Premagal je tudi zlatega olimpijca

Kljub močni burji, ki je nagajala vsem prisotnim, je druga izvedba pokala samostojnosti na šmarskem strelišču odlično uspela. Za piko na i pa je poskrbel član domačega kluba Denis Vatovec, ki je v finalu premagal Giovannija Cernogoraza, trenutno najboljšega strelca na glinaste golobe na svetu.

Denis Vatovec, presenetljivi zmagovalec sobotne mednarodne tekme v trapu Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Denis Vatovec, presenetljivi zmagovalec sobotne mednarodne tekme v trapu Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ŠMARJE > Hrvaški reprezentant Giovanni Cernogoraz je aktualni olimpijski prvak iz Londona, pred dnevi pa je z zmago v ciprski Nikoziji postal tudi zmagovalec letošnje sezone svetovnega pokala v disciplini trap. Seveda je bil tudi pred začetkom šmarske preizkušnje absolutni favorit za zmago. Toda na koncu se ni razpletlo po napovedih, čeprav po prvem delu tekmovanja še ni kazalo na presenečenje.

V konkurenci 36 strelcev, ki so zastopali barve slovenske in hrvaške reprezentance, Istarske županije, Lovske zveze Koper ter klubov iz Novigrada in italijanskega Porpetta, je Denis Vatovec v prvem krogu tekmovanja streljal nekoliko slabše, v drugem pa je izboljšal svojo natančnost in se z 39 zadetki le uvrstil v finale. 39 glinastih krožnikov (golobov) sta ustrelila tudi slovenski olimpijec Borut Maček in hrvaški reprezentant Paolo Labinjan, medtem ko so bili ostali hrvaški predstavniki, Giovanni Cernogoraz (42), Anton Glasanović (41) in Josip Glasanović (44), še uspešnejši.

V finalu najboljše šesterice, ko točkovanja prvih dveh krogov niso upoštevali, ampak so strelci začeli z ničle, je slovenskemu reprezentantu Denisu Vatovcu uspela “misija nemogoče”. V dramatičnem obračunu je zadel devetnajst golobov, enega več od Giovannija Cernogoraza in dva več od ostale četverice, ki je potem morala z dodatnim streljanjem odločati o medsebojnem vrstnem redu.

“Moj poklic je tak, da razvažam kruh, in tako vstajam ob dveh zjutraj. Potem grem v službo, razvozim kruh, po delu pa grem takoj na trening. Tudi danes je bilo tako, na tekmo sem prišel naravnost iz službe. Sedaj premora v strelski sezoni pravzaprav ni več, tako da je res postalo naporno. Sam sicer streljam že štirinajst let, a sem imel štiri leti premora, predlani pa sem se uspešno vrnil,” je o svoji ljubezni do strelskega športa povedal zmagovalec mednarodne tekme v Šmarjah Denis Vatovec.

Tekma je lepo uspela, vse od svečane otvoritve s pevskim zborom, prek obvezne pogostitve z lovskim golažem do podelitve priznanj. A se je tekmovanje zaradi števila tekmovalcev zavleklo skoraj do mraka, zato bodo v prihodnje tekmo priredili že septembra, ko so dnevi daljši.

SANDI JERMAN


Najbolj brano