Pred Fortinovo le Plahuta

Sezona tekaških prireditev na Primorskem se je nadaljevala s pokalnima tekoma v Povirju in z ulično preizkušnjo v Novi Gorici. Na Krasu se vodilna državna reprezentanta nista pustila presenetiti, v Novi Gorici pa je Aleksandra Fortin ugnala skoraj vse moške.

Na vročih novogoriških ulicah se je potilo 58 tekačev.  Foto: Ambrož Sardoč
Na vročih novogoriških ulicah se je potilo 58 tekačev.  Foto: Ambrož Sardoč

POVIR NOVA GORICA > Osrednji dogodek minulega konca tedna je bil 21. Kraški tek, ki ga je ŠD Brinj Povir gostilo v Povirju pri Sežani. V absolutni konkurenci 32 moških je zmagal državni reprezentant v gorskem teku Aleš Žontar (Nanos), ki je deset kilometrov pretekel v manj kot 37 minutah (36:24,9). Drugo mesto je osvojil Jernej Šemrov iz Hotedršice (36:55,5), tretje pa ajdovski triatlonec Aleš Suhadolnik (38:02,3).

Med le dvanajstimi ženskami je bila zmagovalka praktično znana že pred startom. Nosilka dveh odličij z letošnjega svetovnega prvenstva v gorskem teku, članica Nanosa iz Podnanosa Lucija Krkoč, je prišla v cilj štiri minute pred najbližjo zasledovalko Sergejo Lipušček iz novogoriškega Filipidesa - z ženskim rekordom proge (40:40,7). Lipuščkova je postavila čas 44:32, bron pa si je pritekla Pivčanka Kristina Bele (48:01,9).

Medtem ko je poleti zagretost odraslih za tek upadla, je bil v Povirju zgledno množičen (151 startov) tek otroških kategorij, kjer so se ob tradicionalno dobrih ekipah iz Posočja izkazali tudi Kraševci.

Ostali najboljši v odraslih kategorijah, Povir, moški, U-29: Nejc Lokar (Nanos); U-44: Tomaž Ferjančič (oba Nanos); U-49: Rajko Skok (Kraški Tekači); U-59: Robert Petrovčič (Pivka); U-64: Cveto Tavčar (Nanos); U-69: Jure Gornik (Sovica); zmagovalci otroških kategorij, Povir - U-7: Jan Dolmovič (Blanca) in Lana Gomizelj (Hopla Sežana; U-8: Nace Vojska (Cerkno) in Sara Kopatin (Nanos); U-9: Izak Ziliani in Lea Kenda Drekonja (oba Posočje); U-10: Žan Grubišić (Sežana) in Gaja Leban Jež (Posočje); U-11: Neža Lenarčič (Pivka) in Teo Robin Poženel (Posočje); U-12: Luka Ukmar (Sežana) in Zala Pivk (Hotedršica); U-13: Andrej Skočir (Posočje) in Ela Kovač (Sežana); U-14: Pino Sekač (Mass) in Larisa Keglevič (Pivka); zmagovalci mlajših kategorij v N. Gorici; st. dečki in deklice - Natan Maj Poženel in Teja Komac; ml. dečki in deklice - Tijani Kuburić in Mija Marušič.

Huda vročina in izjemna ponudba rekreativnih in športnih prireditev v bližnji okolici sta oklestili udeležbo na četrtem Goriškem teku, ki ga je po središču mesta organizirala Športna zveza Nova Gorica. Zbralo se je 58 tekačev, v absolutni konkurenci pa bi skorajda prišlo do presenečenja. Na petkilometrski progi je namreč atletinja Nanosa Aleksandra Fortin puščala za sabo enega moškega za drugim. Na koncu je pred njo ostal le član novogoriškega Filipidesa Denis Plahuta, ki je pet kilometrov pretekel v dobrih 19 minutah (19:16,3). Fortinova je kot druga v cilju dosegla čas 19:32,9, tretji pa je bil Italijan Alessandro Miani (19:50,7). V posebni moški razvrstitvi je sicer tretji čas dosegel novogoriški kolesar Luka Čotar (20:25,1). V ženski konkurenci sta se na drugo in tretjo stopničko postavili Sonja Leskovar (Filipides, 20:53,6) in Bogdana Gregorič (21:03,7).

Sezona primorskih pokalnih tekov se bo intenzivno nadaljevala v soboto s kar dvema tekoma za mlajše kategorije - v Cerknem (ob 14.30) in v Bovcu (ob 17. uri). Tekaško društvo Bovec bo v nedeljo ob 9. uri gostilo še bovški maraton s kar tremi teki (na 8, 21 in 42, kilometrov).

IM


Najbolj brano