Preizkusili so ga tudi Švicarji

Društvo ekstremnih športnikov Šempeter (DEŠ), ki združuje predvsem ljubitelje plezanja, gorništva in športov v naravi, je uredilo najkakovostnejše dvoransko plezališče v zahodni Sloveniji. V njem se kalijo tudi obetavni mladi tekmovalci.

Plezalni center v Šempetru ponuja 10.000 oprimkov  Foto: Igor Mušič
Plezalni center v Šempetru ponuja 10.000 oprimkov  Foto: Igor Mušič

ŠEMPETER > Društvo DEŠ so ljubitelji bolj ali manj ekstremnih športov v naravi ustanovili pred desetletjem. Športno plezanje je postalo središčna točka njihove dejavnosti. Poligon, uporaben vse leto ne glede na vreme, je približno 30 članov ob podpori občine Šempeter Vrtojba pred skoraj štirimi leti začelo urejati med zunanjima stenama stare telovadnice in osnovne šole v Šempetru ter zunanjimi podpornimi stebri in velikanskim nadstreškom, ki je nastal z nadzidavo telovadnice in šole. V nadzidku je glavna občinska športna dvorana, pod njo pa je DEŠ prostor med stebri postopno zaprl, v zavetju pa uredil dvoranski plezalni center, ki je največji v Sloveniji zahodno od Ljubljane. Njegovo kakovost bodo v zimski sezoni lahko plezalci in gledalci preizkusili na medklubskih tekmah (novembrska je že bila), ki bodo praviloma tretjo soboto v mesecu.

Predsednik DEŠ Andrej Čotar, ki je sicer eden šestih društvenih inštruktorjev športnega plezanja, je center predstavil: “Višina plezališča je 8,5 metra, ob izkoristku sten, stropa in previsov pa so lahko smeri dolge 40 metrov in primerne tudi za trening vrhunskih plezalcev. Na njih je zavrtanih 10.000 oprimkov vseh težavnostnih stopenj. Vsa montažna dela smo opravili sami in pri tem porabili 20 ton železa in 10 ton lesa.”

Športno plezanje je razširjeno tudi v zgornji Vipavski dolini. V ajdovskem ŠC Police so pred kratkim spet odprli manjše dvoransko plezališče, Alpinistični odsek Vipava pa v svoji bližini skrbi za naravno plezališče na prostem in ima nekaj obetavnih tekmovalcev. Na nedavnem DP za mlajše kategorije v Škofji Loki so bili najboljši Primorci: mlajše deklice - 2. Neli Bratož (AO Vipava), 4 . Špela Tonkli; cicibani - 3. Žiga Šorli (oba DEŠ); kadetinje - 3. Larisa Fabjan (AO Vipava).

Pozimi, ko so dnevi kratki, in v deževnih obdobjih se dnevno v plezališču zvrsti tudi po 150 ljudi vseh znanj in tudi taki brez vsakršnega predznanja. Center je namreč tako dobro opremljen, da se v njem občasno pripravlja slovenska reprezentanca, ki sodi v svetovni vrh, na obisku pa je bila celo švicarska reprezentanca. Po drugi strani je športno plezanje dejavnost, ki se jo lahko loti skoraj vsakdo, poudarja Čotar: “V začetne in nadaljevalne tečaje, tudi takšne za pridobitev naziva pripravnik športnega plezanja, sprejemamo skoraj vse generacije - od otrok pri sedmem letu starosti do upokojencev. Športno plezanje - vsaj v osnovni obliki - ni tako težko, kot se zdi. Tečajniki se na preprostih oprimkih najprej naučijo osnovne koordinacije in spretnosti, obenem pa spoznajo tudi vrvno tehniko. Vse skupaj je zdrava, varna in zanimiva oblika rekreacije. Na voljo je tudi vodena vadba. Vse dejavnosti organiziramo glede na zanimanje po dogovoru - lahko tudi vse dni v tednu. Pripravljamo tudi posebne programe. Tako smo imeli med drugim na vadbi skupino iz varstveno delovnega centra.”

Šempetrsko plezališče je primerno tudi za tekmovanja vseh kategorij. Večjih prireditev DEŠ sicer ne pripravlja, ker je to za prostovoljce prevelik finančni in časovni zalogaj. DEŠ ima sicer tudi tekmovalno skupino otrok, ki jo vodi Aljoša Bremec.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano