Prednost imajo kolesarji

V nedeljo se z Veliko nagrado Izole začenja tekmovalna kolesarska sezona tudi v Sloveniji. Lanska prva izvedba je imela zelo dober odmev, še več pozitivnih učinkov pa si ob pestrem spremljevalnem programu prireditelji in gostitelji obetajo letos.

Jutri se na cestah  v slovenski Istri obeta živahno kolesarsko dogajanje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jutri se na cestah v slovenski Istri obeta živahno kolesarsko dogajanje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Start in cilj krožne dirke bosta v Izoli. Kolesarji bodo zavrteli pedala ob 12. uri na Sončnem nabrežju, cilj pa je predviden okrog 16. ure v Cankarjem drevoredu. Dirka je dolga 160 kilometrov, trasa mimo Baredov, Gažona, Sečovelj, Dragonje, Seče, Lucije, Strunjana in Belvederja do Izole pa razgibana. Za zanimivo dogajanje v napovedanem lepem vremenu s spomladanskimi temperaturami pa bo poskrbela tudi pestra mednarodna konkurenca skoraj 200 prijavljenih kolesarjev iz 26 ekip.

V karavani ne bo manjkalo prekaljenih specialistov enodnevnih dirk, pa tudi mladih upov, ki bodo iskali svoj prostor pod kolesarskim soncem. Favorite je v tako raznovrstni konkurenci in upoštevajoč nepredvidljiv začetek sezone težko izluščiti. Med imeni, ki utegnejo igrati vidno vlogo, je vsekakor Solkanec Matej Mugerli. V zadnjih sezonah je bil na otvoritvenih dirkah v (hrvaški) Istri vselej v ospredju. Lani je v Izoli osvojil četrto mesto, v dobri formi pa je, kot kaže, tudi letos, ko vrti pedala za azerbajdžansko ekipo Synergy Baku. Na cesti bo prepoznaven v dresu slovenskega prvaka.

Lani si je Mugerli s 33. leti na cestni dirki privozil državni naslov, ki si ga je posebej želel v zadnjem obdobju, ko je branil barve Adrie Mobila. V novomeški ekipi je od Primorcev letos ostal reprezentant Kristjan Fajt, ki je doma iz Lucije, zato obalne ceste dobro pozna. Moštveni kandidat za vrhunsko uvrstitev je povratnik na slovensko kolesarsko sceno Marko Kump, vseprisotni Fajt pa je nepogrešljiv člen pri ekipnih prizadevanjih.

Tudi sicer bo primorski delež v karavani kar opazen. V ljubljanski Radenski se je dvema nekdanjima kolesarjema novogoriškega kluba, Bistričanu Robertu Jenku in Pivčanu Martinu Otoničarju, v letošnji sezoni pridružil tudi Žan Jerkič. Njegov moštveni kolega iz lanske sezone in državni prvak med starejšimi mladinci Luka Čotar bo letos v Savi združil moči z idrijsko kolonijo. V kranjskem klubu med ostalimi vrtijo pedala tudi Žiga in Matic Grošelj ter Miha Poljanec. Našteti bodo povečini nabirali izkušnje. Zanimivo bo videti, kaj lahko opravi primorska trojka v avstrijskem Amplatzu, Andi Bajc, Dejan Bajt in zlasti nekdanji evropski prvak do 23 let Jan Tratnik.

Pred nedeljsko profesionalno dirko v Izoli bodo že danes zvečer odprli Adria Bike Show. Na Lonki bodo postavili sejemske stojnice, namenjene razstavljalcem koles in kolesarske opreme. Na svoj račun pa bodo prišli tudi rekreativni kolesarji. Jutri bo na sporedu tura za gorske kolesarje po zaledju Izole, v nedeljo pa bodo organizirali dve rekreativni turi - eno za cestne kolesarje po trasi profesionalne dirke in drugo po Parenzani. V samem mestu pa bo v nedeljo potekalo družinsko kolesarjenje ter mini kolesarjenje s poganjalčki za najmlajše.

Na prvi izvedbi izolske dirke je lani slavil Italijan Cristian delle Stelle, ki ne bo branil zmage. Naši zahodni sosedje in ostali tujci pa imajo tudi letos precej močnih adutov. Račune jim bo poskušala prekrižati za to priložnost sestavljena slovenska ekipa z nekdanjim svetovnim prvakom med mladinci in mlajšimi člani Matejem Mohoričem in Grego Boletom, ki se je pretekli teden izkazal na dirki po Andaluziji.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano