Pozimi ga pričakuje v svetovnem pokalu

Jani Grilc je eden od pomočnikov glavnega trenerja slovenskih skakalcev Gorana Janusa in trener, ki se podrobneje ukvarja s primorskim orlom Jako Hvalo. Primorca mnogi strokovnjaki po potencialu uvrščajo ob bok Petru Prevcu.

Jani Grilc (levo) in Jaka Hvala Foto: STA
Jani Grilc (levo) in Jaka Hvala Foto: STA

PLANICA > Za najboljši primorskim smučarjem skakalcem Jako Hvalo, ki sicer zadnja leta študira v Kranju, kjer tudi trenira, stoji Jani Grilc, kajpak tudi nekdanji skakalec, sicer trener iz tamkajšnjega SK Triglav. V slovenski reprezentanci se ob drugem delu ukvarja s tekmovalci, ki zapadejo v krizo, s katerimi se potem skupaj umakne v ozadje in mir. Vrnitev med elito Jake Hvale ni le njegov temveč reprezentančni projekt, saj od “panikušč arla” slovenska stroka veliko pričakuje.

> Kako ocenjujete Jakove težave in njegov napredek?

“Jaka je imel težave od ponesrečenih skokov na stari velikanki. Od takrat je skakal v krču. Uporabljal je tehniko s hitrim odrivom z odskočne mize, sam način skakanja pa ima zelo perspektiven - seveda, ko je v formi. Niti sam nisem mogel verjeti, da se lahko tehnika skakanja tako podre, kot se je pri njemu. Skoki se odvijajo v zraku, zato morata biti zaupanje in samozavest na taki ravni, da gre skakalec podzavestno na polno. Če tega ni, so skoki preveč nadzirani, nesproščeni, začnejo se napake. V krču ne smeš skakati. Zato smo v tej sezoni pri njem začeli popolnoma na novo tudi z osnovnimi stvarmi, več je treniral na majhnih skakalnicah, da bipridobil konstantne skoke. Moram reči, da je pozimi, sploh na celinskem pokalu, kjer je Sloveniji priboril dodatnega tekmovalca, in nato na državnem prvenstvu, pokazal, da se vrača v pravo smer. Zmenili smo se, da se ne sme obremenjevati, če je šla vsa sezona v slabšo smer. To je sprejel. Mogoče bo potreboval še vse poletje za korekcije in priprave, da bi se potem pozimi priključil v svetovni pokal. Je velik potencial. Če bo še naprej tako dobro delal in zaupal, sem prepričan, da se boste tudi na Primorskem še veselili njegovih uspehov.”

> Če sem prav razumel, je moral na novo vzeti skakalno abecedo.

“Ne vso. Začeli smo s tem, da optimalno pravilno čepi, da optimalno pravilno odskakuje. Če prenos tehnike iz mladosti ni popoln, se tekmovalcu porazgubijo občutki, zato se je treba vrniti k osnovam skokov. Pri Hvali sta bila problem počep in začetek odskoka, da je lahko prišel do drugega dela leta, v katerem je izjemno močan glede na svojo konstitucijo telesa in sestavo mišic. Mučno, je ko gre skakalec čez prelet, pa sam ne ve, kam mu bo obrnilo smuči. To je zelo stresno. V preteklosti je delal napake in odskakoval bočno. Zdaj je boljši v preletu in ima osnovo, da bo začel skakati sproščeno in da mu bo tehnika ostala v podzavesti. Tudi tekmovalni kazalci kažejo, da se vrača.”

> Velja za zelo razmišljujočega in zelo bistrega tekmovalca. Morda celo preveč razmišlja?

“Imate prav, malo preveč se je 'sekiral.' Mislil je, da bodo pravi skoki prišli hitreje. Ko se nakopiči veliko število nezanesljivih skokov, je v kratkem času nemogoče narediti premik naprej. On to zdaj razume. Preveč se je obremenjeval, pa mu ni šlo.”

RM


Najbolj brano