Portorož in Plama blizu petega kroga

Uvodni dvoboji četrtega kroga košarkarskega pokala so se bolj ali manj razpletli po pričakovanjih. V istrskem derbiju je Portorož visoko premagal UKK Koper, blizu napredovanja je tudi bistriška Plama pur.

Košarkarja Portoroža Jureta Besediča so po padcu, ko je izgubil zavest,  odpeljali v izolsko bolnišnico Foto: Simon Maljevac
Košarkarja Portoroža Jureta Besediča so po padcu, ko je izgubil zavest, odpeljali v izolsko bolnišnico Foto: Simon Maljevac

PRIMORSKA > V istrskem obračunu so pričakovano slavili Portorožani. Uvodne minute so minile ob učinkovitih akcijah Nejca Bude, ki je proti za glavo nižjim koprskim mladcem prevladoval pod obema obročema. Koprčani so si z nekaterimi pogumnimi akcijami prislužili aplavz s tribun, a je bila razlika v kakovosti in fizični moči očitno na strani ladjarjev. Sredi druge četrtine je vsem v dvorani zastal dih, saj je domači center Jure Besedič ob poskusu zabijanja nerodno padel in za nekaj trenutkov celo izgubil zavest. Dvorano je zapustil na nosilih, po prenočitvi v izolski bolnišnici ga čaka nekaj tednov okrevanja. Večje število igralnih minut sta najboljše izkoristila branilca Jan Barbarič in Sebastjan Borse. Za atraktiven zaključek je s trojko ob zvoku sirene poskrbel drugi najboljši strelec Koprčanov Aleks Cvetičanin in se s tem na lep način zahvalil prijateljem, ki so mu ob vrnitvi v domačo dvorano pripravili velik transparent dobrodošlice. ”Vesel sem, da je domači trener na začetku obeh polčasov na parket poslal najmočnejšo peterko, da so lahko moji fantje spoznali, kako igrajo prekaljeni prvoligaški košarkarji. Upam, da bomo solidno zaigrali tudi na povratni tekmi,” je menil trener koprskega tretjeligaša Samo Šinkovec.

Ostali izidi in primorski strelci: Plama pur : Vrhnika 87:53 (četrtine - 26:13, 23:14, 27:8, 11:18; Turk 5, Glavaš 12, Zalar 9, Hreščak 16, Srebovt 14, Iskra 4, Kolarevič 6, Abram 2, Muha 10, Jenko 9); Tolmin : Helios 48:82 (15:17, 5:12, 20:26, 8:27; Rovšček 7, Breška 4, Feltrin 2, Čirkič 1, Vinazza 6, Žbogar 3, Ohojak 6, Cenčič 2, Božič 8, Farina 1, Červ 8); Ilirija : Hidria 97:60 (22:13, 21:17, 25:10, 29:20; Jereb-Sedej, Petrovčič 1, Rupnik 9, B. Bončina 4, Hvala 10, Kržišnik 11, Erjavec 2, Kavčič 3, Bogataj 20).

Bistričani so glavnino dela proti gostom iz Vrhnike opravili že v prvem polčasu, ko so si s čvrsto obrambo in učinkovitim napadom priigrali visokih 22 točk prednosti. V tretji četrtini so prikazali še agresivnejši pristop in povsem razorožili Vrhničane, ki niso našli orožja za Robija Hreščaka in Anžeta Srebovta. V zadnjem delu dvoboja so priložnost dobili domači mladinci, ki so dopustili gostom, da malce ublažijo poraz.

Gledalcev 200, sodnika Vuga (Izola), Antolović (Marezige); četrtine - 33:16, 22:18, 30:22, 28:19. Portorož: Barbarič 33, Močnik 2, Borse 10, Petrović 2, Modrić 6, Čigoja 10, Buda 18, Hodžić 5, Besedič 6, Ožbolt 3, Katonar 7, Markič 9. Trener: Konstantin Subotić. UKK Koper: Volk 10, Jovanovič 2, Majerič 4, Veljković 17, Troha 5, Cvetičanin 14, Pehlič 7, Božič 1, Klepač 6, Pavlovič 9. Trener: Samo Šinkovec.

Bojevit pristop Tolmincev je gostom iz Domžal v uvodnem delu dvoboja povzročal precej preglavic. Gostitelji so s “sonci” držali korak vse do 23. minute, ko so zaostajali le s 26:30. Končnica je postregla s pričakovanim scenarijem, saj so kakovostnejši gostje stopili na plin in ob učinkoviti predstavi Postojnčana Leona Šantlja (15 točk) visoko zmagali.

Idrijski košarkarji so se z gostovanja v dvorani Tivoli vrnili z nepričakovano visokim porazom. V četrtoligaškem obračunu so domačini že v prvi četrtini pobegnili na +9, v gostujoči zasedbi pa se je v napadalnih akcijah izkazal le razpoloženi Anže Bogataj. Košarkarji Ilirije so si ključno prednost priigrali v tretji četrtini, ko so s pridom izkoristili črne napadalne minute Idrijčanov.

SM


Najbolj brano