Postojnčani izstopajo

Minuli konec tedna je prinesel zaključek sezone državnih prvenstev in pokalnih tekmovanj za mlade primorske smučarje, ki so se posebej v kategorijah U 14 in U 16 dobro odrezali.

Cerkno je marca gostilo kar osem regijskih in državnih tekem 
mladih smučarjev. Foto: Saša Dragoš
Cerkno je marca gostilo kar osem regijskih in državnih tekem mladih smučarjev. Foto: Saša Dragoš

MARIBOR, KRVAVEC >Glavnino zaključnih tekem otroškega državnega prvenstva so gostila smučišča na Krvavcu in mariborskem Pohorju, najmlajši (U 12) pa so se pomerili v Cerknem. Spodbudno je, da se Primorci v starejših kategorijah, kjer se kaže, kdo je po obilici trdega treniranja iz pravega testa, prebijajo v ospredje na državni ravni, kjer so smučarji z Gorenjske, Štajerske in Koroške zaradi bližine smučišč v veliki prednosti. Vzpenja se predvsem dobra generacija deklet. Primorski fantje za zdaj zaostajajo, a se v tej konkurenci tudi pravi rezultati pogosto pokažejo kasneje. Bolj zaskrbljujoče je med najmlajšimi, kjer kaže, da se baza vseh smučarjev, tekmovalnih pa še posebej, zaradi zelenih zim in vse večjega števila manj premožnih družin, krči. V celoti je sezona pokazala, da je tradicionalne primorske tekmovalne klube (Gorica, SK Dol Ajdovščina, Matajur, Idrija) dohitela in ponekod prehitela postojnsko-pivška smučarska šola.

Po kakovosti izstopa kategorija U 16, kjer je državna podprvakinja v slalomu postala Postojnčanka Živa Otoničar (SD Novinar), ki je temu dodala še bron v superveleslalomu in četrto mesto v veleslalomu. Poleg tega je bila druga še na finalu slovenskega pokala v veleslalomu. Peti mesti na DP sta dosegli Novogoričanka Eva Kobal (Gorica) v superveleslalomu in Patricija Fabjan (Pivka) v slalomu.

V kategoriji U 14 je bilo uspeha na DP manj. V veleslalomu je sedmo mesto dosegla članica ŠD Postojna Urša Poženel Vilhar, ki je bila osma tudi v slalomu, obenem pa si je priborila bron na osnovnošolskem DP v paralelnem slalomu. Med fanti je prodor proti vrhu s četrtim mestom na finalu slovenskega pokala v veleslalomu uspel le članu SK Dol Tilnu Vidergarju. Še skromnejši je bil primorski vrh na DP U 12 v veleslalomu, kjer sta 14. mesti osvojila Alja Ronzullo (SD Postojna) in Nace Gnezda (Idrija).

Bolje so se primorski fantje odrezali na državnem srednješolskem prvenstvu na Krvavcu, kjer je v kategoriji U 19 med kategoriziranimi smučarji slavil Postojnčan Job Rupnik (G. Šentvid), peti pa je bil Tadej Rupnik (TŠC N. Gorica). Med nekategoriziranimi je v isti starostni skupini drugi čas dosegel Žiga Šadl (ŠC Postojna). Med dijakinjami U 17 je srebro osvojila Pivčanka Petra Brlogar (ŠC Postojna). Na osnovnošolskem DP v paralelnem slalomu je z drugim mestom nase opozoril član SD Postojna Matevž Govekar (OŠ M. Vilharja).

Ostali najboljši primorski dosežki, DP, U 16, slalom: 10. Kaja Mrakič (Gorica); veleslalom: 7. Mrakič; 9. Matevž Govekar (SD Postojna); superveleslalom: 8. Mrakič; U 14, superveleslalom: 12. Urša Poženel Vilhar (SD Postojna); slalom: 17. Andraž Fabjan (Pivka); srednješolsko DP, U 19, nekategorizirani: 5. Jan Otoničar (ŠC Postojna); finale prim. notr. pokala, superveleslalom, ml. deklice - 1. Kaja Rebec; ml. dečki: 1. Aljaž Kranjec (oba SD Po); st. deklice: 1. Eva Kobal (Go); st. dečki: 1. Tilen Vidergar (SK Dol Aj.); veleslalom, U 8: 2. Hana Gnezda (Idrija); 2. Martin Čop (SD Po); U 10, dekleta: 1. Julija Rupnik (Javornik); fantje: 1. Danijel Šmid (Kanin); U 12, dekleta: 1. Alja Ronzullo (SD Po); fantje: 1. Nace Gnezda (Idrija).

Širjenju baze smučarjev - od najmlajših do kategorije U 21 - v naših krajih je bil tudi to sezono namenjen primorsko-notranjski pokal SZS z glavnino (osem od desetih tekem) na Javorniku in v Cerknem, kjer je bil tudi finale. Zaključno tekmo v superveleslalomu je v kategoriji U 21 dobil član SK Gorica Tilen Furlan pred Tadejem Rupnikom in Dejanom Felcem (oba Javornik). Med dekleti je pred najnevarnejšo konkurenco z Vrhnike slavila smučarka tolminskega Matajurja Nina Jan. IM


Najbolj brano