Popovič bi si na Bonifiki zgradil svoj Hajduk

Vroč avgust koprskim ljubiteljem športa prinaša pravo bombo. V kratkem bodo namreč vsi prebivalci Mestne občine Koper (MOK) prejeli brezplačne letne vstopnice za ogled tekem FC Luka Koper, v drugi fazi pa še ostalih prvoligašev v ekipnih športih.

Koprski župan Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprski župan Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Koprski župan Boris Popovič se aktivno vrača v nogomet. O tem, da naj bi se znova vključil v delovanje nogometnega kluba, je bilo vse več namigov v minulem tednu, včeraj pa nam je to tudi sam potrdil. “Dogajanju sem sledil in tudi lažje opazil pomanjkljivosti. Zdaj sem uvidel, da je potrebno stopiti bližje in sodelovati pri upravljanju kluba. Če sem neposredno zraven, je veliko lažje reševati vsakdanje težave. Želimo dvigniti delovanje kluba na višjo raven, imeti vidno vlogo v Sloveniji, tudi v boju za prvaka, in dolgoročno tudi v Evropi,” je včeraj za PN povedal Boris Popovič in nam potrdil, da bodo prebivalci MOK v kratkem prejeli brezplačne letne vstopnice za ogled tekem FC Kopra. “Občina prek Javnega Zavoda za šport že precej vlaga v športne objekte, Luka Koper je generalni pokrovitelj kluba. Zakaj ne bi potem nekaj ponudili zaposlenim v Luki in občanom? Brezplačne letne abonmaje bomo naknadno uvedli še za ženski rokometni klub ŽURD in vaterpolski klub, enako bomo ponudili tudi moškemu rokometnemu prvoligašu,” pravi Popovič.

Boris Popovič tudi zaradi svoje tekmovalne preteklosti v reliju nikoli ni skrival svoje naklonjenosti športu. Šport mu je tudi prinesel prvi županski mandat, saj so zanj v tesni bitki z Dinom Pucerjem glasovali in navijali mladi, ki so leta 2002 še množično obiskovali športne prireditve. V koprskem športu je bil v funkcionarski vlogi prvič resno udeležen pred odhodom v politiko, ko je med letoma 2000 in 2001 predsedoval koprskemu nogometnemu klubu. V takšni ali drugačni vlogi (MOK je lastnik športne infrastrukture in določa pogoje uporabe) je torej bil vedno zraven. Velik del športne javnosti, ki se je odmaknila od koprskega nogometa, je to opravičevala z njegovimi privrženci in sodelavci, ki so vodili klub in mu pripisovala velik vpliv iz ozadja.

Pomagali naj bi kot prostovoljci

Župan in še nekateri njegovi sodelavci naj bi v nogometnem klubu pomagali volontersko, kar pomeni, da se v vodstvu obetajo precejšnje spremembe. Cilj je poceniti ta (že tako podcenjeni) segment delovanja kluba. FC Koper je veliko manj pozornosti kot nogometašem namenjal administrativni strukturi, marketingu, skavtingu in še čemu, kar je za uspeh skoraj enako pomembno, kot kakovosten igralski in trenerski kader.

Da bi bili župani aktivno udeleženi pri vodenju športnih društev, ni koprska pogruntavščina, tega je veliko v manjših okoljih. Zakonodaja jasno razmejuje, kako in kdaj lahko občine sofinancirajo športna društva. V Sloveniji zakonodaja ne omogoča privatizacije športnih društev, zato občine ne morejo biti lastniki, kot je recimo v primeru splitskega Hajduka, ki velja za pravi ljudski klub. Mesto Split ima namreč 56,10 odstotkov delnic kluba.

Razlog, da se je Popovič odločil, da spet neposredno pristopi k upravljanju kluba, je po njegovih besedah nedavno gostovanje splitskega Hajduka. “Ma, to je bilo nekaj fantastičnega. Vzdušje, pa kako navijači od prve minute spodbujajo igralce, kako mesto živi s klubom, to je name pustilo izjemen vtis. Če ne bi bil iz Kopra, bi še sam navijal zanje, tako te pritegnejo,” je bil nad Torcido nadušen koprski župan. “Zakaj ne bi mogli česa podobnega narediti pri nas? Povem vam: če bo v domačem prvenstvu stadion trikrat poln, potem bomo Bonifiko dogradili, zgradili še drugo tribuno, tako da bi bila skupna kapaciteta okrog 8000 sedežev.”

Nekaj podobnega je po naših virih župan med tednom povedal tudi nogometašem, ki jih je obiskal v slačilnici in jim napovedal spremembe. Kaj konkretno jim je še dejal, je za zidovi slačilnic koprske Bonifike ostala skrivnost. Jasno je le to, da predsednik še naprej ostaja Ante Guberac, ki bo hkrati formalno prevzel tudi vlogo športnega direktorja. Med mogočimi okrepitvami smo se spomnili nekdanjega reprezentanta Mirana Pavlina, ki je trenutno pri Mariboru. Neuradno smo namreč izvedeli, da je v resnih dogovorih, da znova prevzame eno od vodstvenih vlog v Kopru. Pavlin je bil na igrišču in sočasno v vlogi športnega direktorja eden najbolj zaslužnih za edini koprski naslov državnega prvaka v sezoni 2009/10. “Pavlin? Ne bom rekel, da to ni možno, dobro veste, kaj nam je pred leti prinesel. Z Mariborom smo v dobrih odnosih, in mislim, da bi se lahko dogovorili, pa tudi sami rabijo močnega tekmeca v ligi. Tudi pri igralskem kadru bo potrebno ugotoviti, kdo je voljan in željan trdo in disciplinirano delati.”

Boris Popovič je leta 2006 v nogomet pripeljal srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića, a njegova zgodba ni dolgo trajala, saj je septembra 2008 izstopil iz vodstva kluba, ki mu še vedno odplačuje njegov vložek. Mandarić je od poletja vlagatelj v ljubljansko Olimpijo.

Sezona zamujenih priložnosti

Lepo priložnost prepričati športno javnost, da se nekaj le premika na vseh področjih, je koprski nogomet zamudil v minuli sezoni, ko mu je bila na pladnju položena uvrstitev v tretji predkrog evropske lige. Domači poraz z Nefčijem je porušil zgrajeno in klub s poldrugim milijonom evrov proračuna je minulo tekmovalno sezono sklenil šele na osmem mestu v državnem prvenstvu. Novo priložnost v evropskem pokalu si je priboril z zmago v pokalnem tekmovanju. Pred nedavnim je imel po domači prestižni zmagi proti Hajduku znova priložnost, da v Evropi izbori tretji krog tekmovanja, a je z naivnim porazom v Splitu zadnji poskus postavljanja kluba na lastne noge padel v vodo.

ROK MAVER


Najbolj brano