Ponomarenko Janićeva zaključila dvomesečni trening v Avstraliji

Slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je zaključila trening v Avstraliji. V 'deželi tam spodaj' se je mudila od februarja, v tem času pa je skupaj s tujimi tekmovalkami opravila veliko treninga. Po enoletni odsotnosti zaradi nosečnosti je trdno odločena, da se vrne v svetovni vrh.

Po enoletni odsotnosti zaradi nosečnosti je trdno odločena, 
da se vrne v svetovni vrh. Foto: Stanko Gruden
Po enoletni odsotnosti zaradi nosečnosti je trdno odločena, da se vrne v svetovni vrh. Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Tako kot že nekaj let doslej se je odločila za pot v avstralski Queensland, kjer ima na voljo vse, kar potrebuje za kakovosten trening.

"Na Gold Coast sem odpotovala že petič. V tem obdobju so tukaj pogoji za trening res odlični, predvsem pa cenovno ugodni v primerjavi z evropskimi destinacijami, kar je ob kvoti, ki jo imam, zelo pomembno, da lahko načrtujemo leto tako, kot si želimo. Tukaj je vreme konstantno, pa tudi če dežuje več dni, je še zmeraj zelo toplo, tako da lahko opravimo vse treninge," je dejala Ponomarenko Janićeva.

Ker bi bil transport čolna iz Slovenije logistično in tudi finančno prezahteven, si ga najboljša slovenska kajakašica vselej izposoja od Avstralcev. "Čoln si vsakič izposodimo tukaj, veslo pa imamo s seboj, ker se je na izposojeno veslo težje prilagoditi kot na kajak. Tudi transportirati ga je lažje, zato o izposoji vesla nismo nikoli niti razmišljali. Vse je potekalo kot mora," je logistični del priprav pojasnila Ponomarenkova.

Čeprav je trenirala praktično do poroda, pa tudi po njem znova hitro začela s treningi, so bili prvi treningi v Avstraliji, kjer je trenirala s slovaškima kolegicama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo ter še nekaterimi drugimi, zelo naporni. "Prvi mesec je bilo zelo težko, saj so bile punce zelo hitre. Velikokrat sem si morala pomagati z veslanjem na valu, ampak na koncu sem bila presenečena, da mi je uspelo opraviti vse predpisane treninge. Na začetku sem bila prepričana, da mi to ne bo uspelo," je priznala in dodala: "V drugem delu priprav sem se v kajaku počutila že precej boljše in tudi bila konkurenčna ostalim dekletom. Zelo sem napredovala v tehniki veslanja, kar mi je tudi omogočalo hitrejše veslanje. Nekaj rezerv še imam, ampak sem prepričana, da sem na dobri poti in da bom takrat, ko bo to najbolj potrebno, spet hitra."

STA


Najbolj brano