Povsem črna oprema razburila Francoze

Rimljani so na četrtkovi tekmi evropske lige nastopili v črni opremi. Francoski časnik Le Monde jih je označil za črnosrajčnike.

Oprema, v kateri so nogometaši Lazia v četrtek nastopili v Ukrajini, vzbuja precejšnje 
polemike. Foto: Lapresse/Marco Rosi
Oprema, v kateri so nogometaši Lazia v četrtek nastopili v Ukrajini, vzbuja precejšnje polemike. Foto: Lapresse/Marco Rosi

RIM > Eden najbolj znanih italijanskih klubov, Lazio iz Rima, se nikakor ne more znebiti občasnih označb v zvezi z nekdanjim, tudi na Primorskem dobro poznanim totalitarnim sistemom. V prvem krogu evropske lige v ukrajinskem Dnipropetrovsku, na katerem so proti Dnipru iztržili remi 1:1, so namreč Rimljani nastopili v povsem črni športni opremi, s črnimi majicami brez kakršnihkoli drugih barvnih odtenkov, črnimi hlačkami in črnimi nogavicami. Celo belo-modri grb z rumenim orlom so obarvali povsem v črno, kar ni doslej prakticiral še noben klub. Že pred tekmo je na nesprejemljive drese rimskega kluba opozoril največji francoski dnevnik Le Monde. “Majice nogometašev imajo močno zgodovinsko noto. Spominjajo na fašizem in njihove obleke med obema svetovnima vojnama ter tudi na tretji rajh.”

Parižani dodajajo, da ima Lazio že tako ali tako med navijači posebno skupino, ki je že večkrat jasno izrazila naklonjenost do tega totalitarizma. Črna barva je v kombinaciji s svetlejšimi sicer v zadnjem času zelo moderna, a nobeno prepoznavno moštvo še ni uporabilo toliko črnine. Pri časopisu so se spomnili tudi nekdanjega kontroverznega napadalca Paola di Cania, ki je v dveh obdobjih svoje kariere branil barve rimskega kluba ter javno izrazil, da mu je fašizem blizu. “S takimi dresi so od mrtvih obudili njegovo kariero in njegovo idejo,” so bili ostri.

Lazio se brani

Pri Laziu se branijo. Šef marketinga Marco Canigiani je dejal, da so zahteve po takšni majici prišle od Evropske nogometne zveze (Uefa). Članek je označil za veliko neumnost ter nepotrebno provokacijo. Dodal je, da sta tudi Juventus in Paris SG v ligi prvakov že nastopila s črnimi majicami. “Radi bi igrali z našimi prvimi dresi, a je orel, ki ga imamo naslikanega na majici, preveč opazen. To je namreč del našega grba in kot tak ne spada na zelo vidno in veliko površino dresa. Zato smo na Uefa naslovili več kot 20 primerov naše tretje majice, vsi pa so bili po vrsti zavrnjeni, dokler jim nismo predstavili tega. Popolnoma črn dres so nam odobrili pri Uefi. Naša prva barva je bela, druga je modra. Nismo imeli veliko možnosti.” Pri Laziu so tako izrazili jezo na francoski medij, ki ga sicer štejejo kot priznan in dodajajo, da si takšne obsodbe ne bi smeli dopustiti. Pravi še, da je rimski klub vedno pokazal svojo odprtost do mednarodne skupnosti. Tako je bilo tudi ob lanskem napadu na pariški satirični časopis Charlie Hebdo. “Naši igralci so nosili napis Je suis Charlie! S tem so pokazali solidarnost z žrtvami napada. To bi morali upoštevati, preden nas obsojajo.”

Zgodbo so povzeli tudi ostali evropski spletni portali, vključno z britanskim Mirrorjem. Med drugim so izbrskali tudi podatek, da ima Uefa v zvezi z dresi precej stroga pravila, ki jih morajo klubi spoštovati. Tako na primer francoskim prvakom, ekipi Paris SG, niso dovolili, da bi nastopal z dresi, kjer je bila največja znamenitost Pariza Eiffelov stolp preveč izpostavljena.

Čačić rehabilitira Šimunića

V soboto je Uefa dokončno razrešila še en primer, ki je neposredno povezan z obujanjem nekdanjih temnih časov. Kot je znano, je kvalifikacijsko srečanje med Hrvaško in Italijo na zelenici splitskega stadiona Poljuda 12. junija zaznamovala s kemikalijami upodobljena svastika, bolj znana kot kljukasti križ. Uefa je v primeru takšnih potez že večkrat izrazila ničelno toleranco. Tudi njen glavni slogan poudarja nasprotovanje rasizmu. Zato so se Hrvati upravičeno bali celo izključitve iz kvalifikacij. Disciplinska komisija na prvi stopnji (predseduje ji koroški Slovenec Tomaž Partl) se je odločila za precej milo kazen z odvzemom ene točke, dvema domačima nastopoma pred praznimi tribunami ter plačilom 100.000 evrov globe. Hrvatje so si oddahnili, a se kljub temu pritožili. Toda pritožbena komisija je kazen potrdila, vendar se očitno strasti s tesno povezavo med športom in zgodovinsko-političnim repertoarjem še ne bodo pomirile. Te dni bo za novega hrvaškega selektorja potrjen nekdanji trener Maribora Ante Čačić. Ta naj bi za pomočnika izbral tudi Josipa Šimunića, ki je “zaslovel” z vzklikanjem ustaškega pozdrava (“Za dom spremni”) po zadnji tekmi kvalifikacij za nastop na SP v Braziliji. Dobil je strogo kazen desetih tekem prepovedi nastopanja, zaradi katere je končal reprezentančno pot in ostal tudi brez tekem SP v Braziliji. Sedajpa se mediji sprašujejo ali so ga pri hrvaški nogometni zvezi rehabilitirali.

PETER MARAŽ


Najbolj brano