“Postavite si visoke cilje”

Vasilij Žbogar je na prireditvi Jadralec leta 2016 na ljubljanskem gradu dobil priznanje ne le za najboljšega slovenskega jadralca lanskega leta, ampak kot prvi v zgodovini tudi zlato jadro Jadralne zveze Slovenije (JZS). Žbogar je edini slovenski jadralec, ki je osvojil olimpijske medalje, zadnjo od treh s srebrom lani v Riu de Janeiru.

Vasilij Žbogar je deležen številnih priznanj. Na fotografiji je s 
plaketo za športnika Primorske 2016. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vasilij Žbogar je deležen številnih priznanj. Na fotografiji je s plaketo za športnika Primorske 2016. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Jadralna zveza, ki združuje 58 slovenskih jadralnih klubov, je na prireditvi med tednom za najboljši jadralki 2016 razglasila Tino Mrak in Veroniko Macarol (Pirat Portorož), za življenjsko delo pa je veliko jadro posthumno prejel Mirko Bogić.

Nik Pletikos (Jahtni klub Portorož), ki je na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial osvojil srebrno medaljo, je dobil priznanje za vrhunski dosežek, najobetavnejša mlada jadralca pa sta aktualna mladinska svetovna prvaka razreda 29er Peter Janežič in Anže Podlogar, ki sta se preselila v olimpijski razred 49er.

Vsem mladim svetujem, da si postavijo visoke cilje. Sam sem jim eno stopničko, najvišjo olimpijsko, še pustil. Prepričan sem, da jo bo nekdo gotovo dosegel. Zelo sem zadovoljen, ker sem dobil kot prvi doslej priznanje JZS. Zahvalil bi se tudi vsem prostovoljcem, ki delajo v klubih in društvih ter nam omogočajo, da lahko jadramo,” se je zahvalil 41-letni Vasilij Žbogar (Burja Izola).

Na olimpijskih igrah v Riu je osvojil srebrno odličje v razredu finn, kar je bila že njegova tretja olimpijska medalja po dveh, osvojenih v razredu laser. Odličja pa je osvajal tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih. V Riu je bil tudi zastavonoša slovenske reprezentance, najboljši jadralci sveta pa so ga izbrali za svojega predstavnika v komisiji športnikov pri Mednarodni jadralni zvezi.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta po sporni drugi diskvalifikaciji v Riu izgubili kolajno, po zmagi v finalni regati pa sta zasedli končno šesto mesto. Pred dnevi sta sporočili, da bosta nadaljevali skupno športno pot in medaljo skušali osvojiti na igrah leta 2020.

Bogić je lani poleti v Piranu preminil le 14 dni po praznovanju stoletnice rojstva, jadral pa je neprekinjeno več kot 90 let. Jadrati je naučil mnoge Slovence, napisal je številne članke, priročnike in knjige o jadranju, pomorskih veščinah, vremenu in sidriščih na Jadranu. Leta 1949 je ustanovil prvi slovenski jadralni klub, JK Ljubljana.

Za trenersko delo so priznanja prejeli Siniša Hrvatin (Rok Verderber in Klemen Semelbauer), Andrej Janežič (Podlogar-Janežič), Tomaž Čopi (Tina Mrak in Veronika Maracrol), Jure Žbogar (Vasilij Žbogar) in Trevor Millar, ki je sodeloval tudi z Žbogarjem, za vodenje reprezentance v Riu 2016.

Priznanja sekcije za velike jadrnice je dobila mednarodna posadka Sokola s krmarjem Igorjem Lahom, ki je v razredu RC 44 osvojila naslov svetovnega prvaka na prvenstvu, postala je tudi skupna zmagovalka prvenstva RC 44.

Krmar Dušan Puh, vodja projekta Gašpar Gašpar Mišič in posadka jadrnice Adriatic Europa so prejeli posebno priznanje. Jadrnica je lani obplula pol jadranske obale in nanizala tudi številne zmage.

“Ponosni smo na naše jadralne uspehe v vseh starostnih kategorijah. Vse to nas obvezuje in nam obenem zagotavlja, da bomo lahko uspešni tudi na OI v Tokiu. Tam želimo nastopiti s štirimi posadkami in se nadelajmo, da bi se dve borili za medalje,” je napovedal Aljoša Tomaž, predsednik JZS. STA


Najbolj brano