Portorož v znamenju tenisa, zvečer nastop Grege Žemlje

Včeraj se je v Portorožu začel glavni del teniškega turnirja ATP Challenger Tilia Slovenia Open. Uradno so ga odprli popoldan na pomolu portoroške plaže, kjer so častni gostje udarili nekaj žogic v morje, namesto rdečega traku pa so prerezali struno na teniškem loparju.

Turnir so včeraj uradno odprli (z leve): teniška igralca Marcel 
Granollers  in Grega Žemlja, piranski župan Peter Bossman, 
predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek, direktor turnirja Denis Topčič in direktor Teniške zveze Slovenije 
Gregor Krušič.   Foto: Picasa
Turnir so včeraj uradno odprli (z leve): teniška igralca Marcel Granollers in Grega Žemlja, piranski župan Peter Bossman, predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek, direktor turnirja Denis Topčič in direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.  Foto: Picasa

PORTOROŽ > Eden najzanimivejših bojev prvega kroga se je začel ob 17.uri na centralnem prizorišču, kjer prvi nosilec Marcel Granollers igra proti lanskemu polfinalistu, Rusu Evgenyju Donskoyu, proti kateremu je Španec izgubil pred vsega tremi dnevi, v polfinalu podobno močnega turnirja v Segoviji. Donskoy je nato zmagal tudi v finalu.

Teniški igralci, ki se v Portorožu šele dobro ogrevajo, se bojijo predvsem vročine, ki jo zelo težko prenašajo zaradi visoke vlažnosti zraka. Zato je bila ena izmed največjih želja prvega slovenskega loparja na turnirju, Grege Žemlje, večerno igranje pod žarometi. Želja se mu je vsaj delno uresničila, saj bo danes nastopil po 19. uri, njegov nasprotnik v prvem krogu pa bo Andrea Arnaboldi, 160. na ATP lestvici. Italijan je leto dni mlajši od 29-letnega Žemlje in brez posebej odmevnih rezultatov. Na odprtem prvenstvu Francije je dobil tri kvalifikacijske dvoboje (Kudla, Herbert Trungelliti) in v prvem krogu tudi Avstralca Jamesa Duckwortha, v drugem pa je klonil proti Marinu Čiliću.

Žemlja je največji domači turnir dobil leta 2013, ko je bil na 43. mestu ATP lestvice. Kmalu zatem so ga začele pestiti zdravstvene težave, povezane predvsem z odpornostjo. Od februarja letos, ko je spet začel nizati dobre rezultate, je po lestvici z 884. hitro napredoval na 293. mesto. V Portorož je prišel že zgodaj in opravil več treningov na igriščih, ki jih sicer zelo dobro pozna. Tako kot dobro pozna tudi nasprotnike, za katere trdi, da so vsi premagljivi.

Zmagovalec slovensko-italijanskega dvoboja bo v drugem krogu igral proti boljšemu iz obračuna med četrtim nosilcem, Slovakom Lukasom Lackom, in najboljšim slovenskim mladincem Jakom Kapljo. Dvoboj se je začel ob 17. uri. na zunanjem igrišču.

Ob odprtju turnirja je bilo slišati veliko spodbudnih besed tako od predstavnikov Teniške zveze Slovenije kot tudi piranske občine in glavnega pokrovitelja Tilie. Vsi obljubljajo dobro sodelovanje tudi v bodoče, tako da se bo največji poletni športni dogodek v Sloveniji, ki je pogodbeno vezan na Portorož vsaj še štiri leta, lahko razvijal po vzoru turnirja v Umagu.

Prav zaradi tega so se organizatorji letos posebej potrudili s spremljevalnimi prireditvami. Konec tedna, ko so na treh igriščih s trdo podlago potekale kvalifikacije - vsi slovenski predstavniki so ekspresno izpadli - so na prizorišču ob centralnem stadionu v ŠRC Marina priredili dva koncerta. Perpetuum Jazzile in Magnifico so po podatkih direktorja turnirja Denisa Topčiča privabili več kot tisoč ljudi.

ALJA TASI


Najbolj brano