Pred slalomisti na divjih vodah je evropsko prvenstvo

Sezona slalomistov na divjih vodah se bo, kot je postala že navada, po daljšem ogrevanju praktično začela z evropskim prvenstvom, ki bo konec tedna v nemškem Markkleebergu.

Alja Kozorog je na lanskem evropskem prvenstvu osvojila 12. 
mesto med kanuistkami, tokrat bo dala prednost maturi. Foto: Nina Jelenc
Alja Kozorog je na lanskem evropskem prvenstvu osvojila 12. mesto med kanuistkami, tokrat bo dala prednost maturi. Foto: Nina Jelenc

NOVA GORICA > Kajakaštvo na divjih in mirnih vodah ima to posebnost, da sta v istem letu na sporedu tako evropsko kot svetovno prvenstvo. Prve komplete medalj delijo na prvenstvu stare celine. Vrhunec in hkrati konec sezone pa že običajno predstavlja svetovno prvenstvo, ki bo letos zavoljo olimpijskih kvot še posebej podčrtano v tekmovalnem koledarju. Evropsko prvenstvo (EP), ki mu nato sledi niz tekem svetovnega pokala, nima takšne teže, je pa lahko svojevrstni kažipot in napoved, kako se utegne razviti sezona.

Pod drobnogledom bosta Luka Božič in Sašo Taljat. Glavno vprašanje pa je, ali lahko Mostarja na brzicah ponovita rezultatsko imenitno koledarsko leto 2014, ki sta ga po nizu vrhunskih uvrstitev kronala z naslovom svetovnih prvakov v kanuju dvosedu. Lani sta člana KK Soške elektrarne sezono odprla z bronasto medaljo na evropskem prvenstvu in se praktično naročila na zmagovalne stopničke. Božič bo tako kot v zadnjih dveh letih imel dvojni program. Usklajevanje obeh disciplin mu ni povzročalo težav, sodeč po rezultatih pa je dvojna vloga dobro dela tudi navezi v dvojcu. Ne nazadnje pa je Božič tudi s posameznimi vožnjami v kanuju enosedu pokazal, da je lahko konkurenčen najboljšim. “To bo moja tretja sezona v dveh disciplinah. V prvi smo se še nekoliko lovili, že lani pa je bilo vse pod nadzorom. O ciljih ne bi govoril. Lanska sezona je pozabljena, letos imava nove izzive. Glavna tekma bo svetovno prvenstvo. Upam, da bova tam v najboljši formi,” je pojasnil Božič.

Zanimivo bo videti tudi, kako je na tekmovalne izzive v novi sezoni pripravljena Urša Kragelj, bronasta kajakašica z evropskega prvenstva leta 2010 v Bratislavi. “Večjih težav v pripravljalnem obdobju nisem imela, čeprav so se mi mesec dni pred izbirnimi tekmami pojavile težave z ramo. To evropsko prvenstvo bo pokazalo, kako sem pripravljena,” je pojasnila članica solkanskega kluba. Na evropskem prvenstvu bo slovenske barve med kanuistkami zastopala le njena klubska kolegica Nina Bizjak, druga predvidena reprezentantka Alja Kozorog, pa bo prednost dala maturi.

Markkleeberg sicer ne sodi med tradicionalna prizorišča tekmovanj na divjih vodah, kot je denimo Augsburg, ni pa tudi popoln novinec. Leta 2010 je že gostil evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, leto kasneje pa tudi tekmo za svetovni pokal. Kar nekaj reprezentantov pa že ima izkušnje z obeh tekmovanj na tem prizorišču. Slovenske barve jih bo prihodnji konec tedna zastopalo dvanajst. Nekateri se odkrito spogledujejo z zmagovalnim odrom. Med njimi je tudi svetovni podprvak med kanuisti Benjamin Savšek. Zanimivo pa bo videti, kaj lahko po lanski sezoni, zaznamovani s poškodbo, opravi svoj čas eden najboljših kajakašev na svetu Peter Kauzer.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano