Portorožani ostajajo pri eni zmagi

Aktualni podprvaki iz Rogaške Slatine so upravičili status favorita in nadigrali Portorožane, ki še drugič v letošnji prvenstveni sezoni niso izkoristili prednosti domačega parketa. Portorož : Rogaška 76:90.

Tudi Sedin Karavdić se je vklopil v sivo strelsko povprečje 
večjega dela portoroške ekipe. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tudi Sedin Karavdić se je vklopil v sivo strelsko povprečje večjega dela portoroške ekipe. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Sobotni obračun je po zaslugi bučne gostujoče navijaške skupine minil v pravem košarkarskem vzdušju, po zadnjem pisku sirene pa je parket bolj zadovoljno zapuščalo moštvo iz Rogaške Slatine. Začetek je sicer minil po željah domačih privržencev, ki so navdušeno pozdravili nekaj učinkovitih potez mladca Sebastjana Borseta, pod košem pa je hitro ujel ritem Nejc Buda, tako da so Portorožani v peti minuti že ušli na 13:7. Do konca prve četrtine je nekaj atraktivnih prodorov prikazal še Jan Barbarič, a so se gostje uspeli približati le na točko zaostanka.

Športna dvorana Lucija, gledalcev 350, sodniki: Poljanšek (Žiri), Krejić (Kranj), Španić (Postojna); četrtine - 21:20, 14:25, 22:20, 19:25. Portorož: Barbarič 28 (3:3), Pegan, Pačarić, Borse 6 (1:1), Hvalec, Petrović 5 (4:3), Zupan 5 (2:2), Močnik 6, Karavdić 6, Buda 8 (3:2), Hodžić, Besedić 12 (4:3), Podboj. Trener: Konstantin Subotić. Rogaška: Ferme 13 (1:0), Milašinović 6 (2:2), Jotić, Tabak, Fon 13 (1:1), Rebec 12 (3:1), Boban 8, Fideršek, Gruškovnik, Primorac 11 (6:3), Mijović 18 (5:4), Remekun 9 (2:1). Trener: Damjan Novaković. Prosti meti - Portorož 17:14, Rogaška 20:12; osebne napake - Portorož 23, Rogaška 22; trojke - Portorož 16:4 (Barbarič, Besedić, Borse, Zupan po 1), Rogaška 26:10; skoki: Portorož 26, Rogaška 31.

V zadnjih petih minutah prvega polčasa pa so pospešili pod taktirko Postojnčana Matica Rebca, ki je hitro zbral sedem podaj. Kljub temu, da je imel Konstantin Subotić na parketu svoje najizkušenejše može, se je domača barka ob številnih izgubljenih žogah začela hitro potapljati, serija uspešnih metov za tri točke pa je gostom prinesla lepih deset točk naskoka. Okvara enega izmed žarometov ni zmedla gostov, ki so zbrano začeli tudi drugi polčas in kljub nepopustljivemu Barbariču ohranjali dvoštevilčno prednost. Gostje so budno pazili na ostrostrelca Alena Hodžića, ki nikakor ni prišel do odprtega meta, ob agresivni obrambi na meji prekrška pa je imel pri organizaciji igre obilo težav tudi Jure Močnik.

Na drugi strani je Rebec še naprej lepo razigraval Tadeja Fermeta in Milivoja Mijovića, ki sta z meti z razdalje pridno polnila domači koš, medtem ko sta bila v ruvanju pod domačim obročem dovolj zbrana centra Mladen Primorac in Cory Remekun. Minuto pred koncem tretje četrtine je portoroške navijače s trojko prebudil Nejc Zupan, nato sta Močnik in Sedin Karavdić prispevala po dve točki iz protinapada. Pred zadnjimi desetimi minutami se je prednost gostov stopila na osem točk.

Ob koncu prvega polčasa je mrknil eden od žarometov pod stropom lucijske dvorane, pet minut pred koncem tekme pa je imela “svoj šov” še sirena, povezana s semaforji, ki pa s svojim glasnim piskanjem ni prebudila domače ekipe. V 35. minuti se je kljub 13 točkam prednosti gostov na parketu močno zaiskrilo, kar je sodniška trojka “nagradila” s tehničnimi napakami. Tako je blagajno napolnila tudi krovna organizacija, ki ima kljub spremembam na vodilnih položajih še naprej dokaj mačehovski odnos do prvoligaških klubov.

Upov ladjarjev na morebitni preobrat pa je bilo konec že po treh minutah zadnjega dela igre, saj so Štajerci še močneje strnili obrambne vrste, v napadu pa kaznovali prepih v domači raketi in brez večjih težav zmagali. “90 prejetih točk je bistveno preveč. Fantje so se sicer trudili v obrambi, a so bili gostje strelsko zelo razpoloženi. Pogrešali smo več razpoloženih strelcev z razdalje, ki bi lahko malce odprli prostor v raketi,” je razloge za poraz opisal Subotić. Na drugi strani trener Damjan Novaković ni imel večjih pripomb na igro svoje ekipe: “V drugi četrtini smo z nizom ušli na dobrih deset točk razlike in to prednost potem bolj ali manj varno zadržali do konca.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano