Preko Dragića do Dončića

Slovenski košarkarji so v začetku tedna dobili desetega selektorja v zgodovini. Po Božidarju Maljkoviću drugega tujca, 44-letnega, prav tako srbskega strokovnjaka Igor Kokoškova.

Luka Dončić je konec minulega leta prejel priznanje za 
najboljšega mladega slovenskega košarkarja. Foto: Kzs
Luka Dončić je konec minulega leta prejel priznanje za najboljšega mladega slovenskega košarkarja. Foto: Kzs

LJUBLJANA > Kot priznavajo vodilni na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS), je imenovanje Igorja Kokoškova logičen korak za vrnitev v reprezentanco prvega zvezdnika Gorana Dragića ter morda za prihod izjemno nadarjenega Luke Dončića.

Ni skrivnost, da dosedanji selektor Jure Zdovc in najboljši slovenski košarkar nista bila najbolj kompatibilna. Ne zaradi značajskih lastnosti, temveč predvsem po filozofiji igre; Zdovc je vedno strmel k racionalni, umirjeni košarki, Dragić pa je bil od malih nog predstavnik hitre, atraktivne igre. Njegova odsotnost se je Sloveniji na lanskem evropskem prvenstvu močno poznala.

“Dejstvo je, da se Kokoškov in brata Dragić odlično poznajo. Tako po človeški plati kot po trenerski. Ko je bilo jasno, da se z Zdovcem ne bomo dogovorili, sva se s Kokoškovim vse zmenila v petih minutah,” je dejal predsednik KZS Matej Erjavec. “Želja je, da v reprezentanco pridejo vsi najboljši igralci, seveda vključno z Goranom Dragićem ali Benom Udrihom, predvsem pa, da se ji pridruži tudi mladi Luka Dončić. Zato bomo slednjega obiskali že zelo kmalu,” dodaja Erjavec.

Kokoškov pomočnik bo Rado Trifunović, selektor slovenske B reprezentance, drugi bo zelo verjetno dolgoletni kapetan državne selekcije Jaka Lakovič, ki je že pred časom kazal zanimanje za trenersko delo.

Novega športnega direktorja reprezentance, trikratnega evropskega klubskega prvaka, Matjaža Smodiša, prva naloga na novem delovnem mestu čaka jutri, ko bo v Münchnu žreb kvalifikacij. O imenovanju novega selektorja pa pravi: “Slovenska košarka je na zelo nizki točki, saj že vrsto let nismo igrali kvalifikacij, zato je prav, da smo izbrali selektorja, ki se dobro razume z glavnimi igralci. Verjamem, da bo Goran Dragić njegova podaljšana roka na igrišču.” Smodiš pri izbiri selektorja ni imel besede.

Dragić starejši je za Dnevnik komentiral izbor Kokoškova. “Odločitev košarkarske zveze podpiram,” je bil pričakovan odgovor. Dodal je: “V moštvo je potrebno priključiti Luko Dončića.” O svojem nastopu v kvalifikacijah za EP pa se ni želel konkretno izjasniti.

Iz povedanega je moč izluščiti, da je cilj prihoda Kokoškova tudi prepričati Luko Dončića, da igra za Slovenijo. Če bo zraven Goran Dragić, je možnost večja, v nobenem primeru pa tega ne zagotavlja.

STA, RM


Najbolj brano