Srhljivka s srečnim koncem

Prva tekma v novem koledarskem letu je Portorožanom prinesla pomembno zmago. Domači Helios Suns bi v končnici sobotnega dvoboja skoraj pripravili popoln preobrat, a so ladjarji domov vendarle odnesli dve točki.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

DOMŽALE > DOMŽALE > Tesno, a zaradi tega še posebej sladko zmago so Portorožani lahko bučno proslavili šele po koncu “sodniškega podaljška”. Možje v sivem so namreč v zadnjem domačem napadu namesto očitnih korakov Jana Močnika zapiskali osebno napako, ki bi Heliosu prinesla dva prosta meta in s tem priložnost za podaljšek. Po posvetu s tehničnim komisarjem se je sodniška trojka pravilno odločila, da je čas potekel že pred njihovim piskom, kar je bilo vidno tudi na posnetku, in gostje so si lahko stekli v zmagovalni objem.

Začetek srečanja je nakazoval, da Portorožani še niso preboleli “ponovoletnega mačka”, saj je domača zasedba pod taktirko Desklana Močnika, ki je uspešno nadomestil poškodovanega Matica Rebca in do konca dvoboja zbral več podaj (17) kot vsi Portorožani skupaj, z lahkoto polnila gostujoči koš. V nadaljevanju so Portorožani zaigrali kot prerojeni in z zavzeto igro v obrambi zaustavili domače strelce, na drugi strani pa je koš Sunsov z natančnimi meti za tri točke polnil Stipe Modrić. Domžalsko obrambo je v končnici prvega polčasa v obup spravljal Alen Hodžić, ki je v prvi akciji po vstopu na parket Portorožanom prinesel vodstvo s 35:34 in si prislužil pohvale trenerja Konstantina Subotića: “Alen je po dolgi odsotnosti v petek prvič treniral z ekipo ter zaigral na svojo odgovornost. Znova je pokazal, da zna ohraniti mirne živce v pomembnih trenutkih in je veliko doprinesel k zmagi.” Do odhoda na glavni odmor so gostje še stopnjevali ritem in si priigrali občutnejše vodstvo, šokirane domače navijače pa je s trojko ob zvoku sirene vendarle malce potolažil Ray Upshaw.

Subotićevo moštvo je v tretji četrtini nadziralo rezultat, v prvi minuti zadnje četrtine pa je po trojki Dejana Čigoje pobegnilo na visokih +12. Sledil je krajši juriš domačih, ki ga je prekinil Hodžić, portoroške navijače pa je v teh trenutkih skrbel le podatek, da sta zaradi petih osebnih napak obsedela Modrić in Nejc Buda. Dobre tri minute pred koncem je vse kazalo na to, da je Hodžić s košem za 80:69 zabil zadnji žebelj v domačo krsto, a se borbeni Domžalčani s tem niso strinjali in bi skorajda prišli do popolnega preobrata. Portorožane ob agresivni domači obrambi sicer ni grabila panika, a so po izdelanih akcijah zgrešili nekaj zicerjev. Za nameček je izčrpani organizator igre Jure Močnik 50 sekund pred koncem zgrešil dva prosta meta, nato pa še neuspešno zaključil prodor. Na drugi strani so heliosovci v igri na vse ali nič zadeli praktično vsak met in se 20 sekund pred koncem približali na točko zaostanka. Pet sekund pred koncem je Čigoja zadel le en prosti met, zadnja domača akcija pa ob vsesplošni zmedi ni prinesla rezultatske spremembe, kar je razjezilo domačega stratega Gregorja Hafnarja: “V obrambi mož na moža smo bili katastrofalni. Nasprotne branilce smo spuščali v prodore, ti pa so nato podajali na zunanje položaje. Na ta problem nismo našli rešitve in Portorož je zasluženo slavil. Na koncu smo sicer nekaj poskušali, bolj kot ne po sreči prišli blizu in imeli napad za podaljšek. Žal se vse ni izšlo tako, kot bi si želeli, a nesmiselno je jokati. Tekmo je potrebno dobiti prej!”

Subotić si je po daljši debati s sodniki vendarle lahko oddahnil: “Škoda za zapravljene napade v zadnjih dveh minutah, saj bi lahko dvoboj precej mirneje pripeljali do konca. Ob zadnji sodniški odločitvi je bilo res težko ohraniti mirne živce, a se je na koncu vendarle srečno razpletlo. Ta zmaga je pomembna predvsem s psihološkega vidika, saj se lahko sedaj v miru pripravimo na naslednje dvoboje.” Portorožani so tako v novo leto krenili zmagoslavno, kar je še posebej razveselilo nekdanje člane Heliosa Jureta Močnika, Vjeka Petrovića, Jureta Besediča in Alena Hodžića. Njihove privržence pa lahko še najbolj radosti podatek, da so ladjarji tokrat po dolgem času zaigrali praktično v popolni postavi. Sicer je že na daleč vidno, da kapetan Sašo Ožbolt, prvi center Buda in najboljši strelec Hodžić še čutijo posledice poškodb, medtem ko branilca Močnik in Petrović kažeta znake utrujenosti zaradi velike minutaže, a so po zmagah mišice zagotovo manj boleče.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano