Poslovneži trkajo na vrata

Potem ko je večinski lastniški delež v Interju že pred časom kupil indonezijski mogotec Erick Thohir, je zelo verjetno, da bo tudi drugi milanski klub kmalu pristal v tujih rokah.

Bee Taechaubol je pred dnevi Berlusconiju ponudil 250 milijonov evrov za tretjinski delež v klubu. Foto: Charles Pertwee
Bee Taechaubol je pred dnevi Berlusconiju ponudil 250 milijonov evrov za tretjinski delež v klubu. Foto: Charles Pertwee

MILANO > Sedemkratnega evropskega prvaka AC Milan od leta 1986 prek skupine Fininvest obvladuje medijski mogotec Silvio Berlusconi, ki v zadnjem času nenehno dobiva ponudbe azijskih poslovnežev za prevzem kluba. Znano je, da je bil vsa desetletja Milan izjemno pomemben akter v življenju nekdanjega italijanskega premierja. Skozi uspešnost kluba si je gradil samozavest in pozitivno podobo v javnosti. Danes 78-letni Berlusconi tega ne potrebuje več v takšnem obsegu kot nekoč. Pri sedanjem poslovanju in bistveno močnejših konkurentih v Angliji, Španiji in Franciji se klub komajda še drži med dvajsetimi najbogatejšimi na svetu. Vzporedno z omejenim proračunom so tudi uspehi bistveno manjši kot še pred desetletjem.

Milan je zadnji naslov osvojil leta 2011, ko je bil prvak Italije. Zadnji evropski naslov sega v sezono 2006/07, v letošnji sezoni pa se kriza moštva iz kroga v krog poglablja. Mladi trener Filippo Inzaghi bi v drugačnih okoliščinah že zdavnaj izgubil ves kredit za vodenje prve ekipe. Tako navijače kot tudi Berlusconija pa najbolj boli dejstvo, da ekipa praktično nima več možnosti niti za tretje mesto, ki še omogoča preboj v ligo prvakov. S tem tekmovanjem ima prav Berlusconi zelo čustven odnos, saj je bil v začetku devetdesetih let eden glavnih akterjev pri njegovi ustanovitvi. Na vsak način si želi, da bi Milan znova nastopal med elito. Toda mediji na Apeninih ugotavljajo, da brez prodaje manjšinskega deleža novim investitorjem, tega ne bo mogoče doseči. Klub bi lahko le na tak način prišel do prepotrebnega denarja za nove nakupe in novega uveljavljenega trenerja. Nov denar pa je nujno potreben za vzpostavitev ekipe, ki bo po dolgem čakanju končno konkurenčna.

Montella favorit za trenerja

Po sili razmer so v klubu vodenje moštva zaupali Inzaghiju in upali, da se jim bo izbor obrestoval. Toda rdeče-črnim se eksperiment, kot ga je pred leti Barcelona izvedla s Pepom Guardiolo, ni izšel. Če bo resnično prišlo do vstopa novih investitorjev, bi bila lažja tudi izbira novega stratega. V Milanu se že spogledujejo s trenerjem Fiorentine Vincenzom Montello. Po tihem računajo tudi, da se bo Real Madrid v luči aktualne rezultatske krize odrekel Carlu Ancellottiju, ki je z Milanom v letih 2003 in 2007 že osvojil evropski naslov. Toda vrnitev Ancelottija na San Siro bi bila prvovrstno presenečenje. Zato imajo, v primeru, če jim spodleti dogovor z Montello, v žepu tudi telefonsko številko Marcella Lippija, nekdanjega selektorja, ki je končal svojo zelo uspešno avanturo na Kitajskem.

Tajec v prednosti za nakup delnic

Za nakup Milana je v zadnjem času najbolj zainteresiran tajski finančnik Bee Taechaubol, ki je pred dnevi Berlusconiju ponudil 250 milijonov evrov za tretjinski delež v klubu. Skupaj z njim naj bi deloval tudi portugalski poslovnež Nelio Lucas s svojim skladom, ki ima sedež na Malti in je že vrsto let vpet predvsem v nogometno tržnico. Nehote se v mislih pojavljajo povezave z aktualnim stanjem v Parmi, kjer so se pokazale vse slabosti italijanskega sistema pri prevzemanju klubov s strani investitorjev, ki jih nihče ne nadzoruje.

Razširjena in prestižna bitka za vstop v klub očitno poteka po vzhodu azijskega kontinenta. Nek romunski medij je celo objavil, da je neposredni obračun za delnice kluba dobil kitajski trgovec s pijačami Poe Qui Ying Wangsuo, ki naj bi premagal Beeja in pri Berlusconiju izposloval prodajo 51-odstotnega deleža. Pri družbi Fininvest, ki obvladuje klub, so vsa namigovanja že zavrnili in dejali, da Milan ni na prodaj. Berlusconi naj bi si zaradi višanja cene pustil priprtih več vrat, kot zadnji interesenti pa so se pojavili še Američani. Newyorška družba Madison Square Garden je zelo zainteresirana za sodelovanje pri napovedani gradnji novega Milanovega stadiona. V klubu so že pri predstavitvi idejne zasnove objekta napovedali, da bo v gradnjo vključen tudi nov partner kluba. Ni izključeno, da bi lahko Milan pristal prav v ameriških rokah. Američani so že lastniki Rome in Manchester Uniteda.

PETER MARAŽ


Najbolj brano