Poraz, ki je odnesel Šćulca in vrnil Vanolija

Tudi če letos Bonifika ni veljala za trdnjavo domačega moštva, in tudi v letih, ko Koper ni imel močne ekipe, Maribor tu ni imel nikoli lahkega dela. V soboto je bilo drugače.

Dalibor Volaš (z dvignjeno nogo) je dvakrat zatresel mrežo 
Koprčanov iz najstrožje kazni, medtem ko to Goranu Galešiću (št. 14) ni uspelo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Dalibor Volaš (z dvignjeno nogo) je dvakrat zatresel mrežo Koprčanov iz najstrožje kazni, medtem ko to Goranu Galešiću (št. 14) ni uspelo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Lepo sončno popoldne je na stadion privabilo presenetljivo veliko gledalcev. Mnogi so negodovali nad koprsko postavo. “Saj drži, da je pomembnejši pokal, ampak toliko sprememb pa je le preveč,” so se glasili komentarji. Tako premešane ekipe, kot je pritekla na Bonifiko, dejansko ni bilo pričakovati. Če je že tekma manj pomembna, je bilo nenavadno, da je na klopi za rezervne igralce sedel nekoliko načeti prvi vratar Vasja Simčič, pa bi tam lahko sedel tretji vratar Ermin Hasić. V nogometu je pač tako, da se stvari znajo obrniti in tako se je za potek tekme usoden dogodek zgodil že v 21. minuti. Takrat je Nenad Srečković brez potrebe žogo vrnil lastnemu vratarju. David Adam je skušal posredovati, a pri tem nokavtiral Luko Zahovića. Bil je izključen in za vijoličaste je najstrožjo kazen izvedel nekdanji kanarček Dalibor Volaš, ki je zadetek proslavil preveč navdušeno za domače občinstvo, ki ga je zato do kanca tekme imelo po zobeh. Mariborčanom je bila tako odprta avtocesta do zmage, pa čeprav je tudi njihov trener Ante Šimundža nekoliko prevetril moštvo. K tem so pripomogle tudi naivne koprske napake. Za 2:0 je Boharju žogo serviral kar povratnik Goran Galešić, ki potrebuje še precej kilometrine za vrnitev v formo. Tik pred koncem polčasa je natančno podajo Mitje Vilerja v mrežo pospravil še Zahović mlajši in tekma je bila praktično odločena. Ob izteku polčasa je Koper prvič zmotil počitek Jasmina Handanovića, ki je imel kar nekaj dela, da je odbil projektil Mateja Pučka.

Obdobjem lagodne igre, podobne kakšni trening tekmi, so sledile minute, ki so tudi med gledalci višale adrenalin. Četrti zadetek v koprsko mrežo (štirica je na Bonifiki že odnašala trenerje in tako je bilo tudi tokrat) je znova iz enajstmetrovke zabil Ankarančan Volaš, nad katerim je Miha Gregorič tudi naredil prekršek. Osem minut zatem so bile moči na igrišču izenačene, ko si je po prekršku nad Pučkom z drugim rumenim kartonom pot v slačilnico prislužil Petar Stojanović. Občinstvo je tako videlo že drugi rdeči karton in tretjo najstrožjo kazen. Do bele pike je stopil Galešić. A tako kot jeseni (takrat Perici Ivetiću), je Jasmin Handanović slabo izvedeni strel ubranil.

Pred tekmo je posebno darilo prejel dolgoletni delegat in vodja tekmovanj NZS Aldo Knafelc, ki se je letos nogometno upokojil. Največji aplavz pa je dobil mali Rene Talić. Za njegovo okrevanje po operaciji noge so sredstva prispevali tudi v koprskem klubu. Rene bo poslej brcal v tudi dresu koprskega kluba.

Nekaj živahnosti v igro je nato vnesel vstop Domna Črnigoja, ki je bil najboljši med kanarčki in je nastop kronal z imenitno podajo v kazenski prostor, ki jo je Miha Blažič malo pred koncem tekme preusmeril v mrežo za časten zadetek. Po tekmi je kot nadomestni kapetan stopil pred novinarje: “Težko je izgubiti na tak način. Proti Mariboru niti z enajstimi na igrišču ni lahko, kaj šele z desetimi. Ne glede na to, ali igramo popolni ali ne, se vsi poznamo, treniramo skupaj že dolgo časa. Z glavo smo že pri pokalu.” V mariborskem taboru so seveda peli hvalo svoji zmagi. “Pokazali smo, zakaj smo na prvem mestu, in zasluženo zmagali. Trener rotira igralce, da se lahko dokažemo. Moja izključitev? Lahko bi se ji izognil,” je dejal Stojanović.

Visok poraz je pomenil končno postajo Alena Šćulca, ki ga je koprsko vodstvo v soboto pozno zvečer odstavilo in na njegovo mesto vrnilo njegovega predhodnika Rodolfa Vanolija.

ROK MAVER

Luka Koper : Maribor 1:4 (0:3)

> Stadion Bonifika, gledalcev 1500, sodnik Balažič (Ljubljana) 7. Strelci - 0:1 Volaš (24, z 11m), 0:2 Bohar (29), 0:3 L. Zahović (45), 0:4 Volaš (56, z 11m), 4:1 Blažič (90).

> Luka Koper: Adam 5, Gregorič 5, Srečković 4,5 (od 46. Andrejašič 5,5), Blažič 6, Šme 5,5, Tomić 5 (od 24. Simčič 5,5), Štulac 5,5, Galešić 5 (od 67. Črnigoj 6,5), Pučko 5,5, Lotrič 5,5, Smrtnik 5,5. Trener: Alen Šćulac.

> Maribor: Handanović 6, Stojanović 6,5 Viler 7, Rajčević 6,5 (od 46. Vuklišević 6,5), Šuler 6, Dervišević 6,5, Mertelj 6,5, Bohar 6,5, Ibraimi 6,5 (od 46. Vokić 6), Volaš 7 (od 86. Mendy-), L. Zahović 6,5. Trener: Ante Šimundža.

> Rumeni kartoni: Tomić, Galešić, Gregorič; Mertelj, Stojanović, Bohar; rdeča kartona: Adam (grob prekršek v situaciji za zadetek, 21), Stojanović (64, 2xR).


Najbolj brano