Tokrat le 500 tekačev na progi med solinami

“Včasih je dobro, če se naredi korak nazaj, da se vzame zalet za velik skok naprej,” Mojmir Kovač iz društva Jaz sem najboljši pravi o teku Povežimo soline. Danes ga je na progi med Sečoveljskimi in Strunjanskimi solinami organiziral enajsto leto zapored. In ga poimenoval limited edition (kar bi lahko prevedli kot omejena izdaja), saj je udeležbo omejil na 500 tekačev.

 Foto: Antiša Korljan
Foto: Antiša Korljan

SEČA, STRUNJAN> Potem, ko je lani na skoraj deset kilometrov dolgem teku sodelovalo kar 1800 tekačev, so organizatorji letos omejili vpis. Sprejeli so 200 žensk, 200 moških, 50 začetnikov in 50 domačinov - med njimi je bilo kar nekaj zvestih udeležencev, ki soline povezujejo že vseh enajst let.

“Naredili smo par korakov nazaj z upanjem, da nas bo v letu 2016 odneslo daleč naprej,” je v obvestilu ob prijavnici za tek zapisal Mojmir Kovač. Po lanski deseti izvedbi teka Povežimo soline je celo pomislil, da ga letos sploh ne bi organiziral, a se zvesti udeleženci temu priljubljenemu dogodku niso želeli odpovedati. In tako so se tudi danes zbrali pred vhodom v Sečoveljske soline (kjer čez most po Parencani, kjer so se prejšnja leta ogrevali, niso mogli, saj je most zaradi odločbe gradbene inšpekcije še vedno zaprt), vrgli sol čez ramo, zaplesali ples, ki je že zaščitni znak teka in se podali na najkrajši desetkilometrski tek proti Strunjanu - najkrajši je zato, ker so progi namerili nekaj metrov manj kot deset kilometrov. Letos so pred startom dodali še novost, špalir moških, ki je dal spodbudo ženskam in obratno.

Čeprav cilj teka ni tekmovanje, si najhitrejši prislužijo naziv kralj in kraljica teka, vsi udeleženci pa si prislužijo naziv Povezovalci. Prvi so na cilj v Strunjanu pritekli Barbara Černič, Katarina Starkl in Anja Pristavec ter Tadej Grilc, Peter Kastelic in Moreno Mandich. HR


Najbolj brano