Prek Dohe v Rio

Slovenska rokometna reprezentanca bo v Katarju sedmič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Ponovitev doslej najboljšega dosežka, s prebojem v polfinale izpred dveh let, bi pomenila velik uspeh.

Dobra klapa je v ekipnem športu lahko pol uspeha.
Dobra klapa je v ekipnem športu lahko pol uspeha. 

Slovenije namreč ne uvrščajo med reprezentance, ki bi lahko prekrižale račune veliki rokometni četverki: evropskim in olimpijskim prvakom Francozom, branilcem naslova Špancem, dobitnikom treh zaporednih srebrnih odličij na velikih tekmovanjih Dancem ali domala rednim polfinalistom v zadnjem desetletju Hrvatom. Stalnost uvrščanja v sam vrh pa je v sodobnem rokometu posebej zahtevna. Še pred 25 leti je rokomet poznal le dve veliki tekmovanji, svetovno prvenstvo vsaka štiri leta in olimpijske igre, ki so jih prvič uvrstili v olimpijski spored leta 1972.

Slovenska rokometna reprezentanca bo vse skupinske dvoboje odigrala ob 15. uri po našem času. Izjema je ponedeljkova tekma 3. kroga z gostiteljem Katarjem, ki bo na sporedu ob 17. uri. V Dohi so sicer kazalci pomaknjeni dve uri naprej.

Rokomet je silen razmah z nizom velikih tekmovanj, ki je primerljiv le še z enim ekipnim športom z žogo, vaterpolom, doživel v zadnjih dveh desetletjih. Velika tekmovanja, kot so evropska in svetovna prvenstva (EP in SP) se tako brez tekmovalnega oziroma vadbenega premora izmenično vrstijo vsako leto. Ko so na sporedu olimpijske igre, pa imamo celo dve veliki tekmovanji v istem koledarskem letu. Zimski termin EP in SP to dopušča. Kako to vpliva na kakovost rokometne igre, je seveda drugo vprašanje. V zgoščenem klubskem koledarju ter v hitrem in telesno neizprosnem ritmu sodobne rokometne igre so poškodbe redni spremljevalec. Z njimi se bolj ali manj soočajo vse reprezentance, tudi Slovenija, ki je letos še posebej na udaru. Naključno ali ne, prav v sezoni, ko domala vsi reprezentanti oziroma nosilci igre igrajo vidne vloge v tujih klubih. Obremenitev je vse večja, tudi rezultatska.

Slovenija je pod taktirko selektorja Borisa Denića osvojila šesto mesto na EP v Srbiji leta 2012 in se prebila v polfinale na SP v Španiji pred dvema letoma. Neuspeh v kvalifikacijah za EP na Danskem je postavil pod vprašaj slovenski rokometni preporod, ki brez izrazitih strelcev od daleč temelji na hitri in ustvarjalni igri v napadu. Pooseblja jo tudi edini primorski reprezentant na igrišču, Koprčan Dean Bombač. Dinamični pristop pa je pred desetletjem na klubski sceni v Novi Gorici uspešno uvajal že pomočnik selektorja Bojan Čotar.

S prizorišča svetovnega prvenstva bo za Primorske novice poročal novinar Aleš Sorta.

Slovenija svojega sloga ne bo spreminjala, a za izpolnitev cilja, uvrstitev v četrtfinale oziroma do sedmega mesta, ki prinaša dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, bo potrebovala tudi čvrsto obrambo in razpoložene vratarje ob ugodnem žrebu. Ta je Sloveniji kot pred dvema letoma šel na roko. Za ostalo je potem v Španiji z zmagovitim nizom poskrbela ekipa, ki si je priigrala lažjega tekmeca v osmini finala. To bo tudi osnovna naloga v Katarju. Prvi izločilni dvoboj bo v olimpijskem kontekstu odločilen. V primeru poraza popravnega izpita namreč ni več.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano