejših na svetu. Glavni razlog so izjemni zaslužki vsakega moštva iz naslova prodaje televizijskih pravic. V sedanjem triletnem obdobju so si klubi razdelili 3,09 milijarde evrov. Te dni pa so glavni akterji na Otoku zapečatili še veliko bolj donosen posel, ki vsem moštvom v elitni angleški ligi med letoma 2016 in 2019 zagotavlja res bajne prihodke. Medijski hiši Sky in BT Sport sta si razdelili plen in za neverjetnih sedem milijard evrov zakupili pravice za prenašanje tekem. Na dražbi je Sky ponudil kar 83 odstotkov višji znesek kot doslej, BT Sport pa le 18 odstotkov več. Pri Skyju so bili zato precej slabe volje, saj so očitno ponudili precej več, kot je bilo potrebno. A poti nazaj ni bilo. Tudi na zadnji dražbi v letu 2012 sta slavili isti medijskih hiši. Klubi bodo tako zaslužili več kot podvojeno dosedanjo vsoto. Sky ima na voljo 126 srečanj na sezono, BT Sport pa 42. Pravico do predvajanja vrhuncev dvobojev je za 274 milijonov evrov odkupil nacionalni medij BBC. “Dejstvo je, da so naši klubi vse bogatejši in se lahko enakovredno kosajo z vsemi moštvi iz ostalih evropskih lig. Premier liga, kraljica in BBC so najboljši produkti naše države,” je dejal šef Premier lige Richard Scudamore, ki pričakuje, da se bo zaradi tega še povečalo udobje na stadionih in da bodo klubi znižali cene vstopnic za navijače.

To je daleč najdonosnejša pogodba v evropskem športu, na svetu pa se lahko s Premier ligo zdaj primerjajo le ameriška profesionalna prvenstva NBA, NFL in NHL. Nova vrednost prenosov pomeni, da je zgolj ena ligaška tema vredna približno deset milijonov evrov. Še pred 20 leti je BBC za pravice v vsej sezoni plačal manj kot tri milijone evrov. Toda v Anglijo bo na račune prišla še ena bogata pošiljka. Vodstvo tekmovanja še ni prodalo pravic za prenose tekem v tujino. Dosedanja pogodba ligi prinese milijardo evrov na sezono, tudi v tem primeru pa je pričakovati bistveno rast. Odgovorni pričakujejo, da bo v obdobju 2016-2019 prvenstvo samo iz prodaje medijski pravic zaslužilo več kot deset milijard evrov! Ta znesek presega celoletni proračun slovenske države.

Po objavi rezultatov dražbe so delnice Manchester Uniteda na newyorški borzi nenadoma porasle za pet odstotkov. Glede na to je povsem razumljivo, da si je lahko zadnjeuvrščeni klub Liecester City pred kratkim privoščil nakup hrvaškega napadalca Andreja Kramarića za približno deset milijonov evrov, kolikor jih je nakazal Rijeki. V preostalih prvenstvih se takšnih nakupov lotevajo le najboljše in najbolj premožne ekipe. Od leta 2016 se bo torej zgodilo, da bodo tudi zelo povprečne ekipe Premier lige, na primer Sunderland, Stoke City ali Swansea, imele večji proračun, kot ga ima na primer štirikratni evropski prvak Ajax ali marsikatere italijanske, španske in nemške ekipe, ki se bodo borile za evropsko ligo ali celo ligo prvakov.

Angleško prvenstvo je že doslej pritegnilo precej tujih investitorjev. Najbolj znan je lastnik Chelseaja Roman Abramovič. Manchester United obvladuje ameriška- floridska družina Glazer, njegovega meščanskega tekmeca City pa šejki iz Abu Dabija. Za vstop v otoški nogometni svet sicer velja t.i. “fit and proper person test”, kjer vodstvo lige preverja čast in dobro ime potencialnega vlagatelja v klub. To načelo je na lastni koži najbolj občutil kontroverzni lastnik danes drugoligaša Leeds Uniteda, Italijan Massimo Cellino. Zaradi utaje davkov ga je angleška nogometna zveza diskvalificirala. Kot zanimivost naj omenimo, da o uvedbi podobnih principov resno razmišlja tudi italijanska nogometna zveza, v kar jo je spodbudil primer Parme, okrog katere se v zadnjih mesecih dogajajo velike turbolence s poslovneži sumljivega slovesa.

Glede na občuten porast dohodkov je tako že v naslednji sezoni moč pričakovati resen napad na Barcelono za odkup Lionela Messija. Ni več tako neverjetno, da bi kdo od angleških velikanov vendarle ponudil 250 milijonov, kolikor danes znaša cena za Argentinca. Prav tako se lahko zgodi, da bo Cristiano Ronaldo zapustil Real Madrid in se vrnil na angleške zelenice.

PETER MARAŽ


Najbolj brano